Drogisterij De Horn stopt ermee

“U zoekt doucheschuim voor twee mannen? Zo rond de vier en een halve euro? Dat moet lukken.” De vrijwilligster van de ouderenbond zal vanaf het nieuwe jaar ergens anders op zoek moeten naar cadeautjes voor de jarige leden. Drogisterij De Horn in de Beethovenlaan sluit aan het eind van dit jaar de deuren na hier maar liefst 45 jaar de buurt bediend te hebben met producten voor lijf en leden. Voor de 66-jarige Jan van ’t Hart en zijn vrouw Heleen hoefde het nog niet te stoppen maar zien ze zich genoodzaakt vanwege het aflopende huurcontract.
 
Terwijl de ene na de andere klant door de open deur heen stapt en bij het passeren van het elektronische oog door een bouwvakkersfluitje wordt nagefloten, doet Jan dappere pogingen de vragen van de verslaggever te beantwoorden. Voortdurend in zijn verhaal onderbroken door klanten die duidelijk met hem begaan zijn. Vrijwel iedereen die op dit uur dropjes, deodorant of een drankje voor een droge keel komt halen, wenst de drogist het allerbeste toe. “We gaan hem missen. Het is niet leuk dat hij stopt, maar zo gaat het nu eenmaal,” zegt een dame. En een andere klant: “Als ik bij Jan kom en iets nodig heb, zoekt hij het voor me op. Zelfs als de winkel vol staat. Waar vind je dat nog, zo’n drogist?”
 
Geen boodschap aan roddels
Jan hoort het allemaal glunderend aan. Op de vraag wat er in 45 jaar allemaal veranderd is, moet hij even nadenken. “Wat in elk geval niet veranderd is, is de warmte van de mensen. Die is al die jaren gelijk gebleven. Toen we hier in 1975 kwamen, werden we door de wijk omarmd en dat voelt nog steeds zo. Er is wederzijds respect. We praten over alles met elkaar behalve over roddels. Daar hebben we hier geen boodschap aan,” aldus de goedlachse drogist die de mensen in de Hornmeer sociaal en betrokken noemt. Jan kan het weten want hij woont zelf ook al vanaf zijn huwelijk in 1980 op loopafstand van zijn winkel. “Er is op veel gebied nog een grote solidariteit met elkaar. Dat horen we en merken we. Als er zorgen zijn wordt er al snel door buren hulp geboden.”
 
Tand des tijds doorstaan
Het ‘verhaal van vroeger’ is volgens hem al vele malen verteld. Over zijn ouders die vanuit hun supermarkt in De Kwakel naar de Hornmeer kwamen en naast de super van Gerrit van de Polder een drogisterij begonnen. Jan die er al snel bij kwam weet nog welke andere winkels er destijds nieuw waren: De Witte Drankenier, Ritzen Assurantiën, stomerij Flora en snackbar ’t Koepeltje. Deze laatste heeft ook de tand des tijds doorstaan, zij het onder verschillende eigenaren. Wat Jan en Heleen hebben gepresteerd kan gerust uniek worden genoemd. Zoveel jaren dezelfde winkel runnen zonder grootschalige aanpassingen; er zijn er in Aalsmeer weinig die hen dat nadoen of hebben nagedaan.
 
Op de schop
Er was, zo vertelt Jan, een periode dat het winkelstripje bijna op de schop ging en de drogisterij op zou schuiven meer naar de hoek van het plein. “In 2007 toen Hoogvliet hier de failliete Komart De Wit overnam, wilde de supermarkt alle winkels gelijktrekken met hun eigen voorgevel. Dat is toen niet doorgegaan. Voor de buurt zou het goed zijn als Hoogvliet straks deze winkelruimte overneemt en uit kan breiden. Maar wat er precies gaat gebeuren? Geen idee…”
 
Tumtum
Als er plots een meisje binnen huppelt, over haar eigen benen struikelt en languit op het tapijt voor de toonbank belandt, is Jan er als de kippen bij om haar te troosten met een paar tumtummetjes. Zo is Jan. Begaan met zijn klanten. Of ze nou jong zijn of oud. Wat de mensen van hem en zijn vrouw moeten onthouden? “Dat we altijd ons best voor hen hebben gedaan.” 
 
Tekst en foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 
 
 

 

9 reacties

 1. Het was een genoegen bij Jan binnen te stappen, wist altijd wel raad !!! al zijn wij alweer een poosje uit de hornmeer weg zou dit opheffen er aan komen dus nu. Wens jullie heel veel sterkte met het af wikkelenvan de zaak.En hoop voor jullie nog een mooie tijd om te gaan genieten van de vrijheid. Het zal wel echt wennen zijn.Het gaat jullie goed.
  Hartelijke groeten fam.Jansen

 2. 45 jaar De Horn! Net zo oud als ik zelf. Opgegroeid met deze drogist. Vroeger als kind lekker zak drop kopen (achterin de winkel de balie met allerlei drop en snoepbakken), later ook medische en verzorgingsproducten. Ben 18 jaar vertrokken uit Aalsmeer en inmiddels paar jaar terug. Maar De Horn was er nog steeds! Geweldige drogist. Vandaag nog geweest en perfect geholpen. Jammer dat jullie moeten stoppen, dank voor alle jaren en deskundigheid. Geniet van de nieuwe levensfase en elkaar.

 3. Jan Heleen
  In de tijd dat we in de Hornmeer woonde maar ook daarna met Moeder Lies en Moeder Dit Been, de moeder van Piet altijd een oplossing en een warm welkom.
  Geniet van je tijd hierna in gezondheid

 4. Jan, wat zijn we vaak bij jullie geweest in de winkel. En kwamen er echt met plezier, je was altijd vrolijk en lief.
  Heel veel succes verder, en de groetjes van Ingrid ????

 5. Het beste gewenst.Ondanks dat ik er lang niet geweest ben kwam ik als klein jochie vaak drop kopen.
  Zal toch een gemis zijn,geen de Horn.

 6. de achternaam van Jan verraad het al een Man met een goed Hart.
  Jammer dat er een einde aan komt , want je was een geweldige opvolger van onze oude buurman Schelling.
  Ook enorme kennis van zaken, voor alles dacht je mee.
  Weer een gemis voor Aalsmeer ( ja de grote ketens zijn er wel ,maar de specifieke kennis van Jan zullen wij in Aalsmeer missen)
  HET GAAT JULLIE HOPENLIJK GOED.

 7. Dag Jan de dropjesman! Zo noemde mijn kinderen je 🙂
  Vanaf het begin kwamen we in je winkel idd als er iets was, verkoudheid, spierpijn, keelpijn of pijn in je buik jij en je vrouw zochten iets in de homeopatische richting top wat zijn jullie deskundig. Wij zijn uit de Hornmeer vertrokken maar zo heel af en toe stapten we nog binnen.
  Wij wensen jou en je gezin nog heel veel gezonde jaren en geniet!!
  Bea Danielle en Natasja

 8. Jan je was en bent een top ondernemer.
  Jan en echtgenote het gaat jullie goed.
  Veel geluk en gezondheid gewenst .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin