Hoe is het nu met.. Joany Haspels?

Door: Leni Paul. In 2003 vierde ze triomfen toen ze in de Aalsmeerse feestweek uit twaalf kandidaten werd gekozen tot Miss Aalsmeer. In een niet aflatende enthousiaste stroom van woorden vertelt de nog steeds aantrekkelijke Joany (36) ons over haar niet-alledaags verlopen leven. Een gesprek op één van de mooiste plekjes van Aalsmeer op een ruime woonboot aan het uiterste puntje van de Uiterweg met een weids en steeds wisselend uitzicht op het deze dag wat woeste water.

Joany groeide op in een Kudelstaarts gezin met naast zich nog een broer en een zus. “Broer is nu negenenveertig, zus achtenveertig en ik ben het nakomertje. Mijn vader was brandweerman op Schiphol, moeder was huisvrouw. Ik doorliep de Graankorrel en ging daarna naar het Alkwin, had geen idee wat ik daarna zou gaan doen. Na Havo 4 ben ik gestopt. Werken leek me leuker, lekker geld verdienen. Een baan bij Athena Advies Groep aan de Zwarteweg. En daarna werd ik sales manager bij een internationaal expeditiebedrijf voor zee-en luchtvracht op Schiphol. Het waren voor mij gouden jaren, veel lol, ik verdiende goed, had inmiddels mijn rijbewijs en reed in deze baan het hele land door.”

Complicaties
Toen kwam de liefde in haar leven, zegt ze, enigszins plechtig. “Ik ontmoette Jordy, een weduwnaar met twee kinderen van vier en zes jaar. Jordy is de kleinzoon van de bekende Jan Stenhuis en werkt hier op de jachthaven. Ik had dus direct twee kinderen. Men vroeg mij in die tijd wel vaak: een man met twee kinderen. Wil je dat wel echt? Ja, dat wilde ik. Zijn overleden vrouw Kelli was een vriendin van mijn zus, ik kende Jordy dus al een beetje. We wilden ook nog samen kinderen en dat gaf aanvankelijk complicaties. Jordy had namelijk vrijwillig enkele jaren terug gekozen voor een sterilisatie.”

Joany geeft ons gedetailleerd inzicht in de medische aspecten van de vrijwillig gekozen ingreep bij Jordy die, zo bleek, toch na een operatie, wederom de mogelijkheid schiep aan de kinderwens van beiden tegemoet te komen.


“De artsen gaven ons bij die hersteloperatie twintig tot vijfentwintig procent kans. Wij hebben geboft en we hebben inmiddels twee jongetjes gekregen zodat we nu vier heerlijke kinderen hebben. Maar ik  heb er nooit voor gevoeld alleen maar huismoeder te zijn. Ik wilde en wil nog steeds, altijd meer, dingen organiseren. Toen onze zoon elf weken oud was overleed mijn moeder na een zeer kort ziekbed. Mijn wereld stortte in en omdat ik ‘in between jobs’ zat ben ik voor mezelf begonnen.”

Wat ben je toen, met vier jonge kinderen om je heen, gaan doen? “Ik ben onder de naam Djevy een kinderkledinglijn aan huis gestart. Ik ging verkoopavonden houden, maakte me bekend op de braderie. Maar ik deed daarnaast nog veel meer. Ik heb een jaar gewerkt in de kledingzaak Siphra Studio, ik stond drie maanden in de souvenirshop op de Keukenhof maar ik bleef toch op zoek naar een baan die beter bij me zou passen en die heb ik inmiddels gevonden. De twee oudste kinderen zitten nu op de middelbare school, de twee kleintjes op het kinderdagverblijf en op de Jozefschool. En ik heb een heerlijke baan als account-manager bij de Makro kerstpakketten.”

De missverkiezing in 2003 waar Joost de Vries de prijs uitreikt

Kerstpakketten
Wie nu mocht menen dat Joany zich wellicht zo omstreeks de herfst gaat bezig houden met het vullen van dozen met de feestelijke blikjes paté, zakjes studentenhaver en andere producten die in menig kerstpakket al vele jaren als feestverhogende culinaire attributen worden beschouwd heeft het mis.

“Nee, ik heb een taak die echt bij me past. Ik werk deels thuis, deels in Amsterdam op het hoofdkantoor en bezoek alle Nederlandse vestigingen van Makro. Ik ben onder andere betrokken bij de selectie van de producten voor de verschillende feestpakketten.”

Olaf Baarsen overhandigt Joany de sherp

Uitsluitend in eigen huis bezig zijn is voor de actieve Joany niet het hoogst haalbare, zo laat ze wederom weten. Voel je je een carrièrevrouw? Je hebt inmiddels een indrukwekkend CV opgebouwd, en een baan die je ook regelmatig her en der door Nederland voert. “Ja, met passie en plezier heb ik inmiddels in diverse functies kunnen werken. Nieuwe projecten opzetten dat ligt mij wel en logistiek is mijn achtergrond.”

Zacht gekookt eitje
In bepaalde fucnties, zoals account-manager op Schiphol werkte je in een door mannen gedomineerde werkomgeving. Wat zeggen de nu regelmatig naar buiten komende discussies over de #MeToo gedragingen je? “Het zal vast wel allemaal voorkomen, maar eerlijk gezegd vind ik het een beetje overdreven. Tja, ik werkte op mijn zeventiende op de veiling en daar kreeg ik van bepaalde figuren ook wel eens iets te horen over mijn uiterlijk maar ik heb me nooit geïntimideerd gevoeld en altijd met passie en plezier gewerkt.” Joany zegt dat ze zich bewust is van haar imago naar buiten: een sterke, zelfbewuste vrouw. “Dat is in werkelijkheid toch niet zo, ik ben een zachtgekookt eitje.”

Missverkiezing
We spraken nog niet over je succesvolle deelname aan de Miss Aalsmeerverkiezing in de feestweek van het jaar  2003. Waarom had je die ambitie? 
“Ik was zeventien en had in die tijd een Shetland pony. Die moest worden geopereerd en die operatie kon ik niet betalen. Mijn ouders vonden dat ik daar zelf voor moest zorgen. Ik zag toen die advertentie voor die Missverkiezing en de winnares zou 500 euro krijgen. In de jury zaten onder meer Joost de Vries, Henk de Gooijer en Olaf Baarsen. Ik meldde me aan voor de Misswedstrijd, maar het was al volgeboekt en ik kon niet meedoen. Maar toen viel er op de dag van de verkiezing een van de twaalf meisjes af en kon ik alsnog meedoen. Snel met mijn moeder naar de kledingwinkel en laat ik nu toch winnen. Met dat geld kon ik mijn pony Roosje redden. De operatie kostte honderd euro waarbij de dierenarts me flink gematst had omdat hij het zo’n mooi verhaal vond. De rest heb ik deels besteed aan mijn rijbewijs en de andere helft gedoneerd aan de nierstichting. De missverkiezing bracht me allerlei mooie momenten, bijvoorbeeld ook bij de Pramenrace, het was echt een feestelijke tijd. In 2008 werd ik weer gevraagd om mee te doen aan de verkiezing en toen werd ik tweede.”

Vlootschouw tijdens de aansluitende Pramenrace

Grote liefde
Je hebt, zeg je, een groot hart voor mens en dier. Over de verzameling huisdieren krijgen we uitleg:
“Dit is een Britse kortharige poes, ontzettend lief, dan hebben we de teckel Thibo, labrador Kiki en dan zijn er nog de konijnen en de vele vogels in de tuin.”

Een groot hart voor mens en dier en vooral voor de liefde, zegt ze nadrukkelijk. Wat moet ik me bij het laatste voorstellen? (Weer de uitbundige lach en dan ernstig) ”Jordi is echt mijn grote liefde en trouwen met deze man staat heel hoog op mijn verlanglijstje!”

Foto’s Jaap Maars en archief AV/Arjen Vos

 

Lees vorig bericht

Foto 379: verzin en win

Lees volgend bericht

Teddy’s Town geopend in Zijdstraat


1 Reactie

  • Wat leuk om het verhaal van Joany te lezen. Wij hebben een tijd naast elkaar gewoond beiden in een ark. Vaste prik op vrijdag een glas rose aan de waterkant. De week doornemen en proosten op het weekend.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *