Nienke van Dok goed voor brons op Nederlands Pupillen Toernooi

Op 25 januari is in Groningen voor de 20e keer het Nederlands Pupillen Toernooi (NPT) voor pupillen gehouden. 168 jonge schaatstalenten waren naar Groningen afgereisd om te strijden voor de medailles. Eigenlijk is dit toernooi te zien als het Nederlands Kampioenschap voor pupillen. Per ijsbaan wordt de snelste pupil A, B en C uitgenodigd, aangevuld met de volgende 10 snelste pupillen van de nationale ranglijst, die aan de limiettijden voldoen. De snelste pupillen van Nederland stonden aan de start.

Bij de meisjes pupillen C (11 jaar) was het dit jaar Kudelstaartse Nienke van Dok van Schaatstrainingsgroep VZOD gelukt om zich te plaatsen.
Dus op naar het hoge Noorden. Bij aankomst bleek het kwik inmiddels tot onder nul gedaald te zijn en lag het eerste natuurijs van het jaar op de Groningse slootjes.
In de hal was het zoniet nog kouder, een echte ‘vrieskist’. Gelukkig was dat snel vergeten door de spannende races en het door het vele meegekomen en enthousiaste publiek.
Op zaterdagmiddag werd het toernooi door Erben Wennemars geopend. Er werd hard gereden en er waren weer veel PR’s.

Persoonlijk record
Als achtste geplaatst hoopte Nienke op een top 10-klassering.
Ze maakte een prima start en reed een persoonlijk record van 51.54 sec op de 500 meter en stond daarmee op de vierde plaats. Het podium lonkte….

Op de afsluitende 300 meter wist ze zelfs een derde plaats te pakken en daarmee een afstandsmedaille. Dit bleek ook een podiumplaats op te leveren in het eindklassement, waar Nienke van Janneke Ensing, oud winnaar van het toernooi en leider in het dames marathon klassement, de derde prijs ontving! Een knappe prestatie voor een trotse VZOD-schaatster.

Foto's: nBits