Barbecue slaat bruggen

Het pleintje voor gebouw Irene werd zaterdagmiddag gevuld door een kleurrijk gezelschap. Zo'n 70 mensen in alle leeftijden en van allerlei afkomst genoten hier van een barbecue georganiseerd door het interkerkelijke platform Aalsmeer Over Hoop.

Het samenbrengen van mensen rond een maaltijd is een uitstekende manier van verbinden, weet de organisatie inmiddels. Na twee keer een kerstdiner te hebben georganiseerd en eerder dit jaar een high tea, was daar nu de barbecue die mensen samen bracht. Veel bonter dan wat zich hier aan tafel verzamelde kan een gezelschap niet zijn. Voormalige vluchtelingen uit diverse conflictgebieden als Syrië, Afghanistan en Eritrea zaten gebroederlijk naast autochtone Aalsmeerders. Specifiek uitgenodigd door de organisatie, simpelweg omdat ze wel een steuntje in de rug en een lichtpuntje in hun leven kunnen gebruiken. Contacten werden gelegd en bruggen geslagen. Precies wat Aalsmeer Over Hoop voor ogen had.

Helpen met grillen
Voorzitter van het platform, gesmeed uit een zestal plaatselijke kerken, is Gert Bor. Al tijdens de barbecue is hij zichtbaar blij met het verloop ervan. “Wat we gehoopt hadden, gebeurt gewoon. De mannen in het gezelschap nemen de plekjes achter de barbecues van ons over en helpen mee met het grillen van het vlees. Een van hen gaf zelfs aan dat hij met hulp van zijn vrienden de volgende keer de maaltijd wel wil helpen organiseren,” aldus Bor die zegt onder de indruk te zijn van de verhalen die de mensen tussendoor vertellen.

Buddyproject
Het contact met een deel van de aanwezigen is gelegd via het Buddyproject van de stichting Vluchtelingenwerk Amstelland. Hierbij worden Aalsmeerders gekoppeld aan een zogenaamde statushouder, waarbij er wekelijks een contactmoment is. In dat uurtje maken de buddy's een wandeling of fietstocht met elkaar, doen een boodschap of helpen met taalles. Door dat contact worden de vluchtelingen geholpen met integreren. Een aantal van deze buddy's is op de barbecue aanwezig. Sommige zelfs met het hele gezin. De kinderen blijken de ideale ijsbrekers, ze vinden elkaar rond de tafelvoetbaltafel of de speciaal voor hen klaar gezette grill waarboven ze marshmellows kunnen roosteren.

Niet met lege handen
En over ijs gesproken: tot besluit van het feest komt ijscoman Van Vliet de Kanaalstraat ingereden om iedere aanwezige namens de organisatie op een smakelijk ijsje te trakteren. Rond een uur of zeven is het mooi geweest. Er blijkt nog een aardig overschot te zijn aan soep, vlees en salades. Maar dat was door de organisatie voorzien en de stapel plastic bakjes bewijst zijn nut. De meeste deelnemers gaan niet met lege handen naar huis.

Tekst en foto's Arjen Vos

Foto's: (vanaf boven) gezelligheid aan tafel, drie bezoeksters laten weten wat ze van de barbecue vinden, in de rij voor een ijsje, AOH-voorzitter Gert Bor (in het groene shirt) in gesprek met een aantal gasten.

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel