Lezerspost: ‘Vrouwendag waardig gevierd’

Door: Janny Oosterloo. Jaarlijks is de eerste week van maart voor de Aalsmeerse bloemenhandel een drukke periode. Op 8 maart is het namelijk Internationale Vrouwendag en in veel landen horen daar bloemen bij. Net zoals bij Moederdag of Valentijnsdag.

Maar de achtergrond en geschiedenis van Internationale Vrouwendag is wezenlijk anders dan voornoemde andere bloemendagen.

De oprichting van deze heugelijke dag is terug te leiden naar 1908, toen er vijftienduizend vrouwen door New York City liepen en demonstreerden voor een beter salaris, stemrecht en kortere werktijden. Een jaar daarna vond de eerste Nationale Vrouwendag in de Verenigde Staten plaats, op 28 februari 1909, in overeenstemming met een verklaring van de Socialistische Partij van Amerika. De eerste viering van Internationale Vrouwendag was in 1911 in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland. Toen vond het nog plaats op 19 maart, maar in 1913 veranderde de datum naar 8 maart en sindsdien is deze niet meer veranderd.

Wereldwijd wordt Internationale Vrouwendag gevierd. In veel landen is het bijna een nationale feestdag. In Nederland is dat wat minder uitbundig maar ook in ons land vieren veel vrouwen deze dag. En ook in Aalsmeer hebben vrouwen dit jaar 8 maart gevierd.

’s Middags waren het de vrouwen van het Vrouwennetwerk van de PvdA die feestelijk bij elkaar waren en zich bogen over het Internationale thema van dit jaar: Onbeperkt Leefbaar.

Voor veel vrouwen op onze aarde is dat een ver verwijderd droombeeld. Uitsluiting van het openbare leven, verbod om naar school te gaan, kindhuwelijken, verkrachtingen. Het is de trieste dagelijkse praktijk in grote delen van de wereld.

Daar kunnen we vanuit Nederland heel moeilijk rechtstreeks verandering in aanbrengen maar we moeten blijven benadrukken dat het niet af te doen is met: “Dat hoort nu eenmaal bij hun cultuur”. Nee dus! Het is pure discriminatie.

In ons eigen land zijn die zaken gelukkig niet aan de orde. Maar ook hier voelen meisjes en vrouwen zich niet altijd veilig op straat, is huiselijk geweld nog steeds aan de orde van de dag en wordt er elke acht dagen in Nederland een vrouw vermoord. Toch is er sinds de Tweede Feministische Golf van de 70-er jaren er ontzettend veel positief veranderd in de positie van vrouwen, dankzij veel strijdbare vrouwen over de hele wereld.

’s Avonds was het de beurt aan de Vrouwencirkel van Participe om stil te staan bij de kracht van vrouwen en met elkaar te praten welke vrouwen hen inspireren. Ook dat was een feestelijke en inspirerende bijeenkomst die veel goede gesprekken en voorbeelden van fantastische vrouwen opleverde.

Conclusie: Internationale Vrouwendag 2023 is ook in Aalsmeer waardig gevierd!

(Foto AC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin