Daniël Rewijk schreef kinderboek over Jaap Eden

De in Kudelstaart woonachtige Daniël Rewijk heeft twee passies die hij met enige regelmaat combineert: geschiedenis en sport. Na het volbrengen van een proefschrift over de Haarlemse sportpionier Pim Mulier twee jaar geleden, presenteert hij deze week het kinderboek over sportheld Jaap Eden.

Als geschiedenisdocent aan het KSH in Hoofddorp graaft hij dagelijks al diep in dingen die ooit geweest zijn. En als triatleet weet hij wat het is om ontberingen te moeten doorstaan. Die twee zaken kwamen goed van pas bij het schrijven over Jaap Eden. Een even heroïsch als tragisch figuur in de vaderlandse sporthistorie die groot werd als schaatser en baanwielrenner maar zijn verdiende kapitaal er net zo vlug doorheen jaste als dat hij kon schaatsen.

Faction
“Het idee voor dit boek ontstond toen onze zoon Rink een spreekbeurt hield over Jaap Eden. Rink houdt van voetballen en schaatsen en daarin zit een parallel met multisporter Jaap Eden,” legt Rewijk uit in het Boekhuis waar hij eigenaresse Angèl Aartman deze dag vraagt het boek in de verkoop te willen nemen.

In het verhaal staat de zoon van Jaap Eden, Japi genaamd, centraal. De knul komt er in een reeks ontmoetingen met mensen die dichtbij zijn vader stonden, achter wie en hoe zijn vader werkelijk geweest is. “Faction” noemt Rewijk het geromantiseerde verhaal, “de historische gebeurtenissen zijn op feiten berust, maar het verhaal eromheen is fictief. Over Jaap Eden valt heel veel te vertellen. Hij was de eerste sportheld van Nederland maar tegelijk ook een tragische figuur die aan de drank raakte en berooid was toen hij in 1925 overleed,” aldus de historicus.

Het voor- of eigenlijk nawoord, is geschreven door Erben Wennemars. “Jong en oud moet weten wie Jaap Eden was. We mogen hem niet vergeten,” zo laat Wennemars weten. Het eerste exemplaar werd vorige week door Rewijk overhandigd aan de kleinzoon van Jaap Eden. Dat gebeurde op de 'coolste baan van Nederland'; de ijsbaan in het Olympisch Stadion.

Het boek 'Jaap, een wondermens als vader' is te koop bij het Boekhuis, Bruna en Marskramer in Kudelstaart en kost €14,95.

Eventueel ook te bestellen via de webshop van de 'coolste baan van Nederland'.

Foto: Daniël Rewijk en Angèl Aartman in het Boekhuis. Foto's Arjen Vos 

Naschrift: de overhandiging aan Jaap Eden Jr. ging niet door vanwege de storm van donderdag.

(advertentie)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel