Bloemenveiling als inspiratie voor boek

Ze kwam, zag en bleef. Bijna 30 jaar is ze werkzaam op Royal FloraHolland. Eline Verschoor, met wie we een gesprek hebben naar aanleiding van een door haar geschreven boek vol belevenissen waarin de Aalsmeerse veiling centraal staat. Een mengeling van fictie en non-fictie, een boek vol spannende gebeurtenissen en zeker voor iedereen die iets met de veiling en de sector te maken heeft, een aanrader om enkele opwindende uren in weg te duiken.

Eline Verschoor (53), een Noord-Hollandse bloembollenkwekersdochter uit de buurt van Den Helder, studeerde af in de plantenziektenkunde aan de Universiteit Wageningen. De toen nog geheten VBA werd haar eerste werkgever en bleef dat tot op de dag van vandaag.

Met plezier en trots
“Ik begon op de afdeling Kwaliteit Bloemen, heb inmiddels op vele andere afdelingen gewerkt, zat bij de klok, had een financiële functie, heb ook nog tijdens mijn werk op de veiling een HBO-opleiding op financieel gebied gedaan. En nog, na bijna 30 jaar, is het zo dat als ik 's morgens het veilingterrein op rijd, ik dit nog altijd met veel plezier en ook veel trots doe.”

Zoals bekend gebeurde er in de loop der jaren veel bij de veiling. Dit is een eufemisme, want nog steeds worden er op Royal Flora Holland vergaande veranderingen ingezet, staan er nog verdere wijzigingen op divers gebied te wachten en is, zoals ook in andere sectoren, een baan voor het leven, niet direct meer voor de hand liggend.

Boventallig
Personeel werd en wordt boventallig en dat was de oorzaak dat ook Eline diverse malen van afdeling en functie binnen het veilingwezen veranderde. 

“Ik werd op een gegeven moment ook boventallig, zowel in 2014 als ook vorig jaar. Ik mocht intern solliciteren en heb geluk gehad. In de soms wat onzekere periode kreeg ik de behoefte de mooie momenten die ik in 30 jaar uiteraard ook veelvuldig heb gehad, eens te gaan vastleggen. Geen boek vol verwijten, ik wilde niet gaan klagen over de dingen die niet altijd zo zijn gegaan zoals ik had gewild, nee, ik wilde gewoon ook de vele fijne momenten vastleggen.”

En toen kwam je op de gedachte: ik ga een boek schrijven.

Leesbaar mengsel
“Ja en dat voornemen werd nog versterkt toen een keurmeester me zei dat er op de veiling permanent een zwerver woonde. Dat intrigeerde me, ik ben daarover gaan nadenken, gaan fantaseren en besloot mijn gedachten op papier te gaan zetten.”

Hoewel het enigszins voor de hand had kunnen liggen wilde Eline er geen, wat ze noemt, 'zuur boek' van maken.“ Aan de hand van de vele reële ervaringen die ze in bijna drie decennia op de diverse afdelingen waar ze binnen de veiling werkte meemaakte, zette ze zich manmoedig aan het schrijven en kwam er na anderhalf jaar een prettig leesbaar mengsel van fictie en non-fictie op tafel.

“Je kent als je zo lang op de veiling werkt inmiddels alle hoeken, erover fantaseren is niet moeilijk en mijn boek kreeg zo langzamerhand gestalte. Ik ben het in eigen beheer gaan uitgeven en sinds enkele maanden is het dus te koop.”

Visboer Van Tol
Uw verslaggeefster heeft het boek in een weekend in één adem uitgelezen. Spannend is het boek ontegenzeggelijk, al heeft de lezer soms even moeite met de vele personen die een rol spelen. Gelukkig heb je houvast aan de voor in het boek afgedrukte lijst met 25 namen als je even het spoor bijster bent (wie zijn nu ook weer Anne, Gert, Jan en Koos, Linda en Sander?) De enige duidelijk herkenbare en ook bij zijn eigen naam vermelde persoon die een rol speelt is Van Tol, de visboer, een dagelijkse trekpleister voor naar een visje snakkende werkers op de veiling.

Spanning en nieuwsgierigheid
Eline, woonachtig in Hazerswoude, getrouwd en moeder van een zoon en twee dochters van respectievelijk 24, 21 en 19 jaar, heeft haar boek opgedragen aan haar kinderen. Ze is tevreden met het resultaat en hoopt dat het boek door veel mensen uit de sector wordt aangeschaft.

We kunnen ons voorstellen dat met name personeelsleden op de veiling en ook oud-personeelsleden alsmede inkopers van exportbedrijven en kwekers met veel nieuwsgierigheid het boek zullen willen kopen.

Er zijn voor velen zeer herkenbare situaties in en ook voor Aalsmeerders die niet in de groene sector bezig zijn geeft het boek een aardige indruk, ook al vloeien fictie en non-fictie in elkaar over.

Eline: ”Ik wil spanning en nieuwsgierigheid opwekken.''

Daar is de schrijfster in ieder geval in geslaagd!

Het boek, in fleurige cover, heeft als titel “Ik geef je een roosje. Het gerucht van de kluizenaar in het blauwe trappenhuis”. De prijs is 15 euro en het wordt uitgegeven door Eline Verschoor in samenwerking met Kirjaboek. Te bestellen via de website kirjaboek.nl.

Het eerste exemplaar werd inmiddels gepresenteerd Steven van Schilfgaarde,  de pas benoemde directeur van RoyalFloraHolland.

Tekst: Leni Paul, foto's Arjen Vos/Eline Verschoor

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin