‘Goeie ogen en een vaste hand, die heb je nodig als fotograaf’

Hij heeft interesse in mensen, gebeurtenissen en landschappen. Oog voor de omgeving en dat alles legt hij beroepshalve al vele jaren heel bekwaam vast. Een gesprek met een gedreven mens, gelukkig in zijn dagelijkse bezigheden. Niet geheel toevallig dat dit verhaal juist deze dag op AalsmeerVandaag verschijnt: onze huisfotograaf Jaap Maars viert vandaag namelijk zijn 70e verjaardag.
 
Jaap Maars werd geboren in Amsterdam, verhuisde met zijn ouders naar Amstelveen waar hij het Casimir Lyceum doorliep. In 1969 koos hij met zijn vrouw Marja Aalsmeer als woonplaats. “Ik werkte een jaar op de vrachtafdeling van de KLM, ontmoette een Aalsmeerder die bij een exporteur werkte, had inmiddels ook mijn vrouw ontmoet en we kwamen door mijn werk, als verkoper bij een niet meer bestaand exportbedrijf in Aalsmeer terecht.”
In Aalsmeer-Oost, Plan Blom, woont echtpaar Maars nog immer in het huis waar ze ooit begonnen.
 
Het kan bijna niet anders dat hij zeker in de beginjaren in Aalsmeer als ‘Maarse’ werd aangesproken en er naar zijn 'roots' werd geïnformeerd (‘van wie ben jij er eentje..?’)
 
Jaap Maars voelt zich wel thuis in Aalsmeer waar velen hem kennen als fotograaf. Altijd bezig met het vastleggen van gebeurtenissen en evenementen op velerlei gebieden, hoewel sport doorgaans de hoofdmoot vormt van zijn werkzaamheden. Van het verkopen van bloemen naar fulltime beroepsfotograaf. Dat vraagt om uitleg.
 
“Mijn zoon werd geboren en dan ga je als vader aan de slag, je neemt foto's. Ik ben me op de fotografie gaan werpen, verdiepte me in de technieken en van autodidact werd ik langzamerhand een professionele fotograaf.  Ik was midden veertig en wilde iets heel anders gaan doen. Fotograferen was wel een jeugddroom. Maar de eerste drie jaar waren best lastig om er in die wereld in te komen.”
 
Maxima voor de lens
Na de VBA ging hij vijftien jaar werken op de verkoopafdeling röntgenapparatuur bij Siemens en werd daar al snel de huisfotograaf. Er meldden zich ook andere gegadigden die de fotografische talenten van Maars ontdekten.
“Tot aan het moment van het verdwijnen van Weekmedia heb ik voor deze uitgever gewerkt. Onder Weekmedia vielen veel plaatselijke bladen zoals onder meer De Aalsmeerder Courant. Na het faillissement van die uitgever ging ik door bij het Witte Weekblad en de laatste drie jaar werk ik voor AalsmeerVandaag. Ook werk ik als fotograaf voor de Vrije Universiteit waarbij ik veel oraties en promoties mag fotograferen.”
 
Er kwamen in al die jaren dat hij het fotograferen tot zijn vak heeft gemaakt, veel beroemde personen voor zijn lens.
Er vallen namen: “Ik heb Maxima gefotografeerd toen ze pas in Nederland kwam. Ik heb om er nog een paar te noemen Carice van Houten, Theo van Gogh, Job Cohen, Adriaan van Dis en nog vele anderen mogen portretteren.”
 
Florale evenementen en sport
Deze zomer kon half Nederland Jaap Maars op de televisie zien toen hij op verzoek van FloraHolland meevoer op de boot in de Canal Pride in Amsterdam en daar het vrolijk uitgedoste gezelschap, voornamelijk afkomstig uit de bloemenwereld, in een exotisch landschap tussen palmbomen, stond te fotograferen.
 
In Aalsmeer zelf maakt hij de meest uiteenlopende foto's: van florale evenementen zoals het Aalsmeer Flower Festival, de Geraniummarkt, van gebeurtenissen zoals de Ride for the Roses en Aalsmeer Roest Niet. Samen met hoofdredacteur Arjen Vos van AalsmeerVandaag houdt hij de lezers op de hoogte van wat zich afspeelt in de gemeente. Sport lijkt daarbij zijn voorkeur te hebben, gezien de oogst die na het weekend op deze website en die van voetbalinaalsmeer.nl verschijnt. Handbal, voetbal, korfbal, zwemmen. Hoe snel de actie vaak ook is, Jaap weet ze haarscherp vast te leggen.
 
“Ja, met sport heb ik van jongs af aan veel gehad.  Ik heb zelf dertig jaar aan waterpolo gedaan, speelde zes jaar als keeper bij 't IJ in Amsterdam/Oost en zes jaar bij AZC/Alphen in de hoofdklasse. Ik mocht zelfs een tijdje het doel van het nationale team verdedigen.”
 
Onuitputtelijke bron
En gezien zijn vele plaatjes van de Westeinderplassen heeft hij ook daar een speciale band mee. Maars komt superlatieven tekort bij zijn lyrische beschrijving van onze Aalsmeerse plassen: “Bijzonder, met de vele eilandjes, de seringenteelt, de mooie doorvaarten, het in alle seizoenen boeiende landschap.“
Voor hem duidelijk een onuitputtelijke bron van inspiratie.
“Ja, in alle seizoenen hebben de plassen, of, zoals de Aalsmeerders zeggen, de Poel, iets te bieden. Een herfststorm, een bladstille zomeravond, er is altijd iets moois te zien.”
 
In het vak van de fotografie veranderde er veel, zegt Maars.
“Het blijft voor mij een aantrekkelijk beroep vinden, maar tijden zijn wel veranderd. De concurrentie is groter geworden, we zijn beland in het digitale tijdperk. Als ik terugdenk aan vroeger, de Weekmediatijd dat was leuk hoor, maar op zondagavond was je dan nog zwart/wit foto's aan het afdrukken en die bracht je dan maandagmorgen naar de redactie. Nu waant menigeen zich fotograaf als hij snel met zijn telefoon een kiekje maakt. Maar om een goede foto te maken, daar komt echt wel meer voor kijken.“
 
Tekst: Leni Paul, foto Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin