Het Przewalskipaard huppelt dit jaar niet voorbij

Door Leni Paul. Vrijdag 7 oktober zal voor de elfde keer het Aalsmeerse Dictee plaats vinden. Een nieuw begin na de coronaperikelen. En met wie zouden we het beste kunnen vooruitblikken op deze spannende avond als met Annemarie Braakman, gepokt en gemazeld in onze Nederlandse taal en twee maal de winnaar bij twee edities van het Aalsmeerse Dictee? Een gesprek met een enthousiaste, bezige bij.

De wieg van Annemarie Braakman stond in Lelystad en na de middelbare school volgde zij een studie notarieel recht aan de Universiteit Groningen. “In de praktijk houdt dat in dat ik nu al jaren zelfstandig thuis werk en juridische teksten schrijf voor onder andere notarissen.”

Notarissen kunnen toch wel Nederlandse teksten schrijven? “Ja, maar dat neemt voor hen vaak erg veel tijd in beslag en dat werk besteden ze dan aan mij uit. Het moet feilloos Nederlands zijn.”

Annemarie Braakman bij de prijsuitreiking in 2017 (Foto Arjen Vos)

‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ is de titel van een boek van Paulien Cornelissen. Geldt dat voor jou ook? “Ja, absoluut. Van jongs af aan ben ik met taal bezig geweest, las veel. Ben ook altijd geabonneerd geweest op het blad Onze Taal. En toen ik enkele jaren geleden las over het Aalsmeerse Dictee dacht ik, dat is wellicht iets voor mij om mee te doen.”

Hoe bereidde je je voor? “Ik nam het befaamde Groene Boekje door, ik had toen nooit eerder meegedaan met dictees. Er zijn landelijke professionele dicteeclubs. Dat zijn mensen die regelmatig meedoen aan dictees. Ook in Aalsmeer hebbent de laatste jaren ook groepjes liefhebbers van elders meegedaan. Die clubs kwamen zelfs uit België en scoorden ook hoog.”

Dacht je direct bij je eerste deelname: die ga ik winnen? “Nou nee. Ik ben wel streberig, maar toch had ik niet direct gedacht dat ik de prijs zou winnen.“

En toch triomfeerde je, twee jaar achter elkaar, in 2010 en in 2011. “Ja, en toen moet de organisatie hebben gedacht, die Annemarie moeten we maar in de organisatie vragen en zodoende ben ik nu voorzitter van de Stichting Aalsmeers Dictee. Als deelnemer zaten ze een beetje met me in hun maag.”

En nu ben je voorzitter. Wat houdt dat in? “We hebben ons de laatste maand beraden over de organisatie van het dictee.”

Verandert er veel voor de deelnemers? “Dit jaar zijn we meer wat ik noem ‘onder ons’. Professionele dicteeclubjes zijn niet uitgenodigd. In andere jaren was dat wel het geval. Ikzelf ben ook betrokken bij die landelijke organisatie, dat houdt in dat je zelf ook naar allerlei plaatsen reist waar een dictee plaats vindt. Nee, dus die clubjes zijn er niet bij. Het dictee is dit jaar geschreven door Joke van der Zee, freelance journaliste en onze burgemeester Gido Oude Kotte zal het dictee voorlezen.”

Clubjes van buiten kunnen dit jaar dus niet deelnemen aan de avond? “Nee, het is dit jaar voor mensen die wonen en werken in Aalsmeer. We hopen op veel deelnemers, tot nu toe heeft men zich nog niet massaal gemeld. “

Jij en Berry Philippa, oud-directeur Rabobank zijn tot nu toe de enige inwoners van Aalsmeer die in 2018 mochten deelnemen aan het Nationaal Dictee op de televisie, onder leiding van Philip Freriks. Zenuwslopend? “Ja, absoluut. Hoe ik me voorbereidde? Heel veel lezen, boeken, kranten, woordenlijsten doornemen. Het was opwindend, maar heel leuk en je krijgt als je meedoet de dikke driedelige Van Dale. Dat was toen de meest actuele uitgave uit 2008. Berry Philippa is ook samen met zijn dochters een trouw en succesvolle deelnemer aan het Aalsmeerse dictee. Ik had bij mijn deelname aan het Nationaal dictee tien fouten, de winnaar had er zes. Dat was een Belg, Belgen zijn erg sterk in taal.”

Hoe kun je je als deelnemer voorbereiden op de taalstrijd? “Veel lezen, dat is het belangrijkste. Zoveel mogelijk alle teksten steeds herhalen en je verdiepen in schrijven.”

Huppelt het gevreesde Przewalskipaard ook weer voorbij in Aalsmeer? “Je begrijpt dat ik niks verklap. Het wordt elk jaar weer anders. Anders is dit keer het tijdstip. We zijn er nu al in oktober, want in november zit je bijna al weer tegen de sinterklaastijd aan. En ook de locatie is anders, we zijn dit keer in het FlowerArtMuseum waar na afloop zoals gebruikelijk een buffet wordt geserveerd. Prijs voor deelname is €27,50 inclusief het buffet na afloop en als sponsor hebben we dit jaar Schoenmaker Bedrijfsjuridisch Adviesbureau en Mediation. Daar zijn we erg blij mee.”

Je hebt een baan, een gezin met drie opgroeiende kinderen van 9, 11 en 13 jaar en beschikt duidelijk over veel daadkracht en energie. Behalve je voorzitterschap van Stichting Aalsmeers Dictee  ben je bestuurslid van Stichting Korenmolen De Leeuw, ben je als vrijwilliger betrokken bij het wijkblad van buurtvereniging het Middelpunt, ga je regelmatig naar theater en zet je je ook in voor Auto-Maatje, de gemeentelijke taxidienst. Een indrukwekkende reeks van bezigheden.

“Ja, ik ben Aalsmeerse geworden, woon in een mooie leefomgeving en met name voor de korenmolen zet ik me heel graag in. Een prachtig erfgoed. Daar wil ik me echt hard voor maken.

Inschrijven
Inschrijven voor het Groot Aalsmeers Dictee kan via de mail: taalevenementen@gmail.com

Foto’s Jaap Maars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin