Flora en fauna aan Stommeerkade

Een bijzondere tuin die dit weekend in het kader van het Open Tuinenweekend kan worden bezocht is die van de familie Valentin. Het is niet alleen de aanleg van het 1500 vierkante meter stuk grond bij hun woning aan de Stommeerkade dat de aandacht van de bezoekers zal trekken, maar ook de aanwezigheid van de 'De Bij'. Het echtpaar Valentin is namelijk ook imker en Jos Valentin zal graag uitgebreid inzicht geven aan het voor velen ongetwijfeld geheime en verborgen leven van de bij.

Jos Valentin (66) werkte sinds 1974 als onderzoeker van het kasklimaat bij het Proefstation voor de Bloemisterij. Afkomstig uit het Westland kwamen hij en zijn vrouw in 1975 naar Aalsmeer waar zij zich vestigden in Kudelstaart. Beide echtelieden stammen uit een kwekersgezin.

Onderhoudsvriendelijk
Valentin: ”We kochten een nieuwbouwwoning in Kudelstaart maar we zochten toch naar een ouder huis met veel grond. We vonden hier op de Stommeerkade een oude kwekerswoning en met veel grond, hebben hem gesloopt en hier een nieuw huis laten bouwen. Hovenier Luus Hooijman heeft hier naar onze zin een onderhoudsvriendelijke tuin bij aangelegd. Met het oog op de bijen wilden we er veel planten in die jaarrond zouden bloeien.”

Steenkorven
Met name de voortuin tegen de dijk aan oogt nog nagelnieuw. Vorig jaar is het dijklichaam in opdracht van het Waterschap verstevigd waardoor veel mensen hun tuin moesten vernieuwen. Opvallend in dit 'terrassenlandschap' zijn de steenkorven, grindpartijen en veel bloeiend goed. Ook in de achtertuin komen de steenkorven terug. Rondom  de vijver zorgen ze voor een robuuste afrastering.

Sinds vijf jaar zijn Jos en Cocky lid van een imkervereniging. Hun opgedane grote kennis zullen ze graag delen met de bezoekers aan hun kleurrijke en fraai aangelegde tuin. 

Bij onmisbaar
“Het is fascinerend om te zien hoe bijen jaarrond overleven en als bestuivers onmisbaar zijn voor de bloemen- en plantenwereld. Je hebt honingbijen en die hebben wij hier, maar ook heb je wilde bijen en helaas gaat het in de hele wereld daar niet goed mee. De wilde bijen beschikken over te weinig bloemen. Eén van de oorzaken is de oprukkende tegeltuin. En vergeet niet die bloeiende bermen die her en der verdwijnen en die zo strak worden gemaaid. De gemeente zou er ook veel meer aan moeten doen om bijvoorbeeld op een andere manier te maaien. Langzamerhand gebeurt dat ook wel.“

Opmars van imker
Naast het genieten van de bloemenpracht in deze tuin (alleen al de felblauwe lavendelperken rondom het huis zijn de moeite waard) kunnen de bezoekers morgen en zondag dus worden ingewijd in het bijenleven in het wel en wee van dit nijvere insect. Valentin zal graag vertellen over De Bij die in staat is jaarrond te overleven, zijn kostje bij elkaar scharrelt, onwetend van zijn belangrijke taak en hij zal inzicht geven in de bijzondere hobby van het bijen houden.

De groeiende belangstelling voor de bij resulteert in een opmars van de imker. “Vroeger waren vooral mannen imkers, maar er komen steeds meer vrouwen bij. En ook jongeren gaan zich meer interesseren.” Maar veel belangrijker is volgens Jos Valentin dat steeds meer mensen actie ondernemen om voor een goede leefomgeving van de wilde bijen te zorgen door jaarrond bloeiende planten, struiken en bomen in hun tuin te poten!

Wie de komende dagen wil genieten van zowel flora als fauna, mag zeker een bezoek aan Stommeerkade 63 niet overslaan. En… er kan ook nog een heerlijk potje honing van de eigen bijen worden aangeschaft.

Tekst Leni Paul, foto's Arjen Vos

(advertentie)

Eén reactie

  1. cocky en Jos,
    Wat groeit het allemaal zo goed in jullie park, want een tuin kun je jullie tuin haast niet meer noemen. Niet alleen groot, maar vooral zeer gevarieerd en rijk bloeiend. Een ware lusthof.
    Dat gecombineerd met de bijenstal,met toelichting, maakt voor elke bezoeker en ook voor jullie heel interessant.
    Zeer bedankt dat we dat vanmiddag allemaal mochten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin