Accordeonist met een groot hart

Cor Trommel trad zaterdag nog op als begeleider van ‘Denk aan de Buren’

Door: Leni Paul en Arjen Vos. In zijn woning aan de Aalsmeerderweg overleed dinsdag 9 november volkomen onverwacht de bekende accordeonist Cor Trommel. De muzikant was een gewaardeerde figuur in het verenigingsleven. Afgelopen zaterdag begeleidde hij nog het smartlappenkoor Denk aan de Buren in de Burgerzaal tijdens de afsluiting van Amazing Amateurs. Het werd zijn laatste optreden. Cor Trommel werd 77 jaar.

Al op jonge leeftijd bleek zijn muzikaliteit en werd hij trouw lid van Accordeonvereniging Aalsmeer onder leiding van de Amsterdamse dirigent G. (‘Bertus’) E. den Boer. Met zijn accordeon begeleidde hij de meest uiteenlopende muzikale formaties. Ook voorzag hij vele voorstellingen en evenementen van een vrolijke noot. Onder meer de Rijzenspelers in Rijsenhout en vroegere toneelvereniging Opgang maakten dankbaar gebruik van zijn muzikaal talent. Als er in een stuk een accordeon nodig was, dan kwam Cor in beeld. Eind jaren ’80 raakte hij dankzij zijn toneelvrienden van Opgang betrokken bij de DIPpers, de club die aan de wieg stond van de Pramenrace. Peter Prochazka, een van zijn vrienden: ”Cor genoot van allerlei gekke, sociale gebeurtenissen als de Pramenrace, muziek maken op feestjes, bij Plaspop, op peuravonden. Hij hield van de omgang met allerlei mensen. Hij stond altijd voor je klaar en was een zeer aimabel mens.”

Hard gelag
‘DIPper’ en rondvaartschipper Henk van Leeuwen noemt het verscheiden van Trommel een ‘hard gelag’. Ook hij koestert warme herinneringen aan de bescheiden muzikant op wie nooit vergeefs een beroep gedaan werd. “Een bijzonder mens met een vrije geest, een groot hart, behulpzaam en zeer meegaand. Hij zou donderdag 17 november op de Historische Tuin spelen bij de strijd om de Gouden Veilknop. Cor zorgde ook altijd voor de wurmen tijdens het peuren, daar had hij zijn adresje voor, maar de laatste jaren ging hij niet altijd meer mee. Cor was toch meer een mooiweerpeurder. Als hij erbij was dan zat hij dik ingepakt met een sigaartje te genieten in de boot.”

Van Leeuwen wist dat Trommel last van hartkloppingen had. “Maar hij had zich laten behandelen en zei te hopen dat hij er nog een paar jaartjes aan vast kon knopen. Gelukkig hebben we een keer tijdens een van de oefenavonden met de Brulboeien zijn accordeonspel opgenomen. Toen zeiden we nog gekscherend: dan hebben we in elk geval jouw muziek voor als je er niet meer bent…”

Bijzonder was dat Cor ondanks gehoorproblemen toch nog altijd kon blijven musiceren. Het koor dat hij begeleidde kon daardoor echter nog wel eens voor een verrassing komen te staan. Van Leeuwen: “Dan schoot Cor uit de bocht en zette ineens een heel ander nummer in dan de bedoeling was. Dat was wel hilarisch. We gaven er dan maar een draai aan en dan kwam het wel weer goed.”

Cor Trommel bij de opening van de Kunstroute in september’21

Befaamde zolder
Cor Trommel woonde met zijn vrouw Ria op de hoek van de Middenweg en het Parallelweggetje. Daar had zijn vader ooit een rozenkwekerij. Toen vader Trommel op jonge leeftijd overleed, nam Cor het bedrijf over. Na verloop van tijd werd de kwekerij opgedoekt en liet Cor er bedrijfsruimtes bouwen die hij verhuurde. In een van die ruimtes had Cor zijn befaamde zolder, een locatie waar de meest uiteenlopende figuren uit het Aalsmeerse muziekwereldje vaak bijeenkwamen. Daar bewaarde hij ook zijn verzameling van zo’n vijftien accordeons.

Wie zou menen dat Cor Trommel een voorkeur had voor het populaire genre heeft het mis: op vaardige wijze vertolkte hij met hetzelfde gemak bijvoorbeeld een fuga van Bach, de Czardas van Monti of stukken van Piazzolla.

Cor schroomde ook niet zijn mening op politiek gebied ten beste te geven en zo verscheen hij ooit met een krachtig statement op een AB-reclamespot bij raadsverkiezingen.

Geziene gast
Volgens zijn omgeving was Cor Trommel een beminnelijke, bescheiden man en had hij een zeer goed ontwikkeld gevoel voor het omgaan met mensen uit allerlei rangen en standen. Hij was zo ontwapenend dat hij vooral bij de dames een zeer geziene gast was, zo laten zijn vrienden weten. Cor Trommel deed ook veel onbezoldigd muzikaal werk in diverse zorgcentra en was tot het einde aan toe mantelzorger voor zijn vrouw. Mede vanwege deze zaken en zijn muzikale carrière werd hij enkele jaren geleden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Cor zal aanstaande dinsdag worden begraven op de Algemene Begraafplaats.

Foto’s Arjen Vos

 

 

Lees vorig bericht

Officiële mededelingen 11 november 2021

Lees volgend bericht

Petitie voor betere doorstroming massaal ondertekend


8 Reacties

 • Alweer de zoveelste mooie mens en buur van het parallelweggetje, die ons dit jaar is ontvallen! Wij wensen familie en vrienden veel sterkte en troost in de nagedachtenis aan deze markante personen.

 • Een bescheiden en lieve rasmuzikant. Hij wist onze griepprik op te leuken – de laatste paar jaar hebben we hem daar helaas gemist. Hij was een lichtpuntje in duistere tijden; nooit chagrijnig, maar altijd… lekker spelen! Onvoorstelbaar dat we hem nooit meer zullen tegenkomen.

 • Een troost en steun voor ons als familie, dat zijn manier van Acordion spelen en zijn zijn als mens zo leeft en zal voort leven als herinnering.

 • Een bijzonder mens is niet meer maar de mooie herinneringen blijven. Dank Leni en Arjan voor dit mooi en treffend in memoriam. Een condoleance voor de nabestaande.

 • Een bijzondere man,glimmende ogen,opgewekt,beautiful smile , bescheiden en super talented .Speciale momenten die mij dierbaar zijn.
  Wens de familie sterkte in deze verdrietige tijd.

  Til🙏🏻❤️

 • Er is niets dat voor goed verdwijnt als men de herinnering bewaart.
  Nabestaande veel sterkte in deze moeilijke tijd.

 • Cor,
  Hij was altijd in voor een gezellig praatje en ook oprecht geïnteresseerd!
  Wat zul je gemist worden !
  Ik wens Familie en vrienden veel sterkte.

  Gr suus

 • Er is een echte ras Aalsmeerder heengegaan.
  Cor was een pracht mens. 😥

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *