Moet de waarnemend burgemeester raadslid Bram Heijstek nog eens extra aan de schandpaal nagelen?

“Jeroen Nobel is sinds 13 mei 2015 waarnemend burgemeester,” aldus de gemeentelijke website. Wie doorklikt krijgt het resumé van een man met middelbare opleiding en loopbaan in de financiële sector en het openbaar bestuur. Bij zijn grote projecten in Haarlemmermeer staat niets over het megalomane honkbalstadionproject. Het college wist van de [gigantische] budgetoverschrijding, aldus Nobel, maar burgemeester Weterings blijft dat ontkennen.

Eén ding is zeker: Nobel liep als wethouder financiën in Haarlemmermeer een serieuze smet op zijn blazoen op. Dat diezelfde Jeroen Nobel een persverklaring laat uitgaan over de veroordeling van Heijstek en die koppelt aan diens bestuurlijke integriteit is tenenkrommend. Heijstek is niet veroordeeld voor inbreuken op bestuurlijke integriteit. Een raadslid is geen bestuurder.

Zo’n boodschap nagelt Heijstek nog eens opnieuw aan de schandpaal. Pek en veren voor een man die probeert nog wat van zijn leven, en – waarom niet – van zijn raadslidmaatschap te maken. Tenenkrommend.

Nobel stelt dat de veroordeling van Heijstek het openbaar bestuur schaadt. Heijstek is één van de 23 raadsleden. Blijkbaar moet nu ook het brede publiek weten dat Nobel hem heeft gewezen op integriteit overschrijdend gedrag. Wat heeft dat te maken met zijn veroordeling? Nobel slaat de plank mis. Als Heijstek in de gemeentepolitiek al niet integer heeft gehandeld, waarom heeft Nobel destijds dan niet de procedures gevolgd en hem aangeklaagd?

Een ieder in Aalsmeer zal wel zijn mening hebben over raadslid Heijstek. Een moeilijk raadslid? Zeker. Een rare snuiter? Misschien. Maar wel een man met een electorale aanhang van ruim 500 Aalsmeerders, die als raadslid scherpe, ongemakkelijke vragen kon stellen. Vragen waar gepokte en gemazelde andere raadsleden zich niet aan waagden. Uit angst voor het dominante college?

Onze democratie kent de scheiding der machten. Nobel kent het justitiedossier niet. Daar is hij ook niet toe bevoegd. De rechter heeft gesproken, Heijstek een lichte straf en psychologische begeleiding opgelegd en hem blijkbaar als raadslid een tweede kans gegund. Dan is het niet aan de (waarnemende) uitvoerende macht om hier wat aan toe te voegen. Of Heijstek “weg” moet zal de kiezer straks wel uitmaken.

Dat Aalsmeer Vandaag meezingt met de wolven in het bos is even tenenkrommend. De pers moet kritisch zijn, doorzien dat hier misschien “de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet”. De kop “Heijstek overschreed grens van integer handelen” deugt niet. Dat is de mening van de waarnemend burgemeester. Die zelf een zwarte bladzijde uit Haarlemmermeer achter zich aansleept.

Nobel moet zich dus bescheiden opstellen. Dat hij dat blijkbaar niet inziet roept de vraag op of hij wel de juiste man is om definitief de bestuurlijk moeilijke gemeente Aalsmeer te leiden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin