Gedwongen afscheid valt Erik van den Brun zwaar

Erik van den Brun op de politieboot (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. Erik van den Brun legt het bijltje erbij neer. “Het gaat niet meer, ik kan niet meer vertrouwen op mijn lichaam.” De 59-jarige wijkagent, een bekend gezicht in de wijk Westeinderplassen/Aalsmeer centrum en altijd per fiets zijn ronde deed, moet wegens gezondheidsproblemen het echte politiewerk vaarwel zeggen. Er wordt binnen de eenheid een andere werkplek voor hem gezocht, waarschijnlijk een administratieve functie. “Stoppen was een moeilijke beslissing, ik heb er slapeloze nachten van gehad.”

Afgelopen weekend kondigde Van den Brun zijn afscheid als wijkagent aan op sociale media. Zijn  uitgebreide bericht genereerde ruim driehonderd reacties. Een greep daaruit: ‘Wat een verdrietig nieuws’, ‘Een onmisbaar en vertrouwd gezicht van Aalsmeer’, ‘Iedere wijk verdient zo’n betrokken diender, De straten van Aalsmeer zullen niet meer hetzelfde zijn’, ‘We gaan je vriendelijke gezicht op de fiets echt missen’, ‘Mensen als u maken Aalsmeer mooi en goed’.

Betrokkenheid
“Zoveel reacties had ik niet verwacht, hartverwarmend,” zegt Van den Brun. Het hoge aantal reacties zegt iets over de betrokkenheid tussen de politieman en de bewoners in zijn wijk. In de vijftien jaar dat Van den Brun werkzaam was in Aalsmeer groeide de ‘fietsende agent’ uit tot een bekend gezicht in het dorp, tijdens zijn rondes maakte hij veel contact met de bewoners. “Wat leeft er, wat speelt er in de wijk? Daar ging zo’n 60 procent van mijn tijd in zitten. Zeker geen verloren tijd, want je doet op deze manier veel kennis op waar je later gebruik van kan maken bij bijvoorbeeld een misdrijf.”

Tegenslag
Van den Brun, hij begon zijn carrière bij de politie 40 jaar geleden in Amsterdam, kende de laatste jaren tegenslag door een aantal incidenten waarbij hij letsel opliep. Zo kreeg de politieman hard een deur tegen zijn hoofd, een andere keer een brok hout en werd hij begin 2019 van zijn fiets gereden wat hem een hersenschudding opleverde en gekneusde aangezichtspijn. Later onderging de wijkagent, die ook populariteit genoot vanwege zijn mooie natuurfoto’s die hij regelmatig postte, een voetoperatie waardoor hij zes weken in het gips zat.

Nadat vorig jaar oktober een cyste in zijn knieholte knapte ontstond trombose in zijn been en een zenuwaandoening waardoor zijn bovenbeenspieren aangetast en verzwakt raakten. Lopen en fietsen werd heel pijnlijk. Na een tijd thuis werken trok Van den Brun onlangs de conclusie dat er geen verbetering in zijn gezondheidssituatie kwam. “Daarom heb ik met pijn in mijn hart besloten mijn uniform definitief aan de wilgen te hangen,” begon de wijkagent op facebook afgelopen weekend de aankondiging van zijn afscheid als wijkagent.

Emotie
“Het was een heel moeilijk besluit, Ik heb er een paar nachten slecht van geslapen. Het heeft wel wat emotie gekost,” zegt Van den Brun een paar dagen later, “ik wilde graag nog in de wijk actief blijven, want het is een prachtwijk. De combinatie van land en water, en met de mensen die er wonen voel ik mij erg verbonden. Maar als ik nu als agent de straat op ga voel ik mij niet honderd procent veilig omdat ik niet op mijn lijf kan vertrouwen. Daarom moest ik dit besluit nemen. Ik zal het werk in de wijk erg gaan missen.”

Ogen en oren
Wat hem het meeste in de afgelopen vijftien jaar zal bijblijven is de betrokkenheid van de bewoners bij hun dorp. “De inwoners zijn er trots op dat ze een Aalsmeerder zijn, zetten zich voor veel dingen in,” aldus Van den Brun die het belangrijk vindt dat ondanks de personeelskrapte bij de politie de rol van wijkagent gehandhaafd blijft. “Want wij zijn de ogen en oren van de politie in de wijk. Maar ook andersom, dat er voor de  bewoners een vast aanspreekpunt is.” 

Menselijke maat
Niet alleen door de bewoners, ook door de gemeente wordt de inzet en enthousiasme van Van den Brun gewaardeerd. “Erik is vijftien jaar wijkagent geweest en vulde dat op zijn eigen unieke manier in,” zegt locoburgemeester Bart Kabout, “op de fiets, dicht bij de inwoners en altijd vanuit de menselijke maat. Volgens mij weet bijna elke Aalsmeerder inmiddels wel wie Erik is. Het is jammer dat hij vanwege zijn gezondheid niet fietsend op straat zijn pensioenleeftijd bereikt. Hij blijft ongetwijfeld waardevol politiewerk doen, maar voor ons is hij altijd verbonden met zijn stalen ros.” 

Erik van den Brun is vanaf 1981 werkzaam bij de politie. In Amsterdam begonnen bij de noodhulpsurveillance, vanaf 1991 was hij een aantal jaren mentor van jonge agenten in opleiding en begon vervolgens in 1995 als wijkagent in Amsterdam Zuid. Vanaf 2006 vervulde Van den Brun die functie in Aalsmeer in Stommeer, Centrum en de Westeinderplassen. De politieman gaat over tweeënhalf jaar met pensioen.

Van den Brun had vanaf 2014 een maandelijkse rubriek bij radio Aalsmeer (Vrijdagavondcafé) en werkte een aantal keer mee met het TV programma ‘Aangifte’ van NH-Nieuws. Ook schreef Van der Brun een aantal blogs over zijn werk op politie.nl. Tot hij een andere werkplek heeft gevonden zal wijkagent Ferry den Edel het werk op straat waarnemen. Na het definitieve vertrek van Van den Brun zal er een andere wijkagent gezocht worden.

4 reacties

 1. Beste Erik,
  Vanochtend beluisterde ik je Echt Gebeurd verhaal uit 2016. De manier waarop je het incident beschrijft is bijzonder vind ik. Nuchter, met hart voor de mensen en tergend spannend vanwege je zelfbehoud. Intussen zijn we n paar jaar verder. Ik hoop dat je hebt kunnen wennen aan het wijzigen van je dagelijks beroep en nu (binna) pensioen.
  Je kunt prachtig vertellen. Blijf een mentor. Grtjes!

 2. Menneer van den brun heel veel gezonde jaren toe gewenst en maak er nog wat mooi,s van gr arie bloos

 3. Beste Erik:
  We gaan je missen het is zo als het is !
  Heel veel gezondheid ,en binnen je eenheid wordt wel goed voor je gezorgd.
  Het gaat je heel goed.

 4. Beste Erik,
  ik bewaar goede herinneringen uit de tijd dat wij samenwerkten in de perioden dat ik voorzitter was van wijkraad Stommeer.
  Jouw interesse voor de bewoners en hun leefomgeving was groot en gemeend.
  Ik wens je het allerbeste en beterschap en denk graag terug en de tijd dat je onze ‘oom agent’ was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel