Elfstedenkoorts in Rozenholm

Terwijl het voorjaarszonnetje verschillende warmterecords verlegde, werd afgelopen woensdag in Verpleeghuis Rozenholm een alternatieve Elfstedentocht verreden. Verspreid door het huis waren elf steden geplant, allemaal voorzien van spelopdrachten en bijbehorende stempelposten. Bewoners trokken vergezeld door de vrijwilligers die het evenement hadden georganiseerd, in groepjes langs de onderdelen.

Precies 110 jaar na het verrijden van de eerste 'tocht der tochten' werd iedereen in Rozenholm meegezogen in het ware Elfstedentochtgevoel. Veel deelnemers hadden de dagen ervoor de route al verkend en kwamen daardoor goed beslagen ten ijs aan de start.

In Leeuwarden werd begonnen men met een warming-up op de muziek van een dweilorkest. Snel door naar Sneek en vandaar naar IJlst. Vanwege het hoge tempo van de zeer gretige deelnemers, ontstond gelijk al een opstopping bij de stempelpost in IJlst. 

Schotsen schuiven
Iets rustiger reed men naar Sloten waar schaatsganzenbord gespeeld moest worden. Gevolgd door koekhappen in Stavoren. In Hindeloopen moest gekluund worden, in Workum de hersens gekraakt. Hoeveel woorden kun je maken uit het woord 'schaatsbeschermers'? Zo trokken de bewoners, samen met hun begeleiders, sportief het hele huis door. Mutsen stapelen in Harlingen, sneeuwballen gooien in Bolsward, Elfstedenpuzzel oplossen in Franeker, en schotsen schuiven in Dokkum. 

Decorstukken
Langs de route was er veel te bekijken. Friese doorlopers, houten noren, antieke zwierschaatsen. Maar ook de prikbur, het stempelhokje en het koek & zopie bord ontbraken niet. Om de sfeer te verhogen stond er in IJlst een schilderij met een winterlandschap met schaatsende mensen. Decorstukken die waren te danken aan IJsclubs Uiterweg en Aalsmeer-Oost. 

Een echt barre tocht werd het niet voor de sportievelingen. Geen bevroren ledematen of uitputtingsverschijnselen. Er werd onderweg goed voor de deelnemers gezorgd waarbij vooral (koude) chocomel in de smaak viel. Ook lieten de deelnemers zich de erwtensoep met roggebrood en spek uitstekend smaken. 

Waardevolle verhalen
Het evenement dat de hele dag in beslag nam is volgens de organisatie meer dan alleen een alternatief spelletjesfestijn. “Door deze tocht komen veel herinneringen bij de bewoners naar boven. Samen op de schaats met vader, moeder, vrienden en kinderen. Zwieren met je lief, prikburren, ijskoude handen en voeten. Kranten onder je trui. Er werden mooie en waardevolle verhalen met elkaar gedeeld,” aldus mede-organisator Paula van Harskamp. Volgens de organisatie een meerwaarde voor iedereen om dit samen met mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers te doen.

“In Rozenholm is genoeg te doen en hoeft niemand achter de geraniums te zitten,” laat Van Harskamp weten, “iedereen kan van betekenis zijn voor een ander. Er zijn algemene activiteiten en activiteiten die op de afdeling plaatsvinden. We organiseren barbecues, gaan met bewoners naar de markt of naar de winkels en elke maand zijn er leuke optredens.”

Foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel