Unieke collectie affiches voor FAM

Bloemenbureau Holland-directeur Dennis van der Lubbe overhandigt de collectie affiches aan FAM Adjunct-directeur Constantijn Hoffscholte

Woensdag werd de collectie van het Flower Art Museum uitgebreid met een unieke verzameling affiches van bloemententoonstellingen. Deze was in het bezit van Bloemenbureau Holland en werd door directeur Dennis van der Lubbe overgedragen aan het FAM. Mede door de op handen zijnde verhuizing van Honselersdijk naar het Aalsmeerse Floriworld werd gezocht naar een andere bestemming van de collectie. Het FAM kwam bij Van der Lubbe in beeld en was de meest logische keuze.

De collectie bestaat uit zo’n 150 affiches, vervaardigt in de periode 1909 – jaren ’80 en behoorde oorspronkelijk toe aan de heer Ir. A.P. Csizik. Deze was oud-secretaris van het Bedrijfschap voor de Groothandel in Bloemkwekerijprodukten en een van de grondleggers van de Bloemenvaktentoonstelling.  De heer Csizik was hoofdarrangeur van de Vaktentoonstelling en maakte zich sterk voor vernieuwende standpresentaties. Later is de Csizikbeker naar hem vernoemd, die werd uitgereikt voor de mooiste stand tijdens de Vaktentoonstelling.

Tijdcapsule
De affiches zelf geven een prachtig tijdsbeeld door de illustraties en de ontwikkelingen van de drukkunst door de jaren heen, als ware het een tijdcapsule. De affiches werden doorgaans ontworpen door kunstenaars en grafisch ontwerpers. In 1971 is de collectie geschonken aan de Vereniging ”De Nederlandse Bloemisterij” en daarna onder beheer gekomen van Bloemenbureau Holland. In 1972 is de verzameling tentoongesteld tijdens de Floriade in het Amstelpark in Amsterdam.

Mogelijk wordt de collectie of een deel daarvan dit jaar nog in het FAM tentoongesteld voor publiek. Maar eerst richt het museum zich op de ‘Wall of Flowers’ van kunstenaar AlexP dat op 24 augustus onthuld wordt op het buitenterrein.

Tekst Mariëlle Wegman, foto’s Jaap Maars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel