Het jaar van… Mylou Burk

Kom niet aan de bomen want dan kom je aan de inwoners. En als er ideeën zijn om een park in te pikken ter faveure van woningbouw, dan staat de hele omgeving op zijn achterste benen. Dat werd duidelijk toen de gemeente plannen presenteerde om drie appartementencomplexen te bouwen in het Heegstrapark. Vliegensvlug werd een handtekeningenactie op poten gezet om dat tegen te houden. Woordvoerster van deze actiegroep is Mylou Burk. De import-Aalsmeerse geeft aan onder de indruk te zijn van het sociale karakter van haar nieuwe dorpsgenoten. Lees hier hoe ze terugkijkt op het afgelopen jaar. Mylou is de laatste van deze reeks.

Wat was jouw persoonlijke hoogtepunt van 2020?
Mijn persoonlijke hoogtepunt in 2020 was dat ik ondanks maar ook dankzij corona een heel fijne ‘corona club’ om me heen heb gekregen. Aan de start van de eerste lockdown hebben twee buurvrouwen, mijn beste vriendin, en twee vriendinnen van hen besloten onszelf elkaars corona bubble te maken. Dit hield in dat de kinderen met elkaar speelden, terwijl wij op afstand, voornamelijk in de tuin, vele avonden doorbrachten met goede gesprekken en elkaar supportten waar nodig was. Als alleenstaande moeder met een drukke baan, al vanaf tweede week februari thuis aan het werk vanwege het internationale aspect van mijn werk, was het niet altijd makkelijk om alleen te zijn en alles met de kleine rond te krijgen – al helemaal niet toen ze ook nog eens thuisscholing nodig hadden! De vriendschappen die onstaan zijn, zijn mij ontzettend veel waard! En hebben we elkaar (weer) laten zien dat het gaat om de kleine dingen, de simpele dingen die uiteindelijk nog veel meer betekenen. Buren werden vrienden om op te bouwen, en vakanties naar strand in Spanje werd voor het eerst samen waterskiën met mijn zoon! En al was dat één dag, het was geweldig!

En ik ben dankbaar voor die fijne mensen om me heen. Ondanks alle restricties hebben we met diezelfde ‘club‘ toch de perfecte timing gevonden om 28 augustus een prachtige bruiloft samen te vieren van mijn buren Tanya en Dennis. Net in de weken dat het wel kon en mocht, uiteraard net even anders dan anders, maar het was een geweldige liefdevolle dag!

Bij het overhandigen van de handtekeningen voor behoud van het Heegstrapark aan burgemeester Oude Kotte

Wat heb je het meeste gemist in het afgelopen jaar?
Ik reis voor het werk regelmatig naar Italië en hoewel dat soort trips erg vermoeiend kunnen zijn en ik er soms op af kan geven, want zo glamoureus is het helemaal niet,  heb ik dat ontzettend gemist! Net zo goed als mijn reizen die gepland stonden met mijn zoon, familie en vrienden – alles stond al vast in januari, maar helaas… ik mis andere culturen, even weg van huis om vervolgens ontzettend blij te zijn dat ik weer naar huis mag en mezelf realiseer hoe fijn we het hier toch hebben! Maar goed, dat deel heb ik me misschien dankzij corona evengoed maar al te goed beseft!

Wat was voor jou de grootste tegenvaller van 2020 en hoe ging je daar mee om?
Ik denk dat voor mij de grootste tegenvaller dit jaar, ondanks mijn fijne corona bubble, het gemis aan sociale contacten was met betrekking tot het werk. Ik ben een mensenmens dus het niet reizen en face to face meeten met collega’s en vrienden ook, was best een tegenvaller en moeilijk. Alles vanaf de keukentafel en via zoom is niet altijd even sociaal. Al ben ik wel blij dat mijn bedrijf de veiligheid en gezondheid van de mensen voorop zet en het ons 100 procent mogelijk heeft gemaakt vanuit huis te werken en ontzettend flexibel te zijn als het aankomt op opvang van de kids en ons daar alle ruimte geeft!

Mylou (midden) met buurvrouwen Mariska (l) en Tanya tijdens het feest van de Cyclamenstraat 2019 (Foto privé)

Wie is voor jou de Aalsmeerder van het jaar?
Voor mij is dat Mariska de Vries, een van mijn buurvrouwen en in de bubble! Mariska staat altijd klaar voor iedereen, en heeft samen met mij en Tanya ook dit jaar ondanks corona de koningspelen in het Heegstrapark georganiseerd voor de kindjes in de Cyclamenstraat met drie volwassen en dertien kids. Ook kwam zij met het idee om met Pasen eieren te zoeken in de straat, per gezin, en bloemen en taart voor de ouderen in de straat. Hoewel alles op afstand, voornamelijk achter glas, voelde iedereen zich even happy en was de lockdown even vergeten, al was het voor twee uurtjes.

Ook met onze actie voor het behoud van het Heegstrapark was zij degene die heel veel in werking heeft gezet, maar omdat ze niet graag op de voorgrond staat ziet niet iedereen hoeveel goed werk ze doet!

Mariska doet heel veel voor anderen, naast dat en haar eigen gezin, draait ze ook nog haar eigen kapperszaak Estilio aan de Machineweg. De eerste lockdown was al zwaar, deze tweede komt heel hard aan, net nu ze weer een beetje opgekrabbeld waren. Ik weet zeker dat ze het gaan redden want ze krijgt veel steun van alle vaste klanten en iedereen draagt haar een warm hart toe. En ondanks dat alles blijft ze altijd positief en bereid om anderen te helpen. Ik zou willen dat ik meer kon doen voor haar nu!

Op welk gebied zou(den) Aalsmeer/ de Aalsmeerders zichzelf in het nieuwe jaar kunnen verbeteren?
Ik denk dat de gemeente zich zou kunnen verbeteren door nog transparanter te zijn in de plannen en ideeën die er liggen voor verschillende bouwprojecten. Ik begrijp dat we vooruit moeten en dat we als gemeente aantrekkelijk moeten blijven voor inwoners, dat daardoor woningen nodig zijn voor specifieke doelgroepen Helemaal begrijpelijk… maar voor wat ik gezien heb zijn Aalsmeerders erg close begaan met elkaar, laten we de inwoners dan ook met alles vooraf fatsoenlijke inspraak geven of met ideeën laten komen, waar ook daadwerkelijk iets mee gedaan word.

Voor wat betreft de Aalsmeerder zelf, wat ik gemerkt heb toen ik hier vijf jaar geleden vanuit de stad naar toe kwam is dat iedereen inderdaad met elkaar begaan is. Laten we dat vooral vasthouden en onze lokale ondernemers blijven steunen voor zo lang als dat nodig is het komende jaar!

Wat ga je anders doen in 2021?
Ik denk niet dat ik veel anders zal gaan doen in het komende jaar. Ik hoop voor iedereen dat we op een gegeven moment min of meer terug kunnen naar het oude normaal. Wat ik wel weet is dat mocht dat gebeuren dat ik me zal blijven beseffen dat het gaat om van de kleine dingen te genieten en misschien wel een juiste balans vinden tussen het thuiswerken en kantoor, want ook eerlijk..  corona heeft ons wel laten zien dat we soms vast kunnen zitten in de ratrace, 24/7 economie en stress, zonder te waarderen wat we eigenlijk allemaal al hebben!

Wat is je wens voor Aalsmeer in 2021?
Mijn wens voor Aalsmeer is een jaar, waarin ondernemers de kans weer krijgen er bovenop te komen. Een jaar waarin de gemeente in haar ontwikkelingsplannen het welzijn van de mensen voorrang geeft op begrotingen en inkomsten, of daar een heldere en transparante balans in vinden.

Maar vooral wens ik iedereen in Aalsmeer een gelukkig en vooral gezond 2021 en hoop ik dat we elkaar zo blijven steunen als dat ik afgelopen jaar gezien heb. Iets wat ik best bewonderenswaardig vind als meisje uit ‘de grote stad‘!

(Foto’s archief AV/Arjen Vos)

Eén reactie

  1. Net zoals Inke Loogman (bescherming tegen te veel vliegtuighinder) is ook Wijkgenoot Mylou Burk een voorbeeld wat je kan bereiken dat het Heegstrapark kan blijven bestaan.
    Dit bewonersinitiatief heeft geleid tot een brief van het wijkbestuur Stommeer naar het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Een mooi voorbeeld van samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel