Witte Kruis centraal in historische film

Door: redactie. Opnieuw vertoont de stichting Oud Aalsmeer weer een film uit ‘de  oude doos’. In de film die in april via de website te zien is, staat ‘Het Witte Kruis’ centraal. De film die gemaakt is door M.L. de Boer, start met de oprichting van het Witte Kruis in 1892 en de verdere ontwikkeling van deze vereniging. De nadruk daarbij ligt op de activiteiten die voor de Aalsmeerse gemeenschap werden georganiseerd.

Bijzonder is de verwerking van ijs uit de Poel wat gebruikt wordt voor de zieken. Verder zijn er beelden te zien van voor de Tweede Wereldoorlog van onder meer het badhuis in het Witte Kruisgebouw aan de Hortensialaan, ziekentransport aan de Uiterweg via het water, de kraamzorg, het consultatiebureau en de moedercursus. Daarbij is er ook aandacht voor het bestuur en haar activiteiten en de collectes die met enige regelmaat georganiseerd werden om ervoor te zorgen dat de vereniging kon blijven functioneren. Oud Aalsmeer heeft de film ontvangen van Jan Pannekoek en Wim Roodenburg. Dick P. van der Zwaard heeft de film opnieuw gemonteerd en voorzien van muziek.

De film is te zien op de website stichtingoudaalsmeer.nl via de knop ‘Film van de Maand’. Ook het TV-kanaal van Radio Aalsmeer vertoont de film. Vrijdag 8 april is de eerste vertoning vanaf 11.00 uur. Een dag later, zaterdag 9 april, is de film nogmaals te zien vanaf 13.00 uur. De uitzendingen worden vooraf gegaan door een inleidend interview met een medewerker van Oud Aalsmeer op zaterdag 2 april. Het interview door presentator Jan van Veen is te beluisteren op zowel Radio als TV Aalsmeer tussen 12.00 en 13.00 uur.

Foto’s: stills uit de film

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin