Yvon van Haaften: ”Een idee voor een foto komt altijd spontaan bij me op”

Door Leni Paul. Een bijzondere fotopresentatie is sinds vorige week vrijdag te zien in het kantoor van Eveleens Makelaardij. Boeiend, intrigerend en de moeite waard om te gaan bekijken. Een gesprek met een vrouw die weet wat ze wil.

AalsmeerVandaag was vorige week uitgenodigd voor de vernissage in hartje dorp. Vernissage, een prachtig Frans woord dat in de vorige eeuw voor het eerst werd gebruikt wanneer een kunstenaar het nodig vond zijn nieuwe, voordien nog niet getoonde werk aan het publiek te laten zien. Het was gebruikelijk bij die gelegenheid, in aanwezigheid van in zijn werk geïnteresseerden en naar hij hoopte potentiële kopers, met een laatste verfstreek, de zogeheten vernissage, een bijeenkomst te openen. Tot die symbolische verfstreek kwam het vorige week vrijdag niet, want al het werk dat werd gepresenteerd was al “klaar” en vulde al de voor exposities zeer geschikte fraaie ruimte bij Makelaardij Eveleens. En aan het getoonde werk kwam ook geen verfkwast te pas. Yvon van Haaften, de fotografe die haar werk hier toont is bescheiden en was pas na enige aandrang bereid ons inzicht te geven in haar leven, haar motieven om de fotografie in te gaan en wat haar verder bezighoudt.

Interesse in fotografie
Yvon van Haaften ”Ik ben geboren in hartje Aalsmeer, in de Zijdstraat, ging hier naar school. En mijn dagelijkse bezigheden speelden zich na de Ulo ook af in Aalsmeer. Met fotografie heb ik al heel jong kennisgemaakt toen ik ging werken bij een zaak in fotografie in Amsterdam en daar ook allerlei bezigheden kon verrichten in de fotografie. Het boeide me, en meer en meer ben ik me in de fotografie gaan verdiepen.” Ze zegt met heel veel plezier zo’n dertig jaar bij de Aalsmeerse Uitgeverij Gouw te hebben gewerkt. “Met de al opgedane ervaring in een Amsterdamse fotostudio heb ik bij Gouw nog meer ervaring op kunnen doen.” Dat ging je duidelijk heel goed af want de tentoonstelling hier hartje dorp is niet je eerste expositie. En ook sleepte je met je werk al diverse prestigieuze prijzen in de wacht zoals in 2016 bij de Canon Fotowedstrijd World Press Photo, Je werd in 2017 winnaar van de fotowedstrijd in het blad Seasons, je nam deel aan de Kunstroute Aalsmeer 2018, was ook winnaar 2019 en 2021 bij respectievelijk Stichting Noordzee en De Elementen. Wie de foto’s van Yvon van Haaften ziet valt op dat deze vrijwel alle in donkere tinten zijn gehouden. Je zou van het woord ’somber’ kunnen spreken, maar dat zou toch niet voldoende recht doen aan afgebeelde onderwerpen, Yvonne zelf noemt het dramagrafie. Een breed scala waarbij voor een niet onbelangrijk deel de natuur de hoofdmoot vormt.

Inspiratie uit de natuur
“Ja, maar de kijker kan uiteraard altijd interpreteren wat hij in mijn foto’s ziet. Heel veel inspiratie doe ik op in de natuur. Mijn partner en ik wandelen heel veel en ik maak tijdens die wandelingen dan de meeste foto’s. Ik begin meestal dus met een simpele shot en pas later komt de foto. Dan word ik op die wandelingen gegrepen door een bepaald beeld dat ik dan vastleg. Ik begin dus met een simpel shot en zoals ik zei maak ik dan pas later de foto. En dat de kijker in mijn foto’s dan wat somberheid ziet, dat kan en dat mag natuurlijk.” Ben je zelf een somber type mens, lekker moody? (gulle lach) “Nou nee. Al moet ik zeggen dat de voorkeur voor de wat de kijker dan wellicht als sombere foto’s ziet, is ontstaan in een periode in mijn leven die niet de vrolijkste was, Maar het is simpel zo dat ik gewoon van donkere tinten houd. Van mij moet je geen felgekleurde foto’s verwachten.” Yvonne noemt haar kijk op het fotograferen “het creëeren” van beelden. Soms ontkomt ze niet aan het scheppen van een dramatische sfeer in haar werk, die duidelijk tot uiting komt in enkele van de afgebeelde foto’s. Niet voor niets is een van haar motto’s Never underestimate the power of being dramatic want wie er gevoelig voor is zou gemakkelijk een zekere drama in het werk van Yvon kunnen ontdekken. “Mijn liefde voor de natuur en alles wat mijn aandacht heeft buig ik om naar dramagrafie. Zo ontstaat mijn eigen stijl, lekker moody en dark novygrafie.” Kunst en dat geldt voor elke vorm daarvan, je kan er in zien wat je wilt, wat bij je stemming past en hoe je je voelt.

Er was een goede opkomst bij de opening van je tentoonstelling bij Eveleens Makelaardij die nog enkele weken is te bekijken. En dat iedereen weer zijn eigen visie heeft op je werk bleek toen eigenaar van De Kunstkas, Tobias Rothe, in een lovend woord, gericht tot jou, zijn woorden in het culinaire trok. Hij noemde je werk een hoofdgerecht en was zeer benieuwd naar het toetje.. Ongetwijfeld zijn de bij de vernissage aanwezige bezoekers eveneens benieuwd naar nog meer werk van je te zien. Wat is je volgende expositie? “In ieder geval neem ik deel aan de Kunstroute die hier in september wordt gehouden en in de Historische Tuin hoop ik weer mijn werk, het oudere en het meer recente, te kunnen tonen. Ik heb voldoende inspiratie.”

Meer foto’s van Jaap Maars in de galllery onder de advertentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin