Elbert Huijts: stevig in de greep van Radio Aalsmeer-virus

Door Leni Paul. Komende week bestaat Radio Aalsmeer 30 jaar. Elbert Huijts maakte het allemaal mee: al voor het bestaan van de lokale omroep was er het radio maken bij de toenmalige radiopiraat MRA aan de Hornweg, de aanloopfase, de bouw van de eerste studio en de eerste uitzendingen. Hij stapte een periode van het radiotoneel, maar kwam weer terug. En nu is er de professioneel ingerichte studio vol met voor een leek indrukwekkende apparatuur met geheimzinnige kleurige knoppen.

We beperken ons hier tot een gesprek met een bevlogen en welbespraakte Kudelstaarter in de genoemde studio waarin Huijts zich duidelijk als een vis in het water voelt. In een eerder gehouden interview sprak Huijts over ’een virus’ dat hem inmiddels al meer dan dertig jaar in zijn greep houdt. Hij is een van van de eerste medewerkers die betrokken is bij de veel beluisterde uitzendingen van het 30-jarige Radio Aalsmeer. “Het blijft iedere keer weer heerlijk en spannend om mee te werken aan de uitzendingen. En het voelt nog steeds voor mij als een plezierig virus.”

We noemden het al, Elbert Huijts is een van de langst aan Radio Aalsmeer verbonden medewerkers. Nu zouden we een lang historisch verhaal kunnen schrijven over de dertig jaar in Aalsmeer ingeburgde radiozender, maar in ons gesprek staat hier de als bestuurslid, programmamaker en tv-redacteur aan deze zender verbonden Huijts centraal. Hij is een gretig verteller en uit zijn woorden blijkt dat het Radio Aalsmeervirus hem nog steeds stevig in zijn greep heeft. Elbert Huijts werd in 1967 in Sassenheim geboren en kwam op zijn vierde jaar met zijn ouders naar Aalsmeer. Na de katholieke lagere school behaalde hij achtereenvolgens het MAVO-,HAVO en VWO-diploma.

Baan op oude MAVO
Elbert: “Ik schreef van jongs af aan altijd al graag teksten en wilde naar de school voor de journalistiek, maar werd uitgeloot. Ik ben toen aan het HBO de lerarenopleiding gaan doen, dus het onderwijs in. Dan heb je enige mate van zekerheid zei men. Dat bleek ook zo, want na de voltooide opleiding had ik gelijk een baan op mijn oude Mavo.” Maar schrijven bleef hij leuk vinden en hij schreef als ‘bijbaantje’ onder andere een periode de voetbalverslagen en andere artikelen voor de toenmalige Aalsmeerder Courant. Toen op 3 oktober 1986 de Stichting Lokale Omroep werd opgericht en uiteindelijk de eerste uitzending op 26 september 1991 een feit was startte de toen nog jonge Elbert Huijts met een sportprogramma.

Inmiddels was er het onderwijs waarin Huijts zich via allerlei aanvullende opleidingen bekwaamde en waarin hij intussen 27 jaar werkzaam is. Niet meer als docent, maar via leerjaarcooördinator, nu als coördinator onderwijsondersteuning op Yuverta vmbo Aalsmeer, de voormalige Groenstrook. “Ïk zit 27 jaar in het onderwijs, maar ben ook Remedial Teacher en Rots en Water-trainer. Daarvoor heb ik les gegeven in de Nederlandse taal en maatschappijleer, maar ook Duits, Engels en ICT.” Daarnaast is er echter altijd het warme hart gebleven voor ‘de radio’. Vertel ons als één van de oprichters eens over de trouw aan de dit jaar jubilerend Radio Aalsmeer, want na de vele up’s en down’s die de omroep ongetwijfeld heeft gekend ben jij de trouwe rots in de plaatselijke omroepbranding gebleven.

Zender was aanvankelijk píraat
“Begonnen dus als radiopiraat op de Hornweg maar al na enkele jaren konden we terecht in de Weteringstraat waarbij er vanaf het begin steun werd verkregen van Joop van den Ende. Als publieke lokale omroep zijn we wettelijk verplicht aan alle maatschappelijke stromingen in Aalsmeer aandacht te besteden, zoals de culturele, de levensbeschouwelijke stromingen maar ook bijvoorbeeld ouderen, jongeren, sport en onderwijs. Deze stromingen moeten vertegenwoordigd zijn in het Programmabeleid Bepalend Orgaan, het PBO. Zij zien er op toe dat de omroep het programmabeleid op correcte wijze uitvoert.” Op een gegeven moment moest er na zeven jaar vanuit de Weteringstraat worden uitgeweken. Van den Ende had de beschikbare ruimte zelf nodig.

In die periode heb ik even tijdelijk afscheid genomen van de radio. Ik had inmiddels een gezin met kleine kinderen. Ik werd gevraagd iets in de politiek te doen en ik kwam in het bestuur van AB terecht. Ook werd ik leider van de voetbalteams waarin mijn zoons speelden bij RKDES.” De opvolgers bij de radio konden destijds op voorspraak van de gemeente terecht bij jachthaven Gouwerok. Echter daar werd al spoedig de financiële druk te hoog waarna werd uitgeweken naar het Stommeerkwartier, (nu Baccarastraat) waar van 2005 tot 2013 onderdak werd gevonden. “In die tijd werd ik gevraagd weer plaats te nemen in het bestuur van Radio Aalsmeer. Het toenmalige bestuur werd uitgebreid en het lukte ons de omroep weer naar een hoger plan te trekken.” Na acht jaar moest echter opnieuw de verhuiswagen komen. Dat de verplaatsing naar de studio in het indrukwekkende pand van Studio Aalsmeer door de medewerkers werd toegejuicht lag voor de hand. Er kon worden gesproken van een A-locatie. Inmiddels is er is er een vaste groep mannen en vrouwen die zich dagelijks inzet voor het brengen van gevarieerde programma’s.

Aan de tand gevoeld
Elbert Huijts wist tijdens de verhuizing zijn zus Mylène opnieuw te enthousiasmeren voor een nieuw programma. Samen met haar en technicus Edgar van Hazendonk, eveneens een medewerker van het eerste uur, maken zij al meer dan acht jaar de talkshow Door de Mangel. Vraag aan Elbert:”Jij bent nu al meer dan driehonderdtwintig keer het bekende aanspreekpunt voor het veel beluisterde programma Door de Mangel waarbij een gevarieerd deel van de Aalsmeerse en Kudelstaartse bevolking door jullie op plezierige, maar ook kritische wijze aan de tand wordt gevoeld. Zou je niet ook eens iets anders willen doen? “Zeker wel. Ik denk nog regelmatig aan de begintijd toen wij met een enthousiast team wekelijks het sportprogramma Sportivi-tijd maakten, een soort lokale Langs de Lijn. Dat boeit me nog steeds, maar kost veel tijd en dus heb je een flink team nodig. Hopelijk komt dat programma nog eens terug.”

Je bent een Kudelstaarter die zich naast je beroep in het onderwijs op velerlei gebied hebt ingezet voor de Aalsmeerse gemeenschap, ook voor de voetbalsport en de politiek. “Maar Radio Aalsmeer heeft echt mijn hart. Radio en tegenwoordig ook een beetje TV maken is heerlijk en zoals ik al eerder zei, het is een virus waartegen gelukkig geen medicijn is. Ik bof maar met mijn vrouw die mij de vrijheid biedt om deze hobby uit te voeren. En zelfs mijn jongste zoon is inmiddels besmet want hij maakt deel uit van de technische commissie Van de omroep.”

Foto’s Jaap Maars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin