Gemeentegrond werd modeltuin

Hester en Ton van Schaik zijn er klaar voor. Het echtpaar is een van de achttien deelnemers aan het Open Tuinenweekend dat zaterdag en zondag in Aalsmeer en Kudelstaart wordt gehouden. Kosten noch moeite zijn gespaard om van dit Kudelstaartse stukje openbare grond in de Schweitzerstraat een paradijselijk plaatje te maken. 
 
Het echtpaar Van Schaik-Mans woont al 36 jaar in de Schweitzerstraat. Hester: ”Wij zelf hebben maar een kleine tuin. Na twee keer de mooiste tuinenprijs in een plaatselijke krant te hebben gewonnen waren we toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn man werkte in de tuinbouw, ikzelf ben altijd dol geweest op tuinieren. Nu grensde onze tuin aan een gemeentelijk pleintje dat vaak vol lag met zwerfvuil en rommel. Het plein met zijn bijbehorende perken was een aanfluiting. Prikbosjes en afval dragen niet bij aan een positief woongevoel. Ik ruimde het dan op en langzamerhand zette ik er ook wat planten neer. We hebben in 2012 contact opgenomen met de gemeente en gevraagd of we de perken in eigen beheer mochten beplanten en onderhouden. Ambtenaren zijn toen komen kijken en ze vonden het wel een goed idee. Er is toen wel een contract opgesteld dat inhield, twee keer per jaar controle. Als we niet aan de eisen zouden voldoen zouden de perken weer teruggaan naar de gemeente.”
 
Dubbel en dwars
Ze haalden daarmee wel wat werk op de hals maar het was de moeite dubbel en dwars waard. “Ik zag het destijds helemaal voor me. We zijn aan de slag gegaan om er een echte tuin van te maken. We hebben planten gezaaid, gestekt, gekregen en ook gekocht. Vooral Ton zaait en stekt en vooral de laatste vier jaar doet hij veel onderhoud.”
 
Verscheidenheid aan gewassen
Volgens Hester is de binnenplaats tussen de woningen zo ongeveer 150 vierkante meter met verschillende soorten éénjarigen en meerjarigen in diverse perken. Ook zijn er diverse fruitbomen geplant, zoals onder andere peer, pruim, appel en kersenbomen. Een druk bezocht insectenhotel ontbreekt ook niet.
 
“In 2018 is het plein opnieuw bestraat en hebben we van een medebewoner een tuinstel gekregen. Dit is inmiddels mooi opgeknapt en zelfs een parasol ontbreekt niet. Als hier iemand gaat zitten, schuiven er al snel andere buurtbewoners bij en wordt het heel gezellig.”
 
Terecht trots zijn de Kudelstaarters op hun bijzondere gemeenschappelijke tuin die ze graag aan de bezoekers zullen tonen.
 
“Het is een heerlijke hangplek geworden waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. We doen nu voor het eerst mee aan de tuinenroute,” zegt Hester die bekent dat ze best tuinarchitecte had willen worden.
 
“Ik was pedicure, maar ik heb altijd graag getuinierd. Dat geeft me nog steeds veel plezier. Ik geniet er van. Tuinieren is mijn grote passie.”
 
Van die passie kan het publiek komend weekend ook volop genieten.
 
Tuinboekje
Groei&Bloei heeft een klein boekje uitgegeven waarin alle dit weekend te bezoeken tuinen zijn opgenomen. Er zijn grote, bijna parkachtige tuinen met een grote verzameling planten en soms met een vijver met karpers. Er is ook een tuin waar naast tuinieren ook andere hobby's aan de orde komen. Daar rijden als trekpleister spoortreintjes door de tuin. En op Stommeerkade 63 krijgen bij de familie Valentin de bijen veel aandacht. Daarover morgen meer…
 
De genoemde tuinen in onderstaande advertentie zijn de startpunten waar een routeboekje voor alle achttien tuinen te halen is.
 
Tekst: Leni Paul Foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 

 

5 reacties

 1. Zo leuk, dit initiatief, ik kom gauw kijken. Super, Hester en Ton!

 2. Zo een goed idee, en met zoveel liefde uitgevoerd.
  Zo wordt de wereld een klein beetje mooier.
  Gefeliciteerd Hester en Ton.

 3. Kijk hier word ik vrolijk van, als ik zulke buren om me heen had hier in de wintertuin zouden twee prachtige exotische bomen niet bruut tot gort zijn gehakt. En dat alleen omdat één echtpaar denkt dat de zwarte vliegjes in hun huis veroorzaakt worden door de wolluis waar deze bomen zo nu en dan last van hebben.

 4. Verbeter de buurt ,geweldig het is groen en het bloeit en het groeit beter kan het niet.
  Hester en Ton. TOP TOP !

 5. Wat heerlijk als je zulke fijne buren hebt. Ziet er heel gezellig uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin