Het gaat kunstenares Jackie Sleper om de vreugde van het leven, wereldwijd

Er is een artiest neergestreken in Aalsmeer. Het is niet de eerste en ook niet de laatste, maar het kleurrijke werk dat kunstenaar Jackie Sleper vanaf deze week exposeert in Het Oude Raadhuis spreekt wel zeer tot de verbeelding. Basis voor haar kunst is de natuur in al haar verscheidenheid en de cultuur van andere landen en volkeren.

Het Oude Raadhuis heeft er een transformatie voor ondergaan. Zo is er de roze zaal met het thema India, de blauwe zaal met het thema China en de gevoelsmatig zonovergoten oranje zaal met het thema Mexico. Allemaal landen die Sleper zeer inspireerden. De expositie heeft dan ook niet voor niets Reizen als titel gekregen. Reizen wordt aanstaande zondag geopend door burgemeester Jeroen Nobel om 17.00 uur.

De kunstwerken die Jackie Sleper maakt zijn elke keer weer verrassende cultuurcollages. Twee- en driedimensionaal, het maakt haar niet uit. Sleper weet steeds weer te prikkelen door het materiaal dat ze gebruikt en  door de thema’s die ze kiest. Ze brengt Oost bij West en andersom. Daarbij schuwt ze het niet, zoals ze zelf zegt, om zogeheten hoge en lage kunst met elkaar te vermengen.

Het geeft haar werk een soms theatraal en vervreemdend tintje. Bijna surrealistisch tot de realiteit dan in ene weer opduikt. Ze maakt onverwachte combinaties van onderwerpen die ze vindt op Utrechtse rommelmarkten en indrukken die ze heeft opgedaan gedurende haar reizen over de wereld. Het is kijken met een nieuwe blik.

Daarbij werkt ze samen met de beste vakmensen om haar werk te realiseren. Een voorbeeld daarvan is de beroemde keramist Enzo Formizano uit Florence. Want keramiek is een materiaal dat Sleper graag gebruikt in haar werken. Zo zijn er vogeltjes, rozen, insecten, maar ook schaapjes en herten terug te vinden. Een goed voorbeeld in de Mexicaanse zaal is het beeldje Devoción ofwel devotie waarin ze, op een popje, kraanvogels combineert met blauw azuur, keramische vlinders en zilver. Het is de oermoeder en ook weer niet. De Jordaan is nooit ver weg in het werk van Sleper.

Jackie Sleper stamt oorspronkelijk uit Amsterdam en was ooit leerling van de vroegere land-  en tuinbouwschool in Montfoort die nu net als de Aalsmeerse vestigingen Wellantcollege heet. Deze school is een van de bronnen van haar kunstenaarschap. Ze heeft er geleerd hoe samenwerken het verschil kan maken, hoe kwetsbaar het leven is en hoe sterk de natuur is. Het is een basis waar ze steeds weer op terugvalt.

Na dat Wellantcollege is ze via de Hoge school voor de Kunsten in Utrecht als schilder aan de slag gegaan en nooit meer gestopt met het vervaardigen van kunstwerken. Het heeft haar over de hele wereld gebracht en daarmee exposities over de hele wereld opgeleverd. Telkens weer weet ze daarbij het oude en het nieuwe met elkaar te combineren. Daarbij wil Sleper heel even de hersens van de toeschouwer laten kraken en sowieso iets zeggen over de vreugde van het leven.

Er is een artiest neergestreken in Het Oude Raadhuis die laat zien dat de wereld groter is dan Het Oude Raadhuis. Dat culturen zich onvermijdelijk zullen gaan mengen en dat dit een hele kleurrijke ervaring kan zijn. Net zoals deze expositie dat is. Als je er als toeschouwer rondloopt dan ruik je en hoor je bijna de straatgeluiden van New Delhi, proef je de vitaliteit van Mexico en hoor je de stilte van China. Nog te zien tot en met 22 november. Van donderdag tot en met zondag.

● Klik hier op KCA-webpagina van de expositie

● Zie ook Agenda

(Foto's: KCA)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin