Koepelorganisatie VACpunt Wonen, waarbij VAC Aalsmeer (dat is een adviescommissie voor woningbouw en woonomgeving – red.) is aangesloten, heeft een enquête gehouden onder haar landelijk netwerk van adviescommissies. Uit de resultaten van deze enquête wordt jaarlijks een top-5 knelpunten in woning, woongebouw en woonomgeving samengesteld. Belangrijkste conclusie: veel nieuwbouw is ongeschikt voor senioren en gehandicapten.
De nieuwe knelpuntentop-5 ziet er als volgt uit:
1. Afmetingen. Er worden te vaak woningen opgeleverd met kleine en smalle ruimten.
2. Indeling. De indeling van veel woningen is niet flexibel. Door de beperkte flexibiliteit en het ontbreken van voorzieningen is het langer thuis wonen zonder hulp lastig.
3. Berging en bergruimte. Vaak is er geen ruimte om je trap, stofzuiger, strijkplank etc. op te bergen maar er is ook geen ruimte om grote voorwerpen zoals een tent, slaapzakken, kampeerspullen op te slaan. Installaties van centrale verwarming, mechanische ventilaties etc. worden vaak in de ruimte van de berging geplaatst.
4. Toegankelijkheid/doorgankelijkheid van de deuren. Deuren spelen een essentiële rol in de toegankelijkheid en flexibiliteit van de woning. Deuren die de verkeerde kant opdraaien of onjuist gepositioneerd zijn, zorgen voor een inefficiënte indeling van de woning. Daarnaast zorgen verkeerd afgehangen toiletdeuren, soms in combinatie met het ontbreken van het principe ‘slotzijde aan potkant’ voor toegankelijkheidsproblemen voor mindervaliden. Ook kunnen hoge drempels bij in- en uitgang zorgen voor ontoegankelijke en onveilige situaties.
5. Installaties. Door alle technische vernieuwingen zijn de installaties alleen goed te bedienen met uitgebreide gebruiksaanwijzingen, maar die ontbreken vaak.
Conclusies
Veel nieuwbouwwoningen zijn niet geschikt voor senioren en personen met een handicap die met behulp van zorg aan huis en/of hulpmiddelen langer thuis moeten blijven wonen. Dat de nieuwgebouwde woningen niet aansluiten bij de verschuiving op het gebied van wonen en zorg blijkt uit het feit dat ze niet levensloopgeschikt zijn. Ze beschikken veelal over een kleine entree en hal, smalle verkeersruimten en kleine sanitaire ruimten die met een rollator of rolstoel beperkt toegankelijk zijn.