Afzien in Afrika voor kansarme kinderen

Aalsmeerders Richard Dorstijn en Job Hulsbos vertrekken eind mei voor ruim een week naar Ethiopië. De één gaat er heen om 42 kilometer te hardlopen, de ander voor een wandeling van 63 kilometer. Dat doen ze niet zomaar. Met hun sportieve prestaties hopen ze ieder afzonderlijk 10.000 euro bij elkaar te verdienen. Geld dat gebruikt gaat worden om de armoede onder kinderen in datzelfde land te bestrijden. De reis ernaartoe betalen ze zelf.

Richard Dorstijn (53) en Job Hulsbos (28) doen dat samen met nog 83 andere mensen. Het gebeurt onder de vlag van Compassion, een organisatie die al meer dan 60 jaar actief is in 25 ontwikkelingslanden. Compassion wil kinderen meer kansen geven zich gezond te ontwikkelen door voedsel, onderwijs, medische hulp, sociale groei en geestelijke vorming aan te bieden. De projecten van Compassion worden uitgevoerd door kerken ter plekke. Volgens deze organisatie is armoede te verslaan, juist door kinderen een voor een te helpen.

Steun meer dan welkom
Beide mannen zijn al geruime tijd in training en op zoek naar sponsors. Dat sponsoren kan op twee manieren. Bedrijven of particulieren kunnen gewoon geld overmaken, maar belangrijker is dat individuele kinderen ook direct gesteund kunnen worden voor 33 euro per maand. Elke sponsor wordt op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen van zo’n kind.

Impact op eigen leven
De actie kreeg flink impact op hun eigen leven. Job Hulsbos, in het dagelijks leven leraar op het Wellant College de Groenstrook, hoopt dat hij er een betere docent door wordt. “Voor mij staat de sportieve prestatie in het teken van bewustwording van wat ik aan het doen ben. Ik ben bijvoorbeeld heel bewust geworden op het gebied van mijn voeding. Zo gooi ik geen eten meer weg. Ik vind dat als je opkomt voor armoede je ook geen eten moet verspillen. Ik heb er ook echt voor gekozen om na 18 jaar te stoppen met basketbal. Mijn spieren hebben echt rustmomenten nodig en ik slaap ook veel meer dan ik gewend was. Ik moet ook heel eerlijk zeggen dat ik mijn motivatie vooral vind in het goede doel erachter. Het gaat mij 100 procent om die kinderen. Daar ligt mijn hart. En ja, natuurlijk is het ook een avontuur. Ik ben nog nooit in Afrika geweest. Ik denk dat ik straks in mijn lessen veel beter kan overbrengen hoe het zit doordat ik het zelf heb gezien.”

Sponsorloop Molenvliet
Job heeft op dit moment al een slordige 4500 euro bij elkaar. Om nog meer geld bij elkaar te sprokkelen organiseert hij morgen, woensdag 11 april, een sponsorloop rondom de Molenvliet. Hij hoopt dat alle leerlingen van zijn school er aan meedoen en zich laten sponsoren. Het startschot wordt gegeven door wethouder Van Duijn. Daarnaast komt er op 22 april nog een speciale dienst in de Hervormde Kerk aan de Kanaalstraat.

Teller op 9000
Richard Dorstijn is al wat verder. Hij en Job kennen elkaar via de zoon van Richard, Jeroen. Jeroen is een schoolvriend van Job en lijkt op de achtergrond toch wel een beetje de inspirator voor de twee. Hij heeft vorig jaar al een keer zo’n actie gedaan. Vader Richard is in het dagelijks leven coach en adviseur voor het Midden- en Kleinbedrijf. Dat heeft hem of eigenlijk het project geen windeieren gelegd. Zijn teller staat op dit moment al op bijna 9000 euro.

Kansen voor kansarmen
“Afgelopen weekend heb ik 34 kilometer gewandeld. Daar heb je de volgende dag ook nog plezier aan kan ik je zeggen,” lacht de kersverse grootvader Dorstijn. Dat grootouderschap is direct van invloed geweest op zijn beslissing om een ultraloop te doen in Ethiopië. ”Mijn focus dit jaar was dat ik iets goeds wilde doen. Als opa besef ik dat mijn kleinkinderen in rijkdom opgroeien en dat ze hier zoveel keuzes hebben. Toen ik het besluit eenmaal nam, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Door het trainen ben ik inmiddels 23 kilo afgevallen met als doel om mijn steentje bij te dragen aan de kansen van die kansarme kinderen daar.”

Het is volgens hem een proces met vallen en opstaan. “Fysiek loop je wel tegen dingen aan. Toch ben ik er van overtuigd dat je door zelf in beweging te gaan anderen in beweging krijgt. Ik heb gezegd: ‘ik leef nu even een stuk niet voor mezelf, maar voor anderen’. Dat is voor mij meer dan alleen het geloof. Het is echt vanuit hoe ik in het leven sta en dat gaat soms tot het gaatje.”

Tekst Jan Daalman, foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel