Gelukwensen voor bruidspaar Kok-Spaargaren

Het echtpaar Hans (87) en Ria Kok-Spaargaren (82) heeft deze week iets te vieren. 60 Jaar geleden trad het goedlachse stel in het huwelijk en gisteren kregen ze bezoek van de nieuwe burgemeester Gido Oude Kotte. 

Een knusse woonkamer vol schitterende bloemen en planten. Tijdens onze aanwezigheid wordt net weer een flink formaat boeket bezorgd. Aan de wand her en der wat kleine schilderijtjes met wijze levensspreuken en trouwfoto's van de kinderen. Het oer-Hollandse woord 'gezellig' is op dit huis in de Wilhelminastraat zeker van toepassing.

Ria: ”Gisteren zijn er nog 20 Zwitsers hier geweest. Oude vrienden die we al 40 jaar kennen. Mijn ouders zongen bij Kunst en Strijd, het gemengde zangkoor dat net als veel andere koren niet meer bestaat. Er was destijds een uitwisseling met koren uit Zurich en Winterthur en wij hebben daar altijd nog contact mee, al is het inmiddels wel de vierde generatie.”

Stoppies
Duidelijk trouwe types, Hans en Ria Kok. Hij kwam uit De Kwakel en werkte op een kwekerij op de Oosteinderweg, niet ver van het ouderlijk huis van Ria.

Ria: ”Ik ben een Spaargaren, oer-Aalsmeerse familie, de Stoppies. Maar ik ben geboren in Hoofddorp waar mijn vader een bloemenwinkel had. Daarin stond mijn moeder de hele dag en mijn vader was dan bezig op zijn kwekerij op de Oosteinderweg. Mijn moeder vond zo'n winkel en ook nog een gezin wel erg druk. De winkel is toen verkocht en daarna zijn we bij de kwekerij op Oosteinderweg 53 gaan wonen.”

Twee geloven op één kussen
Ria kijkt terug op wat ze noemt, de ‘verkeringstijd’. “Was best niet zo makkelijk in die tijd. Hans was katholiek en ik niet. Nou ja, uiteindelijk is het na negen jaar verkeringstijd toch goed gekomen en zijn we getrouwd. Eerst boven de schuur van mijn vader gewoond, toen de huizen in de Wilhelminastraat werden gebouwd kwamen we naar hier.”

Terwijl Hans op diverse inmiddels niet meer bestaande kwekerijen zoals onder meer Arnoldus Eveleens en De Ridder het dagelijks bood verdiende, nam Ria in het inmiddels met twee zoons uitgebreide gezin de honneurs waar.

Boeketterie van Zurel
“Maar ik ben altijd daarnaast erg actief geweest,” zegt ze, “30 jaar heb ik bij Zurel in de boeketterie gewerkt. Prachtig, ik heb dat met veel plezier gedaan. Het was best druk. Kinderen naar school brengen, dan snel weer terug naar de veiling. Ik vond het altijd erg leuk, maar ja, het was wel staand werk, dat zou ik nu echt niet meer kunnen. Ik heb wat last van mijn benen en maak graag gebruik van mijn scootmobiel.”

Bruidegom Hans heeft tot zijn 59buitenshuis gewerkt en is al jaren een vaardig tuinier rondom het eigen huis. De flinke achtertuin werd door hem omgetoverd tot een aards paradijsje vol bijzondere planten en prachtige hoekjes waar op diverse tijdstippen van de dag de zon is te vangen en Hans en Ria zich graag nestelen in hun gerieflijke 'buitenkamertjes’.

Het echtpaar Kok kreeg twee zoons; Alfred (57) en Michel (53). Inmiddels zijn er vier kleinkinderen. 

WK twirlen
Tijdens ons bezoek komt het gezin van zoon Michel binnen en terecht is er een juichstemming in de kamer en wordt er heftig omhelsd.

Ria: “Ze zijn vannacht uit Italië gekomen. Mijn kleindochter Selina heeft met haar vaste groep meegedaan aan de wereldkampioenschappen twirlen. We ziijn verschrikkelijk trots op haar. Ja, ik had het allemaal al gezien op de tablet, want die kan ik niet missen. Ik zit er ook wel gedichtjes op te maken. Handig hoor, zo'n tablet, zo kun je alles vanuit je stoel thuis toch volgen.”

Schipperspet
Hans en Ria Kok houden van hun huis en hun wijk, zo is duidelijk. Hans zorgt voor de dagelijkse boodschappen en is met zijn schipperspet een bekende verschijning in de dichtstbijzijnde supermarkt. Aan verhuizen zouden ze niet moeten denken.

Als even later de pas benoemde burgemeester Gido Oude Kotte het echtpaar komt verblijden met een kopie van hun trouwacte en een boeket wordt uiteraard blij gereageerd. Ze zijn het eerste bruidspaar dat door de nieuwe burgemeester bezocht wordt. Een hele eer voor beide partijen.

Ria: “En we hebben ook al een brief van de koning en van de Commissaris van de Koning in Noord-Holland gekregen. Leuk toch!”

Komend weekend is er het familiefeest met kinderen en kleinkinderen en andere familieleden.

“Ja, we hebben het heel gezellig met elkaar en waar we met zijn allen lekker gaan eten is nog een verrassing.”

Tekst Leni Paul, foto's Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin