Taal centraal tijdens afwisselende dag in bieb

Leni Paul vertelt met naast haar mede-organisator Janna van Zon (l) en Truus Oudendijk

Door: Leni Paul. De Schrijversparade, poëzie, Dag van de Taal, het was drie jaar geleden de laatste keer dat dit evenement werd georganiseerd. Een dag waarbij lezen en schrijven centraal stonden.

De Oude Veiling en dan speciaal de bibliotheek was de centrale plaats waar het allemaal ging om het geschreven woord. Janna van Zon en Wilbert Streng hadden beiden de schouders onder het evenement gezet met het succesvolle gevolg dat iedereen die van boeken, lezen en schrijven houdt, zaterdag niet om deze bijeenkomst heen kon. Overvol werd het niet direct al stroomde in de loop van de dag het publiek allengs wel meer toe. Een hoopvol gegeven. En zeker het overwegen waard dit evenement jaarlijks te laten plaats vinden.

Vastberaden tred
De vaste bibliotheekbezoekers, ja, die waren er wel. Te herkennen aan hun vastberaden tred, op zoek naar het door hen begeerde boek. Er heerste direct een warme sfeer. Bibliothecaris Anton Furnée sprak een welkomstwoordje, gevolgd door een korte toespraak van kinderburgemeester Stan van Kessel. Hierna was het woord aan het zogenaamde Schrijversforum dat aantrad.

Schrijversvolkje
Het betrof hier een viertal vrouwen dat regelmatig de pen ter hand neemt, dan wel de computer bedient en de Aalsmeerders op de hoogte houdt van het wel en wee om ons heen. Het waren deze vroege zaterdag respectievelijk, alfabetisch te noemen, Truus Oudendijk, Leni Paul, Janna van Zon en Mandy van der Zwaard. Rondom hen had een aantal bezoekers plaats genomen, in de starthouding, klaar om vragen af te vuren op het schrijvende viertal: Waarom schrijven ze, waar halen ze hun inspiratie vandaan, hoe begon hun schrijverscarrière en meer van zulks. Dat wethouder Kikkert als vrijwel de enige man nieuwsgierig was naar de gedragingen van het schrijversvolkje werd duidelijk op prijs gesteld. We zagen hem trouwens ook later weer terug. Toen in het gezelschap van, ja weer voornamelijk vrouwen, die, op de zeepkist zittend hun lievelingsboek mochten bespreken. Wethouders hebben het duidelijk druk, zelfs op zaterdag.

Kamer zonder boeken
Door het gevarieerde aanbod van activiteiten waren er die ochtend ook diverse bezoekers die zelden in de bibliotheek zeiden te komen. Ze waren, zo hoorden we tijdens een korte rondgang, aangenaam verrast door de rustige sfeer, het grote aanbod van boeken en de ontmoetingen. Er kon zelfs worden ‘geboekdatet’. Laten we hopen dat ze naar aanleiding van deze zaterdag regelmatig onze mooie bibliotheek gaan bezoeken en zullen instemmen met de wijsgeer en schrijver Cicero die al zei: ‘Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel.’

Moeilijke taal
In ieder geval, voor boekenliefhebbers was het zaterdag een el dorado. Er vonden interessante gesprekken plaats bij het Taalpunt waar uit diverse landen afkomstige bewoners onze moeilijke taal onder de knie trachten te krijgen. Er was voorts de gelegenheid zelf een prentenboek te maken of een kringloopgedicht, Wim van de Hulst werd ondervraagd over zijn vader en grootvader, respectievelijk bekend als kunstenaar en schrijver.

En dan was er nog Mariët Meester die voorlas uit jaar laatsgeschreven boek Koloniekind en de poppenkast van Gerard Zelen, deze laatste in een verscholen hoekje van de bieb.

Staatssecretaris Gunay Uslu zei het vandaag treffend in de Volkskrant: ”Als je kijkt naar de polarisatie in de samenleving, dan is de bibliotheek een plek waar je ontmoetingen hebt.” Wie zaterdag naar de schrijversontmoeting kwam zag haar woorden bevestigd.

Foto’s Jaap Maars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel