‘Bij ons thuis stond altijd de radio aan’

Elke zondag treft u op deze plek een portret van een medewerker van Radio Aalsmeer. Anna-Maria Mantel, zelf ook actief voor de lokale zender, gaat wekelijks bij een collega op bezoek voor een vraaggesprek. Dit keer wordt Deborah Bothe aan de tand gevoeld.

Naam: Deborah Bothe
Programma:  medepresentator radioprogramma Vrijdagavondcafé en presentator van het item 22.22 Social Media met Deborah.
Werkt als: communitymanager bij KWF Kankerbestrijding.

Sfeer: Warme dranken in Theehuis Historische Tuin. Met cake en kandij in een potje.

 
Hoe begon je bij Radio Aalsmeer?
Dat is leuk. Ik zat bij judo met mijn kind. Tegen de persoon naast me zei ik: “Wat ik écht graag zou willen is iets presenteren op de radio.” Toen brak iemand in: “Als je dat echt graag wilt dan is dit mijn kaartje”. Het was Lisette. Uit haar beschrijving kon ik opmaken dat het om een programma met Ron Leegwater ging. Ik heb gelijk geappt en toen was het geregeld. Ik kreeg een item op de radio over social media in Aalsmeer.
 
Wat doe je allemaal bij Radio Aalsmeer?
Op een gegeven moment vroeg Ron mij: “Wil je niet ook mee presenteren?” Omdat ik er zoveel lol in had zag ik het helemaal zitten. Mensen die mij kennen, zullen het beamen; ik houd van praten. Radio is extra leerzaam omdat je praat zonder feedback. Je moet maar aanvoelen of het leuk klinkt. Je zit daar voor de luisteraar. Daar houd ik altijd rekening mee. Ik leer van Ron dat ik een lach op moet zetten als ik praat door de microfoon. Daar helpt hij me vaak aan herinneren.
 
Waarom maak je radio?
Ik hou van muziek, van praten, van vertellen. Het lijkt me wel leuk om een keer de techniek te leren. Maar in mijn eentje een programma maken lijkt me heel lastig. Vaak appt Ron na de uitzending en vraagt hij: “Heb je al teruggeluisterd? Het klinkt heel goed!“ Dan ga ik naar uitzending gemist en denk ik “Luisteren mensen al 40 jaar naar deze stem? Maar vaak ís het ook heel leuk. Dan ben ik trots en merk ik de verbetering. Ik doe het nu twee jaar en zeg minder vaak ‘uh’ bijvoorbeeld. En ook het interviewen gaat me beter af.
 
Kan je zonder radio?
Ik kan niet zonder muziek. Als we op vakantie zijn vind ik het fijn om in de auto ergens naartoe te rijden en weer muziek te luisteren. Ik ben radiominded. Bij ons vroeger thuis stond áltijd de radio aan. Je weet wel… ‘Vijftig pop of een envelop’. Bij mijzelf thuis hebben we niet altijd radio aan. Er zijn nu ook meer geluiden in huis. Youtube en zo. Zelf luister ik tijdens het koken vaak internetradio. Dan zoek ik eerst online een recept en dan luister ik verder naar Radio 2. Dat komt eigenlijk doordat hun app op mijn telefoon staat. Heb ik er opgezet door de TOP2000. Bestaat er een Radio Aalsmeer-app? Dan zou ik zeker meer luisteren!
 
Hoe bereid je je column voor?
Ik ga altijd op de vrijdag kijken wat ik die week heb ‘gefavorite’. Dat zijn leuke tweets over Aalsmeer en Kudelstaart, en wat er nog meer te vinden is. Het is altijd heel verschillend. FloraHolland over welke bloemen er geveild werden, een Aalsmeerse wethouder die zichzelf profileert of Jantje uit de Dorpsstraat die hondenpoep voor de deur vervelend vindt. Een favoriete twitteraar van mij is politieman Erik van den Brun. Hij is positief, niet zakelijk feitelijk en slaat niet door naar irritant.

Wat is je radioblunder?
Ik zei wel eens een naam verkeerd van iemand. Net voorgesteld en dat ik die na vijf minuten niet meer weet!
 
Wat is je lievelingsprogramma op Radio Aalsmeer?
‘Door de Mangel’ vind ik erg goed. Daar moet iedereen echt naar luisteren. Mylene en Elbert zijn zo goed voorbereid. Vind ik altijd interessant en fijn. Je leert iemand echt goed kennen. Op de maandag luister ik ook naar ‘de Top 10 van… ‘ en ik ben ook fan van ‘Let’s Go tot he Disco’. Kim Maarse stelt de kinderen daar zó op hun gemak. Bewonderenswaardig. Ze laat de kinderen echt in hun waarde. Dat is het leuke van radio. Weet je wie ik ook leuk vindt? Erik Spaargaren. Een leuke jonge hond met inhoud. Hij kan leuk over sport vertellen.
 
Wie zijn je radiohelden?
Jeroen van Inkel in de ochtend. Hij is goed. Kapt ook gewoon een interview af als het te lang duurt. Zonder twijfelen. Gewoon hup!
 
Wat mis je bij Radio Aalsmeer?
De Radio Aalsmeer-app. Definitely. En verder: ik ben van het scoren. Ik wil zien hoeveel mensen er luisteren. Ik wil een tellertje dat elke week omhoog gaat. Ach, dat is misschien ook wel een karakterdingetje.
 
Wat is je lievelingsliedje?
Ik heb superveel lievelingsliedjes, dus dat is een lastige vraag. Vandaag kies ik voor Alive van Pearl Jam. Dat nummer geeft zoveel energie!

tekst Anna-Maria Mantel, foto Arjen Vos

                                            – advertentie –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel