Botanisch tekenen voor Els Hazenberg heerlijke hobby

Komende vrijdag geeft Els Hazenberg-Meertens een lezing over botanisch tekenen en schilderen. Momenteel is deze vorm van kunst van haar hand te zien in het Flower Art Museum. Een kijkje achter de schermen van het natuurgetrouw tekenen en schilderen
 
Hoewel niet stammend uit een agrarisch gezin heeft het leven van Els Hazenberg-Meertens altijd in het teken gestaan van bloemen- en planten. Ze doorliep Huis te Lande, de middelbare tuinbouwschool voor meisjes en die leidde zowel op tot het beroep van tuinarchitect als dat van bloemenarrangeur. Ze koos voor het laatste en was al als freelance bindster al snel aan de slag op diverse grote tentoonstellingen zoals bijvoorbeeld de Gentse Floraliën in België. Er volgden in de loop der jaren nog veel andere tentoonstellingen door geheel Europa waar ze als bindster aan de slag kon.
 
bloemrijke evenementen
In 1970 vond onder leiding van bloemenarrangeur Johan Weisz een reeks van bloemendemonstraties plaats door geheel Amerika, een taak die haar duidelijk lag, want een uitspraak van Els Hazenberg werd: “mensen enthousiast en blij maken voor het werken met bloemen is het mooiste wat er is.”
 
Ze trouwde met een Aalsmeerse kweker en reisde in de loop der jaren een groot deel van de wereld over, dit alles in het kader van bloemen. Niet alleen behelsde haar werk het geven van demonstraties en het uitdragen van kennis op floraal gebied, vaak was ze eveneens nauw betrokken bij de organisatie van bloemrijke evenementen, Ook dat laatste werd haar toevertrouwd, want, zei ze in een interview uit 2002 tegen ons; ”Ik ben een perfectionist, kan niet tegen chaos en dingen moeten kloppen.”
 
Tijd voor hobby
Met name in Amerika waar ze in de loop der jaren alle 40 staten doorkruiste was ze meer dan 40 jaar lang betrokken bij de inmiddels meer dan 130 jaar oude Flower Parade in Pasadena. Ze kreeg er grote bekendheid en werkte tientallen jaren mee aan dit evenement. Ze werd ook gevraagd als lid van de Flower  Council, een prestigieuze club met een wereldwijd ledenbestand.
 
Koninklijke medaille
In 2002, tijdens de Floriade in de Haarlemmermeer werd haar tijdens de World Flower Council Summit de Floral Nobel Prize van genoemde vereniging uitgereikt. Enkele weken eerder was haar al de herinneringsmedaille van het koninklijk huis geschonken, dit in verband met haar medewerking aan het versieren van de Nieuwe Kerk en de Beurs van Berlage ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima.
 
“Op een gegeven moment, ik werd 60, vond ik het tijd om me te gaan bezig houden met mijn hobby, het tekenen en schilderen en dan met name het botanisch tekenen en schilderen.”
 
Het is typerend voor Els Hazenberg dat plan ook direct serieus aan te pakken en niet gemakzuchtig eens 'even een amateuristisch cursusje' te gaan volgen.
 
Ballotage
“Ik heb vier jaar lang privéles schilderen en tekenen genomen bij een lerares in Uithoorn. Heel serieus met huiswerk dat ik heel ijverig maakte. Dat past gewoon bij mij. Op een gegeven moment las ik in het blad Atelier over een vierdaagse cursus botanisch tekenen. Ik ben daar op de laatste dag van die cursus gaan kijken. Een half jaar later werd er weer een cursus gegeven. Het was een geweldige ervaring en na een ballotage waarbij je werk wordt bekeken kon ik lid worden van deze in 2006 met 44 leden opgerichte Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland. Inmiddels zijn er meer dan 250 leden. Een geweldig leuke vereniging. De lessen zijn meestal in de Hortus in Leiden waar ook een schitterend Herbarium is gevestigd. We leren als leden veel van elkaar, er is ook geen naijver, we bewonderen elkaars werk en volgen elders in Europa inidividueel of gezamenlijk cursussen. Zo was ik recent naar een tekencursus in Italië. Het is een heerlijke hobby.”
 
Exposeren
Intussen werd het werk van Els Hazenberg en de medeleden van de Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland zoals de officiële naam luidt, bij diverse gelegenheden getoond. Els exposeerde inmiddels in het Museum De Zwarte Tulp, in het in het Noord-Brabantse Museum in 's Hertogenbosch, in Kew Gardens, in Paleis Het Loo en en binnenkort , op Monumentendag 2019 volgende maand in het Drentse Eext in de gemeente Aa en Hunze.
 
En nu is deze vorm van kunst te zien in het FAM. Het is een kans voor velen om zich plaatselijk te verdiepen in deze bijzondere, eeuwenoude schilder- en tekenkunst.
 
Passend bij Els is het minutieus in een boekje vastleggen van al haar werkstukken, voorzien van data en naam en een korte beschrijving van de afgebeelde bloem of plant.
 
Na een rondleiding door haar huis en over het (hoe kan het anders…) prachtige met veel bijzondere planten ingerichte ruime balkon krijgen we deze avond een boeiend mini-exposé van de botanische kunst in het algemeen en van het werk van Els in het bijzonder.
 
Apothekers
We horen over de eeuwenoude kunstvorm, over het voor apothekers vastleggen van afbeeldingen van kruiden, over de schilderijen met rozen van de bekende Franse kunstenaar Redouté en we krijgen een kijkje in de toegepaste technieken en over het belang van de juiste weergave van bijvoobeeld de lichtval bij het zo natuurgetrouw weergeven van het onderwerp.
 
Wie meer wil zien en horen krijgt vrijdagavond 23 augustus de kans de ongetwijfeld zeer boeiende lezing van Els Hazenberg bij te wonen en onder andere de collectie botanische kunst te bekijken. Aanvang 20.00 uur.
 
Tekst: Leni Paul, foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 

 

Eén reactie

  1. Lees met plezier het artikel over het tekenen van de botanische bloemen , helaas op het Canal de Nivernais anders was ik graag naar je lezing gekomen .veel succes , Elsbeth .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin