‘Ficus Huub’ was gedegen vakman en sociaal mens

Door: Leni Paul. Zondag 24 september  is op 79-jarige leeftijd Huub van Diemen overleden. Een markante ondernemer die zijn sporen in de tuinbouw heeft nagelaten.

Zeg Huub van Diemen en er doemt een beeld op van een goedlachse, doorgaans goed gehumeurde man. Rad pratend kon hij je meeslepen in een opmerkelijk verhaal dat doorgaans de tuinbouwsector in het algemeen en ‘zijn’ bedrijf betrof. Van Diemen was een kweker en handelaar in hart en nieren en haalde de pers, zowel nationaal als ver daarbuiten, toen hij in de negentiger jaren het ‘zeer oneens’ was met het feit dat instanties van hogerhand in zijn Ficusculturen een ongewenst insect, te weten de thrips, ontdekten. Huub weigerde ostentatief de ambtenaren van de Plantenziektenkundige Dienst toe te laten op zijn kwekerijen aan de Amstel en de Hoofdweg, die hij zelfs gebarricadeerd had met bergen grond. Een gebeurtenis en een daad waarvan het land ‘s avonds in het Achtuurjournaal kon kennisnemen. De thrips palmi-affaire werd het gesprek van de dag.

Sociaal mens
Van Diemen die velen kenden als ‘Ficus Huub’ was niet alleen een gedegen vakman, maar ook een sociaal mens. Vele jaren organiseerde hij in de zomer een boottochten over de Amstel waar ouderen en gehandicapten werden uitgenodigd en met hen naar Amsterdam werd gevaren. Ook de grote vrienden/klantenkring viel die eer ten deel.

Brede interesse
Nadat Huub veertien jaar geleden een zware hartoperatie onderging was hij nog steeds actief en ging hij kwekers die het moeilijk hadden adviseren en helpen om hun bedrijf weer gezond te krijgen. Zijn brede interesse bleef hij tot het laatst toe houden, de tuinbouwsector en de huidige problemen in de veranderende tijden hadden nog steeds zijn intense interesse. Nog vele jaren nam hij enkele ochtenden per week plaats op de veilingtribune van FloraHolland in Aalsmeer.

Eind 2020 besloot hij samen met zijn kinderen het bedrijf te verkopen. Tot aan zijn overlijden bleef hij een helpende hand voor veel kwekers. Met Huub van Diemen is een markante figuur in de nationale en internationale tuinbouw heengegaan.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin