DownTown Ophelia: straatevenement met landelijke uitstraling

Als de voortekenen niet bedriegen wordt het over enkele maanden te houden evenement DownTown Ophelia een bijzondere gebeurtenis. 18 maart 2017 zullen mensen met een verstandelijke beperking de gehele dag centraal staan in de Ophelialaan. De winkeliers in die straat staan enthousiast achter de plannen van de inmiddels opgerichte StichtingDownTown Ophelia. Voortrekker van dit initiatief zijn Ingrid Kranenburg en Ilse Zethof.
 
Twee actieve vrouwen, elk met een eigen bedrijf. Beiden vinden daarnaast in hun druk bezette levens ook nog tijd voor maatschappelijke ontwikkelingen en alle twee hebben ze een open oog en hart voor activiteiten die buiten hun werkkring vallen.
 
Ingrid Kranenburg is eigenaresse van kinderkledingwinkel Teddy 's in de Ophelialaan en zij liep al enige tijd rond met het idee, iets te organiseren voor en met kinderen met een verstandelijke beperking.
 
“We hadden in de winkel een modeshow met kinderen waarin ook Rick meeliep, het zoontje van Ilse met Downsyndroom. Dat was een groot succes, het publiek reageerde enthousiast. Maar ik wilde meer en ben gaan brainstormen met zijn moeder.”
 
Ilse Zethof, naast moeder van de 16-jarige Rick ook van de meisjes Lotte en Fleur, is communicatieadviseur en tekstschrijver en vanaf het eerste begin ook betrokken bij AalsmeerVandaag. Samen kwamen Ilse en Ingrid tot de conclusie dat er naast de genoemde modeshow meer mogelijk zouden moeten zijn.
 
“We wilden het groter aanpakken en kwamen toen op het idee van Downtown Ophelia waarbij we zouden proberen alle winkeliers in de Ophelialaan bij onze plannen te betrekken.”
 
Op 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag en wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de talenten en mogelijkheden van mensen met het Downsyndroom. Ook is dat het begin van de lente; nieuw leven, nieuwe kansen en mogelijkheden. De 21e maart valt op een dinsdag, wij kozen voor de zaterdag daaraan voorafgaand,” aldus Ilse.
 
Ingrid: ”We hebben de winkeliers benaderd en bijna edereen is enthousiast en gaf spontaan aan te willen meedoen. We hebben inmiddels een stichting opgericht, de Stichting DownTown Ophelia en hebben volop de medewerking van de winkeliers. Maar ook krijgen we hulp van anderen die zich spontaan aanmelden.”
 
Straatevenement
Wat kan het winkelend publiek die zaterdag de 18e maart dan in de gezellige winkelstraat Ophelialaan verwachten?
 
“Het wordt een straatevenement in de ruimste zin van het woord. In elke winkel staat die dag de verstandelijk beperkte medemens centraal. Hier en daar onder begeleiding van de winkelier die een en ander zal uitleggen. Er zijn diverse verstandelijk beperkten die al regelmatig werken, een baantje hebben, maar hier mogen ze doen wat ze leuk vinden. Bij een kapper werken, in de horeca of achter de kassa, het mag die dag.”
 
Er zal een modeshow worden gehouden, er komt een braderie in de straat, er is muziek, een podium met artiesten en er zullen nog diverse andere activiteiten worden gehouden zoals workshops en kinderspelletjes.
 
Enorme klus
Ingrid en Ilse zijn zich bewust van het vele werk dat er nog moet worden verricht. “Het is een enorme klus, financieel moet de zaak ook kloppen. Het is ook een goed voorbeeld naar andere straten toe om aan te geven hoe een winkelcentrum zoals de Ophelialaan zich nuttig kan maken op het gebied van maatschappelijk ondernemen. Er wacht ons de komende maanden nog veel werk, maar we doen het graag en daarbij komt, we worden gesteund door middenstanders uit de straat en vrijwilligers. Het Oranjecomité Aalsmeer bijvoorbeeld helpt ons mee met de organisatie van de kinderspelletjes, notaris Geert Labordus helpt mee de stichting op te richten, Lab35 maakt de website, Mike van der Laarse zet zijn Mike Multi Foundation en netwerk in en Rob Ojevaar van Restaurant Oh! regelt de horeca met de andere horecaondernemers in de straat.”
 
Nog drie maanden te gaan, maar beide dames zijn er van overtuigd dat DownTown Ophelia een groot succes zal worden.
 
“Het is voor het eerst dat zo'n concentratie van werkactiviteiten rondom de verstandelijk beperkten plaats vindt en het zal zeker landelijke uitstraling en publiciteit genereren, want zo'n evenement is nooit gehouden. Daarbij komt dat we er ook geld mee willen ophalen voor de Stichting Downsyndroom, dus dat is een extra leuke bijkomstigheid. Ook zij zijn erg enthousiast. ”
 
Tekst: Leni Paul
 
Foto's Ingrid Kranenburg (links ) en Ilse Zethof in de Ophelialaan. Rick Zethof als model tussen de etalagepoppen. (foto's Arjen Vos) 
 
 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin