De kas in met… Harry Stokman

“Wat veel mensen niet beseffen is dat het elektrische netwerk ons allergrootste bezit is. Zonder elektra zou de maatschappij zoals deze nu is, niet bestaan. We zijn hier zo aan gewend geraakt dat we deze waarde niet meer beseffen. Maar even geen stroom en de maatschappij is ontregeld. Het huidige elektrische systeem moet gaan veranderen!”
 
Dat zijn de woorden van elektriciteitspionier Harry Stokman. Vroeger voelde hij zich een Don Quishotte, maar dit is de laatste jaren hard veranderd. De 55-jarige Aalsmeerder heeft een missie waarmee hij de wereld wil verbeteren. Tijdens een ontmoeting met directeur Jan de Boer van Barendsen Bloemen op het Flora Holland dak vertelt hij er alles over.
 
“Er zijn op dit moment 1,2 miljard mensen die geen directe toegang tot elektriciteit hebben. De ontwikkelde wereld zoals Nederland wil graag alles elektrisch maken zoals warmtepompen en mobiliteit, opgewekt met zonnepanelen en windenergie en opgeslagen met batterijen. En laten nu al deze apparaten werken op gelijkstroom. Iedereen weet dat als je de wasmachine, afwasmachine en de oven tegelijk aanzet er een zekering kan springen. Dit is wat er op dit moment in Nederland aan het gebeuren is als deze nieuwe gebruiksvormen als warmtepomp en elektrische auto in bestaande systemen zomaar aanzetten.”
 
Als we het systeem wat we nu hanteren veranderen, kan dat de oplossing zijn voor het stroomprobleem en de redding van de wereld,” zo zegt hij. Maar ook: “Door elektriciteit zijn we groot geworden maar als we zonder komen te zitten zijn we zeer kwetsbaar.”
 
Innovatief denkend
Het is op een zonnige dag dat we deze woorden van de Aalsmeerse gelijkspanningpionier Harry Stokman optekenen. Samen met gastheer Jan de Boer stappen we weer eens het veilingdak van Flora Holland op en nemen plaats op de kussentjes in de showkas van Barendsen Bloemen. Het zal deze middag niet alleen gaan over bloemen, planten en de te verwachten opzienbarende plannen van De Boer. Nee, het gaat deze middag om veel technische zaken, werkzaamheden en plannen van de innovatief denkende Stokman.
 
Abstract product
Harry Stokman is een enthousiaste uitvinder en al jong stond hem voor ogen indien mogelijk, de wereld te verbeteren. Ondanks zijn handicap van dyslexie doorliep hij de middelbare school en volgde een HBO-opleiding. Sinds enkele jaren leidt hij een bloeiend bedrijf in Aalsmeer-Oost: Direct Current BV. Stokman verkoopt stroom. Dat is voor eenvoudige stervelingen een tamelijk abstract product en we moeten dan ook alle zeilen bij zetten om op dezelfde golflengte te blijven. De technische termen vliegen door de glazen ruimte. 
 
Verenigde Naties
Het stroomverhaal van Stokman beperkt zich niet tot Aalsmeer en Nederland. De pionier vliegt de hele wereld over om zijn gelijkspanning onder de aandacht te brengen. Binnen de Verenigde Naties is er een programma om zorg te dragen dat alle mensen toegang krijgen tot elektriciteit. Stokman is hierin actief om te werken aan de realisatie van elektriciteitstoegang op basis van gelijkspanning.
 
Maak- en denkindustrie
Dat de Aalsmeerder zijn geboortedorp heeft uitgekozen als vestigingsplaats is volgens hem een bewuste keuze. “Al zijn we op de Oosteinderweg wel tamelijk onzichtbaar,” erkent Stokman. Volgens de gelijkspanningambassadeur is er een wereld van verschil in mentaliteit tussen het Zuiden van Nederland (Eindhoven) waar de transformatorfabriek van Direct Current staat, en het Westen waar wordt nagedacht over de toekomst van de wereld. “Een maak- en een denkindustrie,” onderscheidt Stokman. Wat er met zijn bedrijf gedaan wordt is volgens hem uniek. “Nergens in de wereld is een bedrijf als dit, al zou het heel goed zijn wanneer er meer concurrentie was.”
 
Niet roepen maar doen
Het nut van de manier van elektriciteitsgebruik die Stokman bepleit, wordt erkend door grote instanties. Stokman werkt hier wereldwijd aan door veel lezingen te geven. Maar het gaat niet om roepen maar om het doen, zo weet hij en daarom heeft stokman met zijn bedrijven menig project met gelijkspanning gerealiseerd. Zoals onder meer de ABN AMRO Circle, de Faculteit Bouwkunde in Delft, 90 kilometer openbare straatverlichting en nog vele projecten in uitvoering zoals de Amsterdam Arena ende nieuwe energieneutrale A16 tunnel. 
Daarnaast is Stokman politiek actief binnen D66 om ook op politiek niveau zowel landelijk als lokaal actie te realiseren.
 
Wereldwijd één stekker
De aarde wordt door ons mensen uitgeput. Dat gegeven en het destructieve proces een halt toeroepen, is duidelijk de rode draad van deze middag. De Aalsmeerse ondernemer heeft aan de verbetering van ons stroomsysteem inmiddels zijn levenswerk gemaakt. Dat gas niet meer onbeperkt kan worden gebruikt, daarvan zijn we inmiddels overtuigd. Maar dat er vanwege het loskoppelen van het gas straks een gigantisch appèl op de elektriciteitsvoorziening wordt gedaan, daarvoor lijken we de ogen te sluiten.
 
De stroomtoevoer uit onze stopcontacten heeft zijn beperkingen, ontdekte Stokman al jaren geleden. Als techneut ging hij zich verdiepen in de mogelijkheid van het omzetten van de normale (wissel)stroom in gelijkspanning. Zijn missie: het terug leveren van energie en daarnaast energiegebruikers bewuster maken van andere mogelijkheden. “Als we over zouden gaan op gelijkspanning verbruiken we vele malen minder energie dan dat we nu doen. Kijk maar naar wat er gebeurt met de USB-stekkers, dat is een goed voorbeeld van gelijkspanning. Als we wereldwijd over zouden gaan op een en dezelfde stekker, en dat kan met gelijkspanning, zou dat de wereld enorm vooruit helpen.”
 
Primaire levensbehoefte
Jan de Boer merkt tussendoor op dat zijn bedrijf zich al enkele jaren concreet bezig houdt met de problematiek rondom de uitputting van de aarde. Onder meer door de inzet van de door De Boer geïntroduceerde elektrische bakfiets waar diverse afnemers/bloemist-winkeliers, klanten van zijn exportbedrijf, in steden Bazel, Bern en Genève gebruik van maken. De bloemisten bezorgen zo op energiebesparende en ludieke wijze hun bestellingen bij de klanten en De Boer legt de link naar de vroegere marskramer die met zijn waren langs de afnemers trok. Volgens De Boer zit Stokman helemaal op het goede spoor met zijn pleidooi voor een beter elektriciteitssysteem.
 
“Wij Nederlanders hebben de neiging om ons op de eerste plaats met water bezig te houden omdat dat een primaire levensbehoefte is. Maar voor mij is inmiddels duidelijk dat stroom net zo belangrijk is. Het gemak waarmee geroepen wordt dat we allemaal van het gas af moeten zonder te beseffen wat de consequenties zijn, dat is zorgelijk. De vraag naar elektriciteit zal straks enorm zijn maar hoe gaan we de dat oplossen?”
 
Aalsmeer miste wereldprimeur
Stokman weet het antwoord wel maar loopt nog wel eens aan tegen onbegrip. Bijvoorbeeld bij overheden die terughoudend zijn. Zelfs de Aalsmeerse bestuurders durfden het volgens hem niet aan om aan een energiebesparend pilotproject mee te werken. “Aalsmeer kon een wereldprimeur hebben met straatverlichting op gelijkspanning. We hadden een heel plan klaar liggen om het Raadhuisplein op die manier te verlichten maar de gemeente wilde het niet. Nu is dat project uitgevoerd in Musselkanaal.”
 
(advertentie)
 
 
 
 
  
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin