Taalliefhebbers kunnen zich weer uitleven op dictee

Boekhuis Aalsmeer organiseert voor de zesde keer het Groot Aalsmeers Dictee, waar liefhebbers, specialisten en teams weer kunnen laten zien dat ze de Nederlandse taal machtig zijn. Deze populaire avond vindt plaats op vrijdag 13 november en wordt gehouden in ’t Wapen van Aalsmeer.

De inschrijving is net geopend. Gezien het succes van voorgaande jaren raadt initiatiefnemer en organisator Constantijn Hoffscholte aan om niet te lang te wachten met in te schrijven. Er is plaats voor maximaal vijftig deelnemers. Vorig jaar was de zaal helemaal volgeboekt.

Taalliefhebbers en dicteetijgers
Het dictee wordt dit jaar geschreven door de winnaar van vorig jaar in de categorie liefhebbers, Aalsmeerder Ronald Ganzeboom. Hij neemt het stokje over van Annemarie Braakman, die de afgelopen drie jaar de tekst verzorgde. Oud-burgemeester Joost Hoffscholte heeft, net als in de voorgaande jaren, de eer om het dictee voor te dragen.

De taalliefhebbers kunnen zich die avond uitleven op een dictee dat bestaat uit tien zinnen van in totaal ongeveer driehonderd woorden, waarbij het Groene Boekje de leidraad vormt. Voor de zogenaamde dicteetijgers, die deelnemen in de categorie specialisten, is er nog een extra moeilijke elfde zin. Na het dictee is er voor de deelnemers een (te betalen) buffet.

Meedoen of winnen
In alle edities stond het plezier voorop, maar toch is er een duidelijke onderlinge strijd en de wil om te winnen is groot. Het credo ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ is zonder meer van toepassing, maar iedereen wil uiteraard zo min mogelijk fouten maken.

Naast de liefhebbers uit Aalsmeer en omgeving doen er bij de specialisten doorgaans dicteemakers uit het hele land mee. Deze ervaren taalvirtuozen maken vaak slechts een handvol fouten, waar het gemiddelde meestal tussen de 25 en de 30 fout ligt. De lat ligt daar dus hoog.

Inschrijven
De liefhebbers kunnen zich individueel maar ook met een team van drie personen inschrijven. Voor het berekenen van de uitslag wordt het aantal fouten van de drie leden bij elkaar opgeteld. Vorig jaar ging Team JOB van de Doopsgezinde Gemeente er met de eerste prijs vandoor, nadat het in een shoot-out nipt Team Oud-Aalsmeer wist te verslaan.

Inschrijven kan via mail of telefonisch via 0297 324454. De kosten zijn € 25 per persoon en dit is inclusief een buffet. De ontvangst is vrijdag 13 november vanaf 18.00 uur, aanvang van het dictee is 18.30 uur. Na het buffet wordt de tekst met toelichting gepresenteerd en omstreeks 21.00 uur wordt de uitslag verwacht.

Lees hier het verslag en de tekst van de editie van vorig jaar. 

Foto's: specialisten en liefhebbers kunnen meedoen aan het Groot Aalsmeers Dictee waarbij 'meedoen belangrijker is dan winnen'. (foto's archief AV 2014)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel