‘Achtste groepers zijn geweldig’

Vandaag belichten we op deze plek Eric Spaargaren. Schoolmeester, korfballer, scheidsrechter, radiomaker, feestorganisator, kortom: duizendpoot. Maar de nadruk ligt in dit interview op zijn werkzaamheden voor Radio Aalsmeer. Wat heeft Eric met radio en heeft hij op dat gebied nog wensen? Anna-Maria Mantel ondervroeg hem.

Naam: Eric Spaargaren
Programma: Weekend Magazine
Functie: programmamaker Weekend Magazine

Sfeer: Zondag, interview op de buurt, Buiten is het koud. Binnen is er een open haard en is het gezellig.

Eric, je week is best wel vol. Je bent meester op de Antoniusschool in groep 8, doet daar ICT en Communicatie, je coördineert 25 korfbal jeugdtrainers. Je sport vier dagen in de week en organiseert ook nog het beroemde Groep 8 feest. Oh ja, je bent ook voetbalscheidsrechter.

Waarom maak je ook nog radio?
Ik doe het uit liefde voor muziek. Radio is een nieuwe uitdaging. Populaire liedjes en muziek uit verschillende stromingen uitzoeken en daaromheen een mooi programma maken, zie ik als de uitdaging. Ik was al soms DJ op feesten. Ik ben altijd bezig om het mensen naar hun zin te maken. Dan pas ben ik ook tevreden. Ik vond het belangrijk mijn liefde voor de radio te vertalen naar het ook zélf doen. Langzaam ben ik mij er meer voor gaan interesseren en dieper naar radio gaan luisteren. Ben altijd al jaloers op Radio 538 dat alles zo lekker loopt daar.

Welk radioprogramma doe je?
Ik ben net twee jaar bezig. Op zondag maak ik het Weekend Magazine samen met Bas van Tol en Caroline Baarse. Dat is één keer in de vier weken. Daar ben ik de programmamaker met grote liefde voor de sport. Dat is toch wat ik wil overbrengen op de radio. Tegelijkertijd probeer ik ook wat jongeren uit Kudelstaart en Aalsmeer bij Radio Aalsmeer te betrekken.

Waarom koos je voor Radio Aalsmeer?
Met mijn klas was ik bij de radio voor een Top 5 en ik kreeg gelijk jeukende vingers. De eerste keer zelf radio maken was de live locatie-uitzending van de Nieuwjaarsborrel van de studio's en de radio. Dat was samen met Kim Maarse. We werden in het diepe gegooid en het ging goed. Ik kan makkelijk praten. De muziekkeus is ook makkelijk. Kim Maarse en ik bleken een goede aanvulling op elkaar. Kim is namelijk goed in culturele dingen en gezelligheid. Ik hou meer van strak en zakelijk radio maken en de sportitems. Wij zijn echt een goede combinatie. Techniek was even doorzetten. Na een half jaar deed ik het zelf. Is ook prettig, zo heb je de regie over je uitzending

Het mooie van radio maken is dat je binnen een korte tijd heel veel mensen spreekt over hun passie. Een onvergetelijk doelpunt dat is gescoord of bijvoorbeeld de blijheid van iemand die zijn postzegelverzameling eindelijk compleet heeft. Ik denk steeds “Zou ik hier zelf naar luisteren?” Ja, ik heb altijd muziek aan, bij het sporten, op mijn werk of thuis; altijd zorg ik voor muziek.

Wat is je droom?
Ooit zou ik graag een eigen programma willen. Mijn droom is een avondshow voor 18+. Lekkere vlotte radio met vaste presentatoren. Twee uur lang, met nieuwe muziek. Korte stukken, veel bellen, veel interviews, veel items en natuurlijk ook over sport. Ik heb er al goed over nagedacht. Voor en door jongeren in Aalsmeer. Dat zou ik gewoon gaaf vinden. Het liefst vóór het stappen. Eén keer in de maand is prima.

Wat is goede radio?
Dat je als luisteraar vermaakt wordt. De luisteraar moet voelen: “Nou dat is wel heel lekker om naar te luisteren“. Technisch moet het ook goed zijn. Dat een plaat mooi “kleurt', dus met de juiste hits, stem en achtergrondmuziek. Dat je denkt: “Wat ís er veel te doen in Aalsmeer en Kudelstaart.”

Nee, ik probeer niet netter of anders te praten. Wel schrijf ik mijn woorden op die ik niet mag zeggen. Vroeger zei ik heel vaak het woord “gezellig.”

Wat zijn je favoriete programma's bij Radio Aalsmeer?
Als ik luister dan is het uitzending gemist op www.radioaalsmeer.nl. Ik vind het leuk om naar 'Let's Go' van Kim op vrijdag te luisteren. Ze zit goed bij de belevingswereld van de kinderen, dat hoor je ook. Ron Leegwater weet met het Vrijdagavondcafé een goede sfeer neer te zetten. Ook heel fijn om naar te luisteren.

Waar haal jij je energie uit?
Gewoon dingen doen waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. En dan andere mensen daarvan laten meegenieten. Ik heb een beroep dat heel veel energie kost, maar ook heel veel energie geeft. Achtste groepers zijn geweldig. Ik kan op een hele volwassen manier met ze praten. Ik neem ze ook heel serieus. Ze moeten ook zoveel kiezen op die leeftijd. Dus het heeft nut om te helpen met goede keuzes maken. Zo'n groep acht feest, wat ik twee keer per jaar organiseer, is ook geweldig. Dat ze op het einde met schorre kelen en zwetend tegen hun ouders zeggen: “Dat was kapot vet!”

Wie zijn je radiohelden?
Zeker Edwin Evers. Ja, dat is echt iemand die weet wat hij wil, wat hij kan en wat hij niet kan. Altijd eerlijk en altijd zichzelf. En ik hou van de losse middagsfeer van de Coen en Sander show.

Kan je zonder radio?
Ja, maar niet zonder muziek.

Wat is je lievelingsliedje?
De moeilijkste vraag, want ik verander vaak van favoriete muziek. Maar een liedje wat mij altijd bijblijft is Let me entertain you van Robbie Williams. Robbie is een goede zanger en dit is geweldig omdat het zo goed live klinkt. De tekst sluit een beetje aan op iets wat ik goed kan en leuk vind: entertainen.

Tekst Anna-Maria Mantel, foto Arjen Vos


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin