Van boeken lezen krijg je nooit genoeg

We kunnen deze weken niet om boeken heen. TV, radio, op sociale media, we worden er met onze neus opgedrukt. Ook ons plaatselijk Aalsmeers Boekhuis besteedde er volop aandacht aan. Ruim 50 belangstellenden waren afgelopen vrijdag naar de Zijdstraat gekomen waar de Aalsmeerse variant van het Boekenbal werd gehouden.
 
Een aankondiging met een knipoog, want zo woest gedanst als op het hoofdstedelijke Boekenbal werd er niet. Het was dan ook een uitnodiging met een speels tintje.
 
Hooggespannen verwachtingen
In plaats van een matineus Boekenweekontbijt zoals vorig jaar, had winkelier Angèle Aartman gekozen voor de vrijdagavond. Het bleek een geslaagd tijdstip, want even na acht uur waren al zo'n circa 50 belangstellenden naarstig aan het zoeken naar een zitplaats.
 
De verwachtingen waren hoog gespannen en de vele aanwezigen werden niet teleurgesteld. Al bij de entree stond de in schilderachtig kostuum gehulde kelner Reindert, die niet zou hebben misstaan in een detectivefilm op het Engelse platteland. Hij serveerde een welkomstdrankje, tegenwoordig bubbels geheten. Het woord schijnt bij velen direct een feestelijk gevoel op te wekken…
 
Meer vrouwen dan mannen
Het landelijk thema van de Boekenweek 2019 is 'De Moeder De Vrouw'. Deze vier woorden zijn na de bekendmaking van het thema door velen niet direct omarmd maar op deze al dan niet terechte kritiek gaan we hier niet verder in.  Feit blijft dat vrouwen doorgaans vaker een boek ter hand nemen dan De Man en ook deze bijeenkomst in Aalsmeers Boekhuis trok, zoals verwacht, meer vrouwelijke lezers dan mannen. Uiteraard was wel de Dorpsdichter Bram Landzaat aanwezig en van hem kregen we een ontroerend stukje proza over zijn moeder te horen.
 
En ja, toen was het woord aan De Vrouw en las Anna-Maria Giannattasio-Mantel op speelse wijze een bekend werkje van Annie M.G.Schmidt  (Het land waar grote mensen wonen) voor. De toon was gezet want dat De Vrouw deze avond centraal zou staan lag voor de hand.
 
Vrouwen en horror
Mandy van der Zwaard, regelmatig leverancier van teksten ook voor AalsmeerVandaag, toonde zich deze avond een welbespraakte ladyspeaker en praatte de diverse onderdelen gezellig aan elkaar. Zoals daar was het boekje 'Wauw, ik word vrouw' van Marjon van der Harst met illustraties van Karin Borgman. Beide dames werden aan de tand gevoeld door Jenny Piet die op de lokale radio 'Thats's Life' presenteert (foto boven).
 
Wat De horror van een grenzeloze liefde inhoudt kwamen we door schrijfster Anita Pronk te weten en het werd daarna nog eens muzikaal vorm gegeven door Anita Sanders met Besame mucho, een hartstochtelijke ode aan de liefde. Dit gepassionneerde lied werd 75 jaar geleden door de Mexicaanse zangeres Consuelo Velasquez voor het eerst ten gehore gebracht en het heeft nog niets aan kracht ingeboet.

De vaardige Sanders was een mooie muzikale aanvulling op de letteravond die de aanwezigen ook nog eens flink hun boekenkennis liet testen door middel van een quiz. Dat die glansrijk zou worden gewonnen door de belezen Corrie de Boer van de plaatselijke bibliotheek, lag natuurlijk voor de hand!
 
Hemelse seks
En toen kwam plaatselijk schrijfster Debbie Albers haar recent geschreven boek aankondigen: Vrijheid, de droom van Sophie. Albers geeft in haar tweede boek een inkijkje in het leven van een hartstochtelijke vrouw op zoek naar hemelse seks. Woorden als sensuele vrijheid, Aphrodite, een nieuwe koers, vrijheid komen volgens Albers in het boek aan bod en na afloop was er dan ook flinke belangstelling voor.
 
Angèle en haar zus die de avond fotografisch vastlegde, kunnen terugzien op een zeer geslaagde avond. En voor wie de lezing van Nelleke Noordervliet woensdag in de bibliotheek wil bijwonen: er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.
 
Tekst: Leni Paul, foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin