Vooral 60-plussers geïnteresseerd in tuinen

Tuinieren lijkt duidelijk een hobby voor senioren. De jongste bezoekers aan de open tuinenroute zondag waren twee dreumesen, meegenomen door opa en oma. Het valt kennelijk niet mee jongere mensen enthousiast te krijgen voor een kijkje in andermans tuin. Zelfs de kans om ongegeneerd maar legitiem te 'gluren bij de buren' werd nauwelijks door mensen jonger dan 60 jaar aangegrepen.

Dat de lucht op Eerste Pinksterdag opklaarde was een zegen voor organisator KMTP Groei&Bloei en de achttien deelnemers die hun tuinen hadden opengesteld voor Jan en alleman. Ook zaterdag konden tuinen bezocht worden maar de storm verhinderde dat mensen erop uittrokken. Slechts een handjevol werd hier en daar in een tuin gesignaleerd. Naar neveneffect van de uitzonderlijk winderige zaterdag was dat veel bloeiend goed van de takken werd gerukt. Tot grote spijt van de gastheren en -vrouwen die juist hun tuin op zijn allermooist hadden willen tonen.

Trotse eigenaars
Bezoekers waren evengoed wel onder de indruk van zoveel moois voor en achter de woningen. Ware lusthoven waren het die getoond werden. In het dagelijks leven bijven ze verborgen achter heg, schuting of muren van de huizen. Maar nu was daar dus de kans om ze te bezoeken, te bewonderen en kennis te maken met de trotse eigenaars en beheerders die graag hun kennis met de bezoekers deelden.

Route uitgestrekt
Om alle achttien tuinen van de route te bezoeken was een onmogelijke klus. De meeste tuinen waren allesbehalve postzegelformaat en dus moest er heel wat tijd voor worden uitgetrokken om een goede indruk te krijgen. Daarbij was de route tamelijk uitgestrekt: van Legmeerdijk tot Uiterweg en van Kudelstaart naar De Kwakel. Henk Kanters, bestuurslid van KMTP Groei&Bloei, gaf aan dat het goed is om het evenement binnenkort tegen het licht te houden. Hij opperde enkele ideeën om het voor een volgende keer wat compacter te houden. Wellicht dat er ook een formule bedacht kan worden om wat meer jongeren de tuin in te lokken.

Foto's: (vanaf boven) de fotogenieke tuin van de familie Jongkind aan de Uiterweg, dreumesen in de (nieuwe) tuin van Miep Maarse aan de Stommeerkade, Ditmar en Henny Wertwijn in hun tuin aan de Dorpsstraat. Zie ook de gallery onder de advertentie van de Amb8route die vandaag gereden kan worden. Foto's en tekst Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel