Van der Hoorn en Con Amore zijn goede match

Door Leni Paul. Zondag 21 mei is het feest bij Con Amore. Het Aalsmeerse mannenkoor viert dan zijn 65-jarig bestaan en geeft een jubileumconcert in de Open Hofkerk aan de Ophelialaan waar het publiek weer een gevarieerde klankenregen staat te wachten. Een gesprek met Theo van der Hoorn, de bevlogen dirigent van het populaire mannenkoor en een enthousiast musicus.

Con Amore, ‘met liefde’. De uitdrukking past ook bij de bevlogen dirigent die al sinds eind jaren ‘80 het Aalsmeerse mannenkoor leidt. We spreken hem anderhalve week voor het jubileumconcert waarbij we, zoals gebruikelijk bij een jubileumfeest, terugzien en ook vooruitkijken.

Van der Hoorn tijdens een korenfestival in de Burgerzaal in 2003

Fietsongeval
Zeg je Theo van der Hoorn, dan zeg je ‘muziek’. De 62-jarige kwekerszoon uit Langeraar wist al heel jong dat zijn toekomst niet in de kwekerij van zijn vader zou liggen. Muziek had al van jongs af aan zijn hart en we meanderen met hem in dit gesprek langs zijn loopbaan die hem na de middelbare school naar het conservatorium leidde.

“Ik koos voor een studie accordeon met als bijvak orgel en was daar succesvol aan begonnen. Maar door een ernstig fietsongeval waarbij ik mijn arm niet goed meer kon gebruiken, althans niet meer de accordeon kon hanteren, ben ik van studie veranderd en koos ik voor koordirectie en orgel.“

Grootheden
Met het conservatoriumdiploma op zak solliciteerde Van der Hoorn in 1987 succesvol bij het Aalsmeers mannenkoor Con Amore waar hij werd aangenomen als vervanger van Frans Kocx. Inmiddels viert het koor zijn 65-jarig bestaan waarvan Van der Hoorn dus meer dan de helft als dirigent voor zijn rekening nam. De dirigent en het mannenkoor zijn een goede match. Het koor beleefde zowel in Aalsmeer als ver daarbuiten diverse hoogtepunten en trad onder meer op met grootheden als Vicky Brown, Marco Bakker, Lenny Kuhr en, dichterbij huis; Jan Leliveld.

Vermaarde koren
Wie zich verdiept in de geschiedenis van het Aalsmeerse muziekleven stuit onder andere op een groot scala aan diverse gezelschappen. Namen van gemengde koren zoals onder andere Kunst en Strijd, Aalsmeers Koor, Dindua, het zijn er slechts enkele van destijds vermaarde zangkoren die stilletjes werden opgeheven wegens gebrek aan belangstelling en afnemend ledental.

Jongere leden
Het in 1958 opgerichte mannenkoor Con Amore bleek een schot in de muzikale roos te zijn en terecht trots schenkt men dan ook komende week met een jubileumconcert aandacht aan dit heuglijk feit. ”Het koor is in Aalsmeer en ver daarbuiten een begrip. Het ledenbestand is redelijk stabiel. Dat we uiteraard graag meer jongere leden bij het koor zouden willen krijgen ligt voor de hand, het is een euvel waar vrijwel alle muziekverenigingen en koren mee kampen. De jongeren van nu hebben naast hun werk veel meer afleiding. Maatschappelijk is het heel anders dan vroeger. Bij Con Amore beschikken we wel over een redelijk trouw ledenbestand.”

Hoe denkt u meer jongeren te betrekken bij Con Amore? “Dat valt niet mee. Toch ben ik niet ontevreden, Ik wil niet klagen want je ziet toch wel dat met name mannen het fijn vinden er eens in de week een avondje te komen zingen. Ik zie dat ook bij de andere koren waar ik voor sta. Ik zou graag meer jongeren, de dertigers en de veertigers in je koor zien, maar juist die groep heeft het te druk met het gezin, hun werk.”

Hij vindt het eveneens erg belangrijk dat met name de jeugd al op jonge leeftijd kennis maakt met muziek. ”Er wordt op de basisscholen ook nog nauwelijks gezongen.”

En zoals veel verenigingen door coronaperikelen noodgedwongen tijdelijk op een laag muzikaal pitje werden gezet was dat ook bij Con Amore het geval. Blijvende gevolgen van het onderbroken reguliere repetitiebezoek zijn er echter niet geweest en met frisse moed zijn nadien de repetities weer hervat.

Concert in de Open Hofkerk in 2005

Afwisselend
Destijds was het imago dat Con Amore een christelijk koor zou zijn. Er werd destijds in het uit te voeren programma veel aandacht geschonken aan geestelijke liederen maar dat veranderde wel in de loop der jaren. Profane koormuziek kreeg ook een plaats en wie het programma van het komende concert bekijkt ziet dat er een afwisselend programma wordt geboden waarin zich zowel de liefhebber van geestelijke klanken als ook het lichtere genre van bijvoorbeeld de musical een belangrijke plaats heeft ingenomen. Van der Hoorn: ”Er is een goede balans gevonden.”

Programma
De bevlogen dirigent geeft inzicht in de vele facetten van de koormuziek voor mannenkoren. We duiken met hem in de negentiende eeuw waarin veel werken voor mannenstemmen werden gecomponeerd. Het is duidelijk dat muziek een onlosmakelijk deel van Van der Hoorns leven uitmaakt.  We krijgen een enthousiaste uitleg over het programma van het jubileumconcert van volgende week zondag 21 mei.

Kerstconcert in de Dorpskerk in 2004

Van der Hoorn: ”We beginnen met een oud geestelijk repertoire. Er is bijvoorbeeld al eeuwen geleden zo veel moois gecomponeerd voor mannenkoren. Dan voeren we ook muziek uit van Andrew Lloyd-Webber. Er zijn ook werken uit het Nederlandstalig genre. Kortom, het publiek krijgt op dit jubileumconcert een zeer gevarieerd programma te horen. En we eindigen met de uitsmijter This is the old house.“

Muzikale top
Naast het leiderschap van Con Amore hanteert Van der Hoorn nog bij andere koren de dirigeerstok, Onder meer in Aarlanderveen en de shantykoor De Marconisten in Leimuiden, de woonplaats van Van der Hoorn. Gelukkig de mens die van zijn hobby zijn beroep kan maken. U hebt een gezin, twee volwassen, uitgevlogen kinderen leeft voor de muziek. Nog tijd voor andere hobby’s? “Ik hou van schaatsen en van fietsen. Vorig jaar ben ik op mijn racefiets de Mont Ventoux overgefietst, een heel bijzondere ervaring.”

Komende week wacht dus een andersoortige krachtsinspanning: gloedvol en enthousiast Con Amore bij dit jubileumconcert naar een muzikale top te leiden.

Het concert in de Open Hofkerk  begint om 14:30 uur. Kaarten à 15 euro per stuk zijn te bestellen via de webshop van het koor: amkconamore.nl. Of klik op de banner hieronder om de website te bezoeken.

(Foto’s Jaap Maars en archief AV/Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin