Voortbestaan Groot Dictee gewaarborgd in stichting

Taalliefhebbers en -virtuozen hadden zich afgelopen vrijdag in restaurant Het Wapen van Aalsmeer vergaard alwaar zij reikhalzend uitkeken naar het zevende Groot Aalsmeers Dictee in successie. Maar liefst 45 deelnemers durfden de uitdaging wel aan om niet alleen moeilijke maar ook vergeten en soms totaal onbekende woorden zo nauwkeurig mogelijk aan het papier toe te vertrouwen. Organisator Constantijn Hoffscholte maakte tevens bekend dat het Aalsmeers dictee binnenkort als stichting verder gaat.
 
Een foutloze exercitie werd het voor geen van de deelnemers. Het gemiddeld aantal fouten was 30 bij de liefhebbers. Zelfs de veertien waarachtige, tot de top van Nederland behorende taalpuristen, waaronder enkele winnaars van het Groot Nationaal Dictee, moesten buigen voor Ronald Ganzeboom, de bedenker van het dictee. Het minste aantal fouten maakten Pieter van Diepen en Rien Wisse. Met allebei vijf fouten moesten zij in een onderlinge shoot-out bepalen wie er deze avond met de felbegeerde eer vandoor ging. Het woord ‘wiiën’ bleek de gemiste strafschop voor Rien Wisse, wat Peter van Diepen uit Leiden tot de winnaar maakte. Rein Leentfaar, een andere dicteetijger, werd derde.
 
Meevaller
Ook uw verslaggever nam de handschoen vrijdagavond op. Na vele edities achter de camera aan de veilige zijlijn te hebben gestaan, was hij nu toch te vermurwen geweest de dicteepen ter hand te nemen. Een meevaller was dat het deze editie voor het eerst een invuloefening betrof. Slechts 80 woorden hoefden te worden uitgeschreven. Zo leesbaar mogelijk uiteraard. Het dicteemes sneed zo aan twee kanten; het was fijner voor de deelnemers die minder kans op schrijfkramp hadden, en voor de nakijkploeg, acht personen sterk, was de klus sneller geklaard.
 
Aan elkaar
Een tegenvaller waren echter de woorden die over de pennende massa werden uitgestrooid. Wat zijn in hemelsnaam ‘paragogische zinsconstructies’ en wat een ‘contemporaine dicteetijger’? U zult deze woorden  op AalsmeerVandaag zelden tegenkomen. En hoe schrijf je ‘yorkshireterriërs’?  Aan elkaar dus zonder hoofdletter aan het begin. Dat ‘aanelkaar’ bleek ook de grootste les van de avond. Veel woorden die klinken als losse eenheden mogen toch gewoon aan elkaar worden geplakt. Uw verslaggever vond dat hij met 31 fouten een acceptabel foutenfestival scoorde.
 
Stichting
Organisator Constantijn Hoffscholte had naast het invulelement nog een andere primeur. “Na zeven jaar veranderen wij dit dierbare evenement door er als organisatie een stichting van te maken. Een wethouder fluisterde mij in dat je dan ook aanspraak kunt maken op divers potjes vanwege het culturele karakter van het Groot Aalsmeers Dictee,” aldus Hoffscholte die zelf als secretaris actief wordt. Annemarie Braakman wordt voorzitter en Joke van der Zee penningmeester. Ongetwijfeld zal de (nagenoeg hele) familie Hoffscholte ook de komende edities een rol blijven vervullen. Moeder Miekje deed de kaartverkoop, vader Joost las het dictee voor de zevende maal voor en de zus en echtgenote van Constantijn maakten deel uit van de nakijkploeg.
 
Uitslag
Na een kostelijk tapasbuffet en een leerzaam intermezzo van aankomend voorzitter Annemarie Braakman steeg de spanning vanwege het binnentreden van de nakijkers. De uitslag was binnen. Bij de teams eindigde de familie Phillippa op een derde plaats, werden De Drie G’s tweede en team VWJ afgetekend eerste. Individueel werd het dictee bij de liefhebbers gewonnen door Jeanine van der Sluis (12 fout) gevolgd door Koen Beentjes (18) en Joukje Gratema(20).
 
Een speciaal woord van waardering was er voor de Geerlanders. Maar liefst acht deelnemers uit deze Kudelstaartse straat deden mee. Ze vielen allen buiten de prijzen.
 
Tekst en foto’s Arjen Vos (zie ook de gallery onder de advertentie)
 
(advertentie)
 
 

 

Eén reactie

  1. Het is en blijft een erg leuke en goed georganiseerde avond. Maar toch ook wel confronterend en frustrerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel