‘Vier vrouwen-expositie’ stopt na dit weekend

De expositie met werk van vier illustratoren is nog tot en met dit weekend te bekijken in het Oude Raadhuis. De deelnemende kunstenaars Elsbeth Gorter-van der Hoeven, Hanneke van der Hoeven, Moniek Peek en Esther Leeuwrik hebben één ding sowieso gemeen: ze tekenen en schilderen van jongs af aan en vertellen zo hun verhalen.

De verbinding tussen Elsbeth Gorter –van der Hoeven en Hanneke van der Hoeven gaat heel wat verder. Zij zijn twee zussen die al jarenlang aan de weg timmeren. Hanneke van der Hoeven woont en werkt in Amsterdam en Berlijn. Haar werk hangt voornamelijk in de blauwe zaal. Ze maakt beeldromans, boeken in zeefdruk, strips en kinderboeken. Zo maakte ze onder meer het bekroonde kinderboek Gijsbrecht dat door Querido werd uitgegeven.
 
Berlijn
Hanneke van der Hoeven debuteerde bij uitgeverij In de Knipscheer in 2001 met de beeldroman In Afrika. In Afrika is een roman waarvan de beelden het verhaal vertellen. Dit jaar maakte ze Ik ben weer in Berlijn geweest. Ook nu spelen de illustraties een grote rol, soms lopen ze zelfs diverse pagina's door. Van der Hoeven heeft de Duitse hoofdstad met snelle schetsen in kaart gebracht.
 
Theodore van Houten
De tekeningen van Elsbeth Gorter-van der Hoeven hebben, zoals die van de voetballende egels, in de verte verwantschap met dat van een Aalsmeerse icoon als Coq Scheltens. Het meest recente boek dat Elsbeth illustreerde is het kinderboek ‘Walt, Jean en de sprookjeswinkel’, van Theodore van Houten. Twee verhalen ineen over de tweeling Walt en Jean die samen met opa een voorleesboek kopen, waarna ze een magische droom hebben en opa vertelt over een bijzondere voetbalwedstrijd tussen dieren.
 
Kleurrijk
Net als haar zus Hanneke is reizen één van haar inspiratiebronnen. Elsbeth en haar man varen een groot deel van het jaar heen en weer tussen Zuid-Frankrijk en Berlijn. Ze laat zich graag inspireren door de landschappen tijdens deze vaartochten. Dat is ook goed te zien aan de kleurrijke schilderijen over rivieren, schepen, sluizen die in de gele zaal te zien zijn.
 
Nieuwe expositie
De expositie is nog te zien van donderdag t/m zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Op 10 maart opent het Oude Raadhuis haar deuren voor een nieuwe expositie met werk van de kunstenaars Appie Smulders en Mai van Oers. Gedeeld thema van deze twee is het landschap in al haar vormen. De opening wordt verricht op zaterdag 12 maart om 16.00 uur door de redacteur kunst van Vrij Nederland, Sander Pleij.

Afbeelding boven Elsabeth Gorter-van der Hoeven, onder Hanneke van der Hoeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel