Zorgen om migrantenhotel en AZC

Wie is er aan het liegen? De gemeente Aalsmeer en het COA verklaren beide iets totaal anders over de komst van een AZC in Aalsmeer. Welke partij moet de voordeel van de twijfel krijgen? 

De tijdlijn
In augustus/september begon de discussie over noodopvang in Aalsmeer. Hier zijn wij in principe niet op tegen mits de burger goed geïnformeerd wordt. Dit is niet gebeurd. Het college gaf aan duizend brieven te hebben verstuurd naar de burgers in Nieuw-Oosteinde. Dat hebben we gecontroleerd. Dit klopt niet en er is heel selectief gestuurd. Er is wel wat gestuurd, maar een hoop inwoners wisten van niets.

In oktober krijgt de gemeenteraad het bericht dat de noodopvang toch definitief niet doorgaat. Ondertussen gaat het college zelfstandig verder het gesprek aan met het COA over een AZC. Het college smeekt om een AZC.

Op 17 december de naborrel na de laatste raadsvergadering raak ik als fractievoorzitter van Het Aalsmeers Collectief betrokken bij een discussie over een AZC. Alle andere partijen blijken voor te zijn. Ik sta perplex heb ik iets gemist? Ik had al een voorgevoel, zouden ze toch het lef hebben in Aalsmeer zo'n complex neer te zetten? Enkele dagen later zet ik namens de partij onze bedenkingen over een AZC op facebook om het gesprek aan te gaan met de burger. Op 4 januari plaatsen wij in onze nieuwjaarsboodschap onze conclusie.

Binnen tien minuten heb ik de burgemeester aan de lijn. Bram ik moet je wat vertellen, ik ga vanavond vertellen dat er een AZC komt of je je mond kan houden tot morgenavond (nieuwjaarsreceptie) 21:00. Waarop ik aangeef dat hij net te laat is omdat ik al wat op facebook heb staan. Die avond krijg ik te horen dat alle andere fracties keurig op de hoogte zijn gebracht. De dag daarop krijg ik op de nieuwjaarsreceptie te horen dat ik bewust niet gebeld ben.

Vanaf dat moment word ik extra nieuwsgierig. Wat is er zo ultra geheim dat ik niet geïnformeerd wordt. Ik besluit contact op te nemen met het COA. Op 25 januari krijg ik eindelijk iemand te pakken die inhoudelijk wat kan vertellen, van alle gesprekken heb ik opnames gemaakt als bewijsmateriaal, daaruit blijkt dat op 25 januari het COA nog steeds in gesprek is over een AZC op de eerder genoemde locatie. Het is helemaal niet zo definitief klaar. Op de vraag wat nu het probleem was, geeft de persoon aan dat het gaat om aanbestedingsregels en dat daarom de eis is van het COA dat er een kant en klaar complex staat. Dus als de gemeente (gemeente is eigenaar van greenpark de BV) een complex bouwt, is de deal rond. Maar zegt de persoon je moet eigenlijk een ander hebben want die voert echt het woord met de gemeente.

Op 2 februari krijg ik met moeite contact met een andere medewerker. Deze persoon is niet zo'n prater en antwoorden krijg ik zeker niet. Ik zoek nog steeds een bevestiging.

Op 9 februari bereikt mij de mededeling dat de gemeente op de eerdere plek waar een AZC zou komen een migrantenhotel gaat bouwen. Weer is mijn fractie niet geïnformeerd. Wel is er een informatieavond voor de 10de gepland met bewoners, waar ik niet bij mag zijn. Ik plaats een aantal tweets en binnen een paar minuten heb ik de griffier op mijn dak, wij maken ons zorgen. Het is een besloten bijeenkomst en alleen uitgenodigde mogen komen.

Op 9 februari probeer ik het COA te vergeefs te bereiken. Ik wil antwoorden. De waarheid.

Op 10 februari trek ik wederom de stoute schoenen aan en ga net zolang bellen tot dat ik die woordvoerder aan de lijn krijg. Na veel moeite krijg ik ook de woordvoerder te pakken, de persoon die daadwerkelijk het woord voert met de gemeente. Deze bevestigt dat er afgelopen week nog positieve gesprekken zijn geweest en dat COA en Aalsmeer nog steeds praten over een AZC op de eerder genoemde locatie.

Ondertussen heb ik op Twitter de automaat aangezet zodat de hele dag burgers de mogelijkheid hebben op te vangen dat er een bijeenkomst is. Het lukt, de zaal zit vol met mensen die niet uitgenodigd zijn. Wel alleen Aalsmeerders, en wat inwoners uit Kudelstaart. De opmerking van de burgemeester dat ik zou hebben opgeroepen naar mensen buiten Aalsmeer is niet juist.

De directeur van Greenpark, de burgemeester en een ambtenaar geven herhaaldelijk aan dat er sinds januari niet meer gesproken is met het COA. Ik krijg zelfs te horen dat er halverwege januari een brief is gestuurd naar het COA dat de locatie waar we het over hebben niet meer bespreekbaar is. Dit is lijnrecht tegen de informatie die gegeven is door het COA.

De grote vragen die op de tong liggen zijn? Wie liegt er? Is het een truc van de gemeente om toch een AZC te plaatsen? Hoe kan de burger de overheid nog vertrouwen als die op deze wijze handelt? De bewoners aan de Aalsmeerderweg hebben veel problemen met (illegale bewoning) de afdeling handhaving. Vele gezinnen zijn op straat gezet. En nu komt er in hun achtertuin een complex waar je voor €310 per maand all in kan wonen. En helemaal nu het niet zeker is dat het wel echt een arbeidsmigrantencomplex wordt. Want volgens COA is de gemeente nog steeds in gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin