Bert Renkema nieuwe dominee Lijnbaankerk

Door: Jan Dreschler. Dominee E.B. (Bert) Renkema is de nieuwe predikant van de Lijnbaankerk. Op zondag 15 oktober wordt hij als zodanig bevestigd. Daarmee krijgt de Christelijke Gereformeerde Kerk na vijf vacante jaren een ervaren predikant. De opvolger van Pim Hogenbirk kent het kerkelijk erf van Oost-Groningen tot diep in Zeeland. Zijn leven kende hoogte- en dieptepunten, maar zijn missie is onveranderd: arbeider zijn voor zijn Heer.

Bert werd in 1967 geboren in Winschoten, waar hij de lagere- en middelbare school doorliep. Vanaf zijn tiende jaar was het gezin onderdeel van de Christelijke  Gereformeerde Kerk. Het was een fijne jeugd.

Toen al waren er min of meer banden met Aalsmeer. Zijn grootvader had in de provincie Groningen een rozenkwekerij en was ook keurmeester. Dit laatste feit bracht hem regelmatig naar Aalsmeer, waar hij bekend stond als streng maar rechtvaardig. Het waren werkbezoeken waarover Bert als kleinkind wel eens het een en ander opving. “Ik moest er wel aan denken toen ik van de week hier door de omgeving reed”

Na het Atheneum was er een tussenjaar om Grieks en Latijn bij te spijkeren, waarna Bert vertrok naar de Theologische Universiteit van Apeldoorn, de plek waar CGK predikanten worden opgeleid. Tijdens zijn studie ontmoette hij zijn vrouw Miranda die ook theologie studeerde en die hem daarna volgde op de verschillende plekken waar hij predikant was. Dat waren achtereenvolgens Haarlem, Hilversum en Middelburg.

Dat ‘volgen’ is wel wat relatief, want Miranda heeft ook eigen bezigheden. Zo is zij consulent kerkrecht, schrijft columns en doet soms meditaties. Samen hebben zij drie kinderen;  Floris en Emma (beiden studerend) en Jade die in klas 3 van het VWO zit.

‘Weinig arbeiders’
Het verlangen om predikant te worden werd al vroeg gewekt. In tegenstelling tot menig leeftijdsgenoot vond hij de kerk wel een aangename plek om te vertoeven. “Niet dat ik nu zo wereldvreemd was,” zegt hij, “maar dat was gewoon zo. In die tijd heb ik God ook persoonlijk leren kennen.”

Wat hem toen erg aansprak in een preek die hij beluisterde was een uitspraak van Jezus: “De oogst is wel groot, maar arbeiders zijn er weinig.” En dus besloot Bert Renkema dat hij predikant wilde worden.

Open vizier
Vanaf zijn tiende jaar is de Christelijke Gereformeerde Kerk zijn kerk. Dat leek in Winschoten heel overzichtelijk, maar tijdens de studie in Apeldoorn leerde Bert de volle breedte kennen van de beleving binnen Christelijke Gereformeerde Kerk.

Overal in de Christelijke Gereformeerde Kerk staat Gods Woord centraal, maar is er wel sprake van een grote verscheidenheid. Je zou kunnen zeggen dat de vertaling van dat Woord naar de praktijk verschillend is. Er zijn kerken die nogal behoudend van inslag zijn, anderen veel minder. Voor de Lijnbaankerk geldt dat zij het evangelie voluit willen laten klinken, maar wel op een eigentijdse manier met een open vizier naar de wereld.

Tumor
In het leven zit wel een knik. In 2012 werd hij stilgezet vanwege een goedaardige tumor in zijn hoofd. Dat werd succesvol geopereerd, maar tot op de dag van vandaag heeft hij veel last van de gevolgen daarvan. Een paar jaar dacht hij dat het met zijn werk gedaan was. Hij omschrijft die jaren als zwaar en ingrijpend. Maar er kwam in 2018 een beroep vanuit de gemeente van Middelburg en zijn weg ging verder.

Over de gevolgen van zijn ziekte zegt hij: “voor een deel is het zichtbaar in mijn mimiek en het overige zit van binnen. Dat is min of meer mijn probleem. Ik ervaar het vooral als een enorme genade dat ik verder mag werken. En ik heb veel geleerd in die periode. Ik heb de kwetsbare kant van het leven gezien. Geloven lijkt soms zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Ik kan mensen door mijn ziekte soms beter begrijpen.”

‘Even een vraagje…’
“Ik stond wel op het lijstje van de beroepingscommissie maar er was nog geen contact toen ik een keer in Aalsmeer inviel voor een collega. De voorzitter van de beroepingcommissie kwam na de dienst naar mij toe en zei: “Even een vraagje…?”

Met die drie woorden begon een onderlinge kennismaking die uitmondde in een klemmend appèl vanuit de Lijnbaankerk om naar Aalsmeer te komen. In plaats van het comfort van Middelburg waar ze het goed hadden was er opnieuw die innerlijke stem “arbeiders zijn er weinig.” En dus werd besloten om de vertrouwde omgeving van Middelburg te verlaten en een nieuw avontuur aan te gaan.

Samenwerking
Renkema is een groot voorstander van interkerkelijke samenwerking. Dat begon in zijn jeugd al met activiteiten binnen Youth for Christ. Maar ook in de opeenvolgende plaatsen waar hij stond werd de samenwerking met andere kerken gezocht. Het spreekt hem aan dat er ook in Aalsmeer samenwerking is tussen de verschillende kerken bijvoorbeeld binnen de gezamenlijke tentdienst en het project ‘Aalsmeer over hoop’.

(Foto: VLN Nieuws)

Pastorie beschadigd
Je kunt niet zeggen dat de komst van Bert Renkema naar Aalsmeer onopgemerkt is gebleven. Er was een fraaie pastorie gekocht op de Boomgaard waar het gezin in zou trekken, maar op 3 september sloeg het noodlot toe en reed er een auto zodanig tegen de gevel aan dat een gecompliceerde reparatie noodzakelijk is. Hoe dat af gaat lopen is nog niet te zeggen. En dat onheldere perspectief maakt de start in Aalsmeer wel moeilijk.

Anders voorgesteld
Ondertussen verblijven de dominee en zijn dochter, die in Amstelveen al op haar nieuwe school begonnen is, door de week in een ruimte binnen het kerkgebouw om in de weekends weer naar Middelburg af te reizen. “Ik heb met enthousiasme het beroep van de Lijnbaankerk aangenomen en  zag uit naar mijn komst naar Aalsmeer, maar de praktische overkomst en verhuizing had ik me, eerlijk gezegd, wel anders voorgesteld!”

Ondertussen gingen de beelden van de vernielde pastorie het land door en werden zelfs vertoond op een van zijn afscheidsbijeenkomsten in Zeeland. Er wordt ondertussen hard gewerkt aan een oplossing voor dit gecompliceerde probleem, maar het zal de bevestiging op 15 oktober niet in de weg staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin