Onvergetelijk jazzfeest op Nieuwe Meer

Dat vergeet je niet. Twee mannen, zittend naast elkaar, wit overhemd, buikje, bretels, met hun hakken op en neer de maat aangevend. De ene met een klarinet, de ander met een kornet, op het scherm boven hun hoofd rijdt het peloton het noodweer in.

Dat maak je op een zondagmiddag mee op jachthaven de Nieuwe Meer, aan het slot van de Westeinder Water Week. De klarinettist is Bernard Berkhout, ooit in de jaren tachtig door Pim Jacobs geïntroduceerd als de Benny Goodman van Nederland, de kornettist is Michael Varekamp, een alleskunner die deze middag voor de expressieve swingstijl-met-demper van Cootie Williams kiest.

Zo gemakkelijk
Hier wordt geen muziek gemáákt, het wordt gespééld – tot in de uiterste mogelijkheden die de menselijke stemmen en de instrumenten bieden. Het gaat allemaal zo gemakkelijk, zo feestelijk, ze hebben zo’n pret dat je bijna zou vergeten dat er meer dan dertig jaar muzikale ervaring zit te toeteren en te zingen.

Er is geen drummer, dus is er een hoofdrol voor bassist Frans Bouwmeester, die samen met de ritmegitaar van Vincent Koning en de piano van Mark van der Feen voor een bloedstuwend, soepel verend tempo zorgt. En het feest gaat maar door. Terwijl buiten na een broeierige warmte de wind opsteekt en een stortbui zich ontlaadt, barst binnen het feest los dat maar niet van ophouden weet. Een uur later dan gepland krijgen de muzikanten een staande ovatie van een afgeladen Nieuwe Meer.

Indrukwekkend
De muzikale avonturen van de eerdere dagen zijn niet minder memorabel. Denk aan de eeuwig enthousiaste trompettiste Saskia Laroo op vrijdagavond, met haar indrukwekkend spelend-en-zingende Amerikaanse pianist Warren Byrd. Die twee vormen zo’n hechte combinatie dat je het gevoel krijgt: zo hoort muziek gemaakt te worden.

En dan de zaterdag. Pianist Pieter van Santen maakt het zelden mee dat hij een hele middag en avond achter elkaar kan doorspelen. Hij blijkt dat fantastisch te vinden en hij toont geen spoor van vermoeidheid. ’s Middags met zijn trio blijft hij improviserend de mogelijkheden onderzoeken die de muzikale thema’s – bijna allemaal bekende jazz standards – hem bieden.

Inspireren
Dat krijgt ’s avonds een vervolg als zijn broer Jacco, de altsaxofonist, en de zanger en bugelspeler Herman Nijkamp zich bij hem voegen. De duetten van Jacco en Herman zijn adembenemend en verraden een muzikale vriendschap die vele jaren geleden moet zijn begonnen. Daarbij is ook de stem van Herman een belangrijk instrument. Wat kan die man zingend en swingend improviseren – en daarbij de andere muzikanten inspireren!

Een jazzfeest aan het slot van de Westeinder Water Week zou het worden, en een jazzfeest is het geworden. Een vruchtbare samenwerking van de Nieuwe Meer, KCA en Bacchus. Volgend jaar weer!

(Foto Pierre Tuning)


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin