De Aardbeienbrug is van Aalsmeer, niet van ‘toekomstig economisch belang’!

De Aardbeienbrug in Aalsmeer is getekend door Prof. J.F. Berghoef, dezelfde architect die ook het gemeentehuis op zijn naam heeft staan. Deze architect maakte naam in de periode van de wederopbouw, met een stijl die tegelijk functionalistisch en elegant was.

Nadat de gemeente vorig jaar constateerde dat er sprake was van achterstallig onderhoud aan de brug, is er een “houtje – touwtje” constructie aangebracht waardoor de brug nu in ieder geval veilig is voor verkeer, maar het vaarverkeer heeft veel last van de lagere doorvaart.

Daarom leek het de gemeente een goed idee om “voor het volgend vaarseizoen” een oplossing te bedenken voor deze brug. Op zich natuurlijk een nobel streven.

Heel jammer is alleen te moeten constateren dat na gemeentelijk onderzoek door ambtenaren en technische bedrijven de conclusie lijkt te zijn dat de brug vervangen moet worden.
Ja u leest het goed; door een nieuwere, bredere brug die ‘de economische uitdagingen van de toekomst zal kunnen opvangen’.

Brrr. Beste Aalsmeerders, daar moet u wel even van schrikken! Een gemeentelijk monument wordt hier namelijk zomaar even opzij geschoven omdat dat economisch haalbaarder is?

Dat is deze brug namelijk, een gemeentelijk Monument!
Waarom bepaalt een gemeente of iets monument moet worden? Ik citeer de website van de gemeente Aalsmeer:

“Monumenten zijn objecten die een algemeen belang vertegenwoordigen. Het gaat hierbij om cultuurhistorische waarde, architectuurhistorische waarde, schoonheid of betekenis voor de wetenschap”.

Vandaag werd dit ambtelijke voorstel ook aan de welstandscommissie voorgelegd. Die zijn gelukkig ook van mening dat een Gemeentelijk Monument het verdient om gerestaureerd en behouden te worden.

Dus, beste ambtenaren, graag terug naar de tekentafel. Maak Aalsmeer trots op haar Monumenten!

Mariette Klay
Inwoner van Heemstede met wortels in Aalsmeer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin