Theater van snoepgoed, ‘windding’ en pinhole camera

De nieuwste expositie in Het Oude Raadhuis is er één die past bij de tijd van het jaar. Vier kunstenaressen tonen er hun werk van uiteenlopende materialen. De tentoonstelling wordt zaterdag 8 december om 16.00 uur door de exposanten zelf geopend samen met kunstcommissievoorzitter Heleen van Haaften van KCA.

Zo zijn er de poëtische landschappen van fotograaf Ellen de Vries, een purist die werkt met de Rolls Royce onder de camera’s, een analoge Hasselbad. Aan beeldbewerking doet ze niet. Ze streeft naar fotografie die eerlijk en puur is. Het levert beelden op die steeds net even anders zijn. Zo creëert ze haar eigen landschappen die de kijker uitnodigen met haar blik mee te kijken en te voelen. 

Kunstobjecten om te dragen
Sylvia Blickman wil zichzelf geen edelsmid of sieradenmaker noemen. Ze maakt objecten die draagbaar zijn. Haar werk is veelal op de natuur geïnspireerd en is in tal van museale collecties ondergebracht. Bloemen, vlinders, kwallen, hortensia’s, lijnen op een herfstblad of een theeroos; het inspireert haar allemaal.  Tere zaken die ze onder de aandacht wil brengen met haar sieraden die ze zelf liever 'kunstobjecten om te dragen' noemt. Haar objecten hebben namen als ‘Groot Liefdesdier’ en ‘Windding’. Het gaat haar steeds om het detail om het kwetsbare. Om dat voor elkaar te krijgen heeft ze in haar atelier in Haarlem alleen al 80 verschillende hamers keurig op een rij liggen. 

Magische panorama's
De in Noorwegen gevestigde kunstenaar Simone Hooymans brengt inkttekeningen van losse elementen van landschappen via de computer tot leven. Ze bewerkt niet alleen beelden maar schept er werelden mee. Samen vormt zij ze tot magische panorama’s die tijdloos, mysterieus en dromerig zijn met een onheilspellende ondertoon. Een onderliggend thema in haar werk is het terugtrekken van de natuur. Haar animaties en tekeningen zijn opgenomen in collecties in Nederland, Verenigd Koninkrijk en in Noorwegen.

Surrealistische foto's
De vierde kunstenaar is Bethany de Forest. Zij bouwt kerken van ham, theaters van snoepgoed, ijspaleizen van kaarsvet en legt parken aan met groenten. Van de maquettes die ze hiermee bouwt, maakt ze surrealistische foto’s. Het resultaat zijn droomwerelden waarin het steeds een tikje duister en mysterieus is. Dat doet ze met een zogeheten pinhole camera. Dat is een camera zonder lens. In plaats daarvan wordt een klein gaatje gebruikt. De scherpte hangt af van de grootte van het gaatje en van de afstand tussen het gaatje en de film. Een nadeel van een gaatjescamera is dat er door het kleine gaatje maar weinig licht valt en dat er dus een lange belichtingstijd nodig is. Het levert werk op dat steeds weer verrast. Zij heeft een dergelijke installatie gebouwd in de kleine zaal en in de tuinzaal.

De expositie is geopend van 8 december tot 20 januari op donderdag tot en met zondag tussen 14.00 en 17.00 uur.

Foto's KCA

(advertentie)

Art painting Winter

120 x 200 cm een schilderij van Geurt Ouwerkerk
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel