Supertrio betoverend in FAM

Louter in superlatieven verslag doen van een bepaald evenement ligt doorgaans niet voor de hand. Maar het concert dat afgelopen vrijdag plaatsvond in Flower Art Museum (FAM) werd zowel een muzikaal hoogtepunt als een lyrische belevenis met drie topatiesten. Een onvergetelijk hoogtepunt in een reeks van concerten dat een bijzondere indruk achterliet.

Circa 100 belangstellenden waren afgelopen vrijdag naar het FAM gekomen. De locatie leent zich mede door de goede acoustiek uitstekend voor het geven van concerten, een feit dat violiste Merel Vercammen ons vrijdagavond ook weer bevestigde. Vercammen vergaarde nationale en internationale roem en speelt volgens vakmusici betoverend viool met een voorkeur voor het improviseren waarbij de poëzie niet wordt geschuwd.

De 30-jarige Vercammen die vele prestigieuze prijzen won in binnen- en buitenland (momenteel is ze op weg naar China voor diverse optredens) trad al diverse keren voor het voetlicht in FAM. Deze keer had zij pianist Mike Boddé en zangeres Sterre Konijn meegenomen. Eerstgenoemde is ongetwijfeld bij velen bekend door de zondagse uitzending Podium Witteman, Sterre was als veelzijdig zangeres een openbaring die de zaal direct voor zich won. Vanaf het openingswoord door coördinator Constantijn Hoffscholte kreeg het drietal ras-musici de zaal in zijn ban.

Nacht vol mysterie
Het programma stond in het teken van De Nacht in al zijn facetten. En volgens Boddé horen daarbij: het wakker liggen, het piekeren, de hartstocht, de liefde, de erotiek en diverse andere menselijke eigenschappen die zich met name in de nacht manifesteren.

Het muzikale programma varieerde van composities van onder meer Chopin, Mozart tot een werkje van Martin Fondse, in 2017 winnaar van de Boy Edgar Prijs. Het kwam vrijdagavond vaak tot wegdromen en Boddé voorspelde dat de luisteraars wellicht daadwerkelijk zouden wegdompelen. Muisstil was het wel de gehele avond en toen Boddé enkele dromen onthulde hing de zaal aan zijn lippen. Een moedige mevrouw uit het publiek ging in op Boddé's oproep op het podium haar droom te vertellen en het werd een spannende gebeurtenis.

En dan naast het virtuose spel van Vercammen was daar Sterre Konijn die vanaf mei met Boddé door ons land toert en onder de naam Nachtlicht ons deze avond meesleepte. De jeugdige musiciënne deed al mee aan het Grachtenfestival en verwierf diverse prestigieuze prijzen in binnen- en buitenland. In perfect Frans sleepte ze ons mee in het mysterieuze Tout Dit van Camille Dalmais.

We hoorden deze avond onder meer composities van De Falla, Bartok, Saint-Saëns en uiteraard het hier passende Clair de Lune van Debussy, Ook Piazolla ontbrak niet, evenmin als McCartney en Lennon met Blackbird. Het kwam tot een zinderende toegift met de klanken van Nina Hagens Naturträne.

Een onvergetelijk concert en we zien nu al uit naar de volgende reeks. Wat ons betreft mag dit drietal zeker nog eens naar FAM komen!

Tekst: Leni Paul

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin