Alternatief voor Rabo-locatie

Met een dorpse Aalsmeerse sfeer als missie zijn alternatieven onderzocht voor de ontwikkeling van de Rabo-locatie. Er is daarom vanuit een groter perspectief naar de locatie gekeken. Het Aalsmeerse waterlandschap aan de achterzijde is in dit alternatief toegankelijk gemaakt met een publiek parkje. Het parkje heeft de structuur van een seringeneiland en een centraal pad. Aan het eind bij het water staat een kleine overkapping, geïnspireerd op een seringenschuilhut.

Om het verkeer op de Uiterweg zoveel mogelijk te ontlasten is gekozen voor een zo min mogelijk verkeer aantrekkende functie ‘wonen’. Alleen het Rabobank-kantoor dat blijft, heeft nog 10 publieke parkeerplaatsen  aan de achterzijde. Om de verkeersbewegingen op de Uiterweg te minimaliseren wordt er alleen ingereden vanaf de Uiterweg. De uitrit is aan de Stationsweg.

 

Opties

Er zijn drie opties onderzocht: renoveren, slopen en gedeeltelijk renoveren/slopen. De laatste optie biedt ruimtelijk de beste mogelijkheden. De gevel aan het Raadhuisplein wordt omgebouwd tot vier voorname herenhuizen met een kleine voortuin, een trapopgang en een riant achterterras van 11 meter op het parkeerdek van de onderliggende parkeergarage. Omdat de bewoners van de herenhuizen 1.75 meter boven het straatniveau zitten, hebben ze een aangename afstand tot het verkeer aan de Stationsweg en kijken ze aan de achterzijde over het parkeren heen naar het nieuwe parkje met de sloot.

 

De achterzijde van de Rabo wordt gesloopt zodat er ruimte ontstaat voor maaiveld-parkeren en voor de tuinen van vier nieuwe woningen aan de Uiterweg. De halfverdiepte parkeerkelder is eenvoudig vanaf de achtergelegen parkeerplaats bereikbaar. Er zijn circa 10 parkeerplaatsen voor het Rabo-kantoor beschikbaar en circa 30 voor de nieuwe bewoners.

 

Achter het Rabo-kantoor worden drie extra woningen ontwikkeld. Hierdoor ontstaat er een voorzijde aan het parkje. Door de sloot aan de voorzijde van deze kavels te verlengen ontstaat er een typisch Aalsmeerse sfeer. De woningen kappen laag aan en refereren aan de klassieke sfeer van de houten botenloodsen aan het water. De woningen aan de Uiterweg overbruggen de schaal van het hoekpand aan het Raadhuisplein met de schaal van de bebouwing langs de Uiterweg. Om deze schaalsprong te versterken, worden de gevels verticaal geleed in een onderbouw van steen en een bovenbouw van hout.

 

Ingezonden namens de SAWP (Stichting Aalsmeer Westeinder Promotie), een samenwerkingsverband van ongeveer 60 watersportgebonden bedrijven aan de oevers van Westeinderplassen en in het Aalsmeerse Bovenlandengebied.

 

Bij de illustratie boven: de weg linksonder is de Stationsweg, rechts loopt de Uiterweg; onder: bovenaanzicht (bron: SAWP)

 

Lees vorig bericht

KiKa moorkoppenweek

Lees volgend bericht

Veel AVA atleten bij geslaagde crosscompetitiewedstrijd AAC


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *