Het licht bleef aan in de Dorpskerk

 

Er werd gezongen, op een groot scherm naar tv-beelden gekeken en er was sprake van grote saamhorigheid. Tot zover de overeenkomst met het voetbal. Op de avond dat Nederland massaal uit zijn dak ging vanwege de overwinning op Spanje, gebeurde er onder het dak van de Dorpskerk heel andere dingen. Van 22 uur tot 6 uur vond hier de nacht van gebed plaats. Mensen uit verschillende kerken kwamen hier samen om te bidden voor landen waarin vrijheid van geloven zwaar onder druk staat.
 
Een nachtje bidden. Niet iets waarvoor massa’s mensen spontaan in de rij gaan staan. Maar het besef dat deze vrijheid niet overal vanzelfsprekend is, trok vrijdag op zaterdag toch zo’n 30 mensen naar de Dorpskerk. Verdeeld over verschillende tijdstippen. Er was een kern van ongeveer tien bidders die de hele nacht aanwezig bleef.
 
Schrijnend
De ‘Nacht van Gebed’ is een initiatief van Open Doors. De stichting, die in de bres springt voor vervolgde christenen, ondersteunde op honderden locaties in Nederland en België de gebedsnacht met boekjes en beeldmateriaal. Op het scherm werden door de nacht heen documentaires getoond van de verschillende landen waarvoor gebeden werd. Zo trokken deze nacht schrijnende toestanden in landen als Egypte, Noord Korea, Syrië en de Malediven aan het oog voorbij. Afgewisseld met muziek, zang en een woord ter overdenking.
 
Toegevoegde waarde
Gastheer Jeroen Vollmuller kijkt tevreden terug op de bijzondere nacht. Vooral het tonen van bewegende beelden was volgens hem een toegevoegde waarde “Door de filmbeelden krijgt het verhaal een gezicht. Dan zie je daadwerkelijk wat vervolging voor de mensen in die landen betekent. En dat we met mensen uit vijf verschillende kerken samenkomen om te bidden maakt het ook een bijzondere gebeurtenis.”
 
Foto: in groepjes kwamen mensen bij elkaar om te bidden voor de vervolgde kerk. (Foto Arjen Vos)

Lees vorig bericht

Geslaagd: Nicole van Soelen

Lees volgend bericht

Gedicht schrijven over ‘natuur’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *