Waanzinnig mooi

Terwijl ik mijn deelnameformulier voor de expositie Amazing (Amateurs) 2017 in de zwarte ronde trommel had laten wegglijden, wenkte de aanwezige suppoost mevr. Harting me naar zich toe: Vol vreugde ‘verkocht’ ze me de kleurrijke expositie – Vreemde Vogels en Rare Snuiters in ‘haar’ Oude Raadhuis. Bij het afscheid, na onze zoveelste rondgang langs alle kleurrijke Kunstwerken, riep ze me met een brede glimlach na: ‘Hier wordt ik zo blij van!’

Ik keek even om: Wie niet?

 

Wat is Outsider Art wel ? (Buitenstaanders-Amateurs-Zondagschilders-)  

Volgens Dhr. Looijen is dat directe creativiteit in ongefilterde vorm: die niet tot kunstenaars geschoolde makers maken vaak ongepolijste, ruwe beelden als ‘exponent van de innerlijke stem in de kunst’. Ze nemen ons geregeld mee ‘in een soms wilde achtbaan van beelden’ en dat is soms ‘ronduit ongemakkelijk, ruw of lomp’. Een hardnekkig misverstand moet eerst uit de weg: Het gaat niet om wie je bent met e.v.t. veronderstelde áfwijkingen. We moeten ver blijven van de mythe ‘waanzin’ leidt tot ongekende geniale creativiteit, aldus Dhr. Looijen.

Volgens deze zelfde Heer Looijen, directeur van het Outsider Art museum in Amsterdam, is de uitspraak van Aristoteles, ook van toepassing op de Outsider Art: ‘Het doel van kunst is niet om de uiterlijke verschijning van de dingen te representeren, maar om hun innerlijke betekenis’.

 

Terecht dat in 2016 het Outsider Art Museum werd gevestigd in een van de vleugels van de Hermitage aan de Amstel in Amsterdam en een prominente en permanente plek heeft gekregen in dit schitterende museum.

Het bestrijkt maar liefst  400 m2 en is gewijd aan de kunst van de ‘Buitenstaander’, die lang genegeerd is door de officiële kunstwereld.

 

Intrigeer met elkaar

De tijd dat de Kunst van de ‘Buitenstaander’, die niet is opgeleid aan de kunstacademie, wordt genegeerd is definitief voorbij. Zelfs de negatieve en kortzichtige uitspraak van Dhr. Haak in AV op 4 augustus, al zou de Amateur/Zondagschilder niet welkom zijn in hun geschoolde Kunstroute, doet er niets meer aan af.

 

Geef elkaar de erkenning en de waardering, waar de echte Kunstliefhebbers op andere mensen zo een grote voorsprong op heeft: Spreek en kijk met je hart.

 

Ik nodig u van harte uit, om te gaan kijken in het Oude Raadhuis naar de expositie:    -Vreemde Vogels en Rare Snuiters-

                                                                         

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin