Erkenning voor veteranen zeer gewaardeerd

De eerste Aalsmeerse Veteranendag is een feit. In de Burgerzaal van het gemeentehuis werden zaterdag zo'n 40 veteranenen en hun aanhang en andere belangstellenden en genodigden gastvrij ontvangen.Tijdens deze dag werd waardering uitgesproken aan de ongeveer 150 in Aalsmeer woonachtige veteranen. Het was vooral de erkenning die de veteranen goed deed.
 
Na de vlagceremonie voor het gemeentehuis sprak burgemeester Nobel de veteranen, hun familieleden en vertegenwoordigers van de Nederlandse Krijgsmacht toe. Een hoogtepunt van de middag was de uitreiking van het Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede aan zes veteranen. Een onderscheiding voor veteranen die hebben deelgenomen aan de vredesmissies van de VN tussen 1948 en 1988.
 
Zakdoeken
Oud-commandant der strijdkrachten, Peter van Uhm, gaf later een lezing over zijn ervaringen als militair en de rol van hulphonden bij het verwerken van traumatische ervaringen. Zijn toespraak was indrukwekkend en ontroerend. Op verschillende momenten werden er zakdoeken tevoorschijn gehaald.
 
Daarna konden de bezoekers kennis maken met veteranen en spreken over de oorlogs- en vredesmissies waaraan zij hebben deelgenomen. De muziek was van het koperkwartet van de Grenadiers en Jagers en er stonden twee militaire voertuigen uit Bosnië en Libanon op het Raadhuisplein.
 
Tevreden
De eerste Veteranendag in Aalsmeer, georganiseerd in samenwerking met Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer, was zeer geslaagd. Mede-organisator en veteraan George Lucas keek tevreden terug maar ook vooruit: “Volgend jaar is de Veteranendag op 3 juni. We hopen dan nog meer veteranen te kunnen verwelkomen. We gaan eerst deze dag eens evalueren en dan kijken we hoe we het volgend jaar aanpakken.” 
 
De Aalsmeerse Wall of Honour, werd deze zaterdag voorzien van tal van teksten waarmee men blijk van waardering gaf aan de inzet van de veteranen. De 'muur' die deze week nog in het gemeentehuis staat, zal op de landelijke Veteranendag, 25 juni in Den Haag op het Malieveld geplaatst worden. Een aantal Aalsmeerse veteranen is daarbij ook aanwezig.
 
Foto's: zes veteranen ontvingen het draaginsigne behorende bij de Nobelprijs voor de Vrede. (Foto's Jaap Maars en Arjen Vos, zie ook de gallery)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel