Workshop Annefie van Itterzon – gezamenlijk kleuren brengt rust

[Leni Paul]   Al voor de derde achtereenvolgende keer een druk bezochte cursusavond en een vierde  kleurenworkshop die al is volgeboekt: Annefie van Itterzon wist ook vrijdag 13 februari weer een enthousiast gezelschap van twintig vrouwen en twee mannen muisstil aan het kleuren te krijgen.

Een live kennismaking met Community Kleuren. Verslag van een avondje kleuren en verkwikt naar huis gaan.

Rookstoel
Als mijn grootvader als kwekersknecht (zo heette dat toen) na een dag keihard werken in de cyclamenkassen 's avonds rust vond door met zijn zorgvuldig gestopte pijp in zijn rookstoel de krant te lezen, was het een ongeschreven wet hem op dat moment niet te storen. Hij vond zo in eigen omgeving de broodnodige ontspanning. In onze tijd zijn er bezigheden zoals yoga, mindfullnes cursussen en wegdromen bij zen die ons moeten verlossen van de eigentijdse stress in ons hedendaags bestaan. Roken is trouwens allang not done meer en het woord rookstoel kom  ik ook niet meer tegen.

Gezamenlijk kleuren heeft de toekomst, is een rage en ook Aalsmeer staat hier duidelijk voor open. Evenals bij de vorige bijeenkomsten, in samenwerking met het Boekhuis georganiseerd, waren de vrouwen ruim een week geleden in de meerderheid. Hebben zij meer behoefte aan rust? Dat was ons die avond beloofd door Annefie van Itterzon, die kunstenares en kunstdocent is en meer dan dertig jaar het artistieke brein was van de gemeente Aalsmeer.

Rustpunt nodig
“We leven in een stressvolle wereld en vrouwen hebben duidelijk meer behoefte om gezamenlijk aan het kleuren te gaan. We mailen, telefoneren, zijn voortdurend voor iedereen die ons wil spreken bereikbaar, zitten op Facebook, LinkedIn en van 's morgens vroeg tot 's avonds laat kan de ander beslag op ons leggen. Dan zoek je een rustpunt,” vertelt Van Itterzon de workshopdeelnemers. 

“Het kleuren geeft rust en daarom is dit gezamenlijk bezig zijn met kleurplaten, ambachtelijk iets tot stand brengen en dat in gelijkgestemd gezelschap, zo belangrijk. Vorig jaar werd het kleurboek voor volwassenen op de markt gebracht en het werd vrijwel wereldwijd direct een hype. En in dat Community Kleuren hebben duizenden al een rustvol punt gevonden.”

Niet nieuw
Nieuw is de trend niet, aldus Van Itterzon. Sterker nog, eeuwen geleden kende men in de oosterse landen al veel tekenaars die ons een fleurige en rijke erfenis achterlieten. Ze toont prachtige afbeeldingen, variërend van aan Duizend-en-een-nacht refererende, opwindende platen tot botanische pareltjes van tekenkunst.

Ook de Keltische monniken hadden op dit gebied niet stilgezeten, zo horen we van haar. Zij schenen rond het jaar 800 meesters te zijn geweest in het inkleuren.

Passende muziek
Bij binnenkomst in het avondlijke Boekhuis had Angèle, vaste kracht in de winkel, al voor passende muziek van de Ierse Enya gezorgd. Een mens komt daarbij toch sneller in psychedelische sferen  dan bij de zang van de heren Bauer en Smit. De lucht van wierookstokjes en het kopje kalmerende thee dat werd aangereikt, droegen er eveneens toe bij dat we in een serene stemming aan het echte tekenwerk konden beginnen.

Op de van haar bekende speelse en leerzame manier liet Van Itterzon zien hoe je met ogenschijnlijk simpele handelingen en met oog voor het juiste kleurgebruik op zo'n avond al veel kan opsteken.

Tong uit de mond
Tongen uit de mond, tot het uiterste gespannen en tegelijkertijd ogenschijnlijk moeiteloos werpen de dames zich op het blanco papier waarop de door Annefie getoonde vis vorm zal moeten krijgen. De twee mannen – die ik, wat oppervlakkig, te snel had beoordeeld en had geschat op huisvaders die thuis zo nu en dan nog wel eens een keukenkastjes wilden schilderen – ontpopten zich die avond tot mijn grote verbazing als vaardige semi-artiesten. Onder de dames bleek de verscheidenheid in de vaardigheden groot.

Twee dames uit Ter Aar hadden beiden duidelijk ervaring opgedaan en wisten trefzeker en snel een goed gelijkende vis op het papier te krijgen. Beginnende krabbelaars zoals ik kwamen niet verder dan een wat scharminkelig diertje waarvoor je je in het huisaquarium zou schamen.

Genezende kracht
Volgens Annefie van Itterzon zijn er vorig jaar al  400.000 stuks kleurboeken voor volwassenen verkocht. ”Mensen zoeken elkaar steeds meer op om gezamenlijk te kleuren en het NRC  schreef dezer dagen dat binnenkort zal blijken of deze trend voortkomt uit fröbeldrang of dat het staat voor iets groters. Volgens psychiater Carl Gustav Jung kunnen kleuren ook een genezende kracht hebben en helpt het mensen rustiger en meer ontspannen te worden.”

In de maand maart start bij de plaatselijke Werkschuit wederom een door Annefie van Itterzon  geleide kleurenworkshop. Ze is inmiddels door diverse hoofdstedelijke boekhandelaren en boekwinkels uit het Gooi benaderd haar workshop ook daar te houden. Verder zijn er plannen voor een tentoonstelling.

● Meer informatie: mail of bel 06 42197027

Foto's Leni Paul en archief Annefie van Itterzon


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel