Winterse start van het seringenjaar

De expositie in 'de stal' en een virtuele tour met vr-bril

Door: Leni Paul. Als de voortekenen niet bedriegen wordt het een fleurig, geurig en vrolijk jaar. Nooit beleefd in de geschiedenis, zover wij kunnen nagaan, was er een heel jaar lang aan één bepaald gewas gewijd.. 2023 wordt het jaar van de sering en dat zullen we weten ook.

Afgelopen vrijdag was ‘de aftrap’van het Seringenjaar. Buiten roerde maart zijn staart: na enkele lenteachtige dagen waren er plots forse sneeuwbuien en onwillekeurig moesten we denken aan de succesvolle affiche uit 1937 waarbij onder de titel Lente in januari de Aalsmeerse bloemententoonstelling werd aangekondigd middels een sneeuwpop die ons lachend aankijkt met een bos bloemen in zijn arm.

Veelzijdig
Voor een volle tribune gaf Constantijn Hoffscholte ons inzicht in de plannen, evenementen en manifestaties die ons in de komende maanden staan te wachten. Er kunnen vaartochten worden gemaakt naar seringenbedrijven en -akkers en er is een veelzijdige expositie in het museum. Deze is tot stand gekomen en ingericht door Hans Alderden en Paulien Pannekoek. Dan is er ook nog de dit weekend geopende expositie in het Flower Art Museum waar u eerder over kon lezen.

Seringenchocolade
Ook culinair wordt dit jaar aandacht besteed aan de sering. Chocolatier Martinez ontwikkelt momenteel seringenchocolade. Het procédé bevindt zich in een vergevorderd stadium maar kon nog niet geproefd worden op deze openingsbijeenkomst.

Johan Buis plaatst in de sneeuw een seringenstruik op een kruiwagen

Sterk punt
Een goede en gedegen impressie van de sering en de bedrijfstak kregen we van ondernemer en voorzitter van de trekheesterwerkgroep Johan Buis. Hoewel hij zelf geen seringen kweekt (wel sneeuwballen en anjers) ging Buis uitgebreid in op de seringencultuur. Hoe is het om in deze tijd seringenkweker te zijn, zo vroeg hij zich af en sprak van een uitdaging met vooral een gebrek aan arbeidskrachten en hoge energieprijzen. Wat de teelt van seringen betreft heeft deze wel een sterk punt, namelijk een bijzonder lage impact op het milieu, aldus Buis.

Met het plaatsen van een seringenstruik op een antieke kruiwagen in de sneeuw ging Het jaar van der Sering van start. Hierna mochten de aanwezigen de oversteek maken van corridor naar de stal waar de expositie was ingericht. Vooral de virtuele driedimensionale tour over een seringenakker met een speciale bril was in trek.

(Foto’s Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel