Boek afasiepatiënten snel uitverkocht

Met 75 exemplaren dachten de schrijvers van het boek 'Verleden, heden, toekomst' wel genoeg te hebben. Dat bleek een kleine misrekening. De eerste druk ging er nog tijdens de presentatieavond afgelopen vrijdag bij Heliomare in zijn geheel doorheen.

Patricia Huncks, Joppe Vanhorick en Otmar Vrees zijn de auteurs die in het boek hun levensverhaal vertellen. Ze hebben alledrie afasie, een taal en spraakstoornis als gevolg van hersenletsel. Dat juist zij met elkaar een boek schreven is daarom iets uitzonderlijks. Vier aar geleden ontsproot het idee aan het brein van Patricia. “Al heeft het daarna wel enige tijd in de koelkast gelegen voordat we ermee aan de slag gingen,” gaf de schrijfster toe. En er werd alleen op het dagcentrum aan de Zwarteweg aan gewerkt. Anderhalf jaar lang en alleen op de vrijdag.

Spraakwaterval
Met hulp van vele begeleiders en familieleden die allemaal door Patricia uitgebreid werden bedankt, was het boek tot stand gekomen. Bij deze spraakwaterval met Surinaamse achtergrond was maar weinig te merken van een taalstoornis. Het kostte ceremoniemeester Paulien Voorn, tevens begeleidster van de afasiepatiënten, duidelijk moeite om het woord weer terug te krijgen.

Rouwverwerking
Locatiemanager Mieke van Arem sprak haar bewondering uit voor de prestatie van het schrijverstrio. Ze zag de schrijver als patiënten binnenkomen. “Er vindt dan eerst een soort rouwverwerking plaats als mensen na een beroerte de draad weer moeten oppakken,” zegt ze, “je moet een strategie aanleren om opnieuw te leren communiceren en zo weer de regie over je eigen leven terug te krijgen. Daarna kun je kijken wat er past als invulling. Patricia, Otmar en Joppe waren direct enthousiast om een boek te gaan maken. Met veel geduld en dit als resultaat.

Mendel
De aanwezigen konden het boek voor het speciale tarief van vijf euro aanschaffen, latere kopers betalen een tientje. De opbrengst is bestemd voor de onkosten die de tweede druk met zich mee gaat brengen. Die komt er zeker aan nu de eerste druk zo snel is uitverkocht. Wie het boek wil hebben kan zich daarvoor melden bij Heliomare dat overigens vanaf zaterdag officieel als 'Mendel' door het leven zal gaan. 

Foto's (vanaf boven) Otmar, Patricia en Joppe na de onthulling, locatiemanager Mieke van Arem overhandigt de eerste boeken aan de schrijvers, Otmar signeert. (Tekst en foto's Arjen Vos)

(advertentie)

Lees vorig bericht

Vanavond: muziek aan de oever

Lees volgend bericht

Vernieuwde Oude Veiling volgend jaar klaar


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *